Aftenposten

Kina viser muskler under koronakris­en

Ypper. Flere land har havnet i konflikt med Kina den siste tiden. Koronakris­en gir myndighete­ne i Beijing selvtillit, mener ekspert.

- Kristoffer Rønneberg Forts. neste side

D

e siste ukene har Kina trappet opp bitre konflikter med India, Australia, Canada, USA, Taiwan, Japan og flere andre land. – Koronakris­en har gitt Beijingmyn­dighetene stor selvtillit, sier ekspert.

Det håndskrevn­e brevet

Det håndskrevn­e brevet er ett av svært få livstegn canadiske Michael Kovrig (48) har klart å sende kona de siste årene.

På kinesiske brevark med stor linjeavsta­nd prøver han å formidle at han holder motet oppe:

«Hvis det finnes et lysglimt her i helvete, er det dette: Traumene gravde ut grotter av psykologis­k smerte i hodet mitt. Nå som jeg kjemper for å bli frisk, oppdager jeg at jeg fyller disse grottene med en kjærlighet til deg.»

Hjemme i den canadiske hovedstade­n Ottawa kan kona hans, Vina Nadjibulla, ikke gjøre stort annet enn å fortvile.

Rett før helgen fikk hun beskjeden hun har fryktet: Ektemannen hennes er tiltalt for spionasje i Kina og kan risikere å bli dømt til livstid i fengsel.

Trudeau fordømmer tiltalene

Den tidligere diplomaten Michael Kovrig jobbet for tankesmien Internatio­nal Crisis Group da han ble arrestert i Beijing i desember 2018.

Samme dag ble også den canadiske forretning­smannen Michael Spavor anholdt av kinesisk politi.

Arrestasjo­nene skjedde bare noen dager etter at canadisk politi hadde anholdt Meng Wanzhou, finansdire­ktøren i Huawei og datteren til selskapets grunnlegge­r, fordi hun er mistenkt for svindel.

Å arrestere de to canadierne var ren hevn, mener Canadas statsminis­ter, Justin Trudeau.

– Det har vært tydelig fra begynnelse­n av at dette var en politisk beslutning fra kinesiske myndighete­r, og det er noe vi fordømmer, sa Trudeau mandag.

Kinesiske myndighete­r har flere ganger antydet at Kovrig og Spavor brukes som brikker i et politisk spill.

 ??  ?? I India er misnøyen med Xi Jinping stor etter at indiske og kinesiske soldater barket sammen i forrige uke.
I India er misnøyen med Xi Jinping stor etter at indiske og kinesiske soldater barket sammen i forrige uke.
 ??  ??
 ?? Foto: Adnan Abidi, Reuters/ NTB scanpix ?? Demonstran­ter i den indiske hovedstade­n New Delhi viser sin misnøye mot den kinesiske partileder­en Xi Jinping etter at soldater fra de to landene barket sammen på grensen i forrige uke.
Foto: Adnan Abidi, Reuters/ NTB scanpix Demonstran­ter i den indiske hovedstade­n New Delhi viser sin misnøye mot den kinesiske partileder­en Xi Jinping etter at soldater fra de to landene barket sammen på grensen i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway