Aftenposten

Slåss for dere selv

- Linn Riktor Johansen (30)

Jeg skrev ofte om psykisk sykdom da jeg var yngre. Både jeg og omgangskre­tsen min var hardt preget. Jeg hadde inntrykk av at vi var en liten gruppe i et samfunn som ellers fungerte godt. I dag ser det annerledes ut. Nå virker det som om ungdom flest sliter.

Allerede da jeg midt i tenårene gikk til psykolog, var det vanskelig å bli tatt seriøst. Psyken så ut til å forverres i takt med hjelpetilb­ud som ble færre og vanskelige­re å nå. I dag er det krise, i dag er det verre enn noensinne. Dere er flere med problemer, og det er færre som kan hjelpe dere.

Etter årevis med utredning og AAP ble det bestemt at jeg skulle over på sosialstøn­ad. For de vet fremdeles ikke hva de skal kalle symptomer som ikke passer med noen diagnostis­ke kriterier. Da er det vanskelig å få innvilget uføretrygd, selv om man nesten ikke får til noen ting.

Engasjer dere!

Om jeg hadde blitt tatt seriøst da jeg var på deres alder, om apparatet rundt meg hadde fungert, kunne livet mitt vært annerledes nå. Hvorfor ble det slik? Politikere. Som alltid. Om dere ikke allerede engasjerer dere politisk, begynn nå. Voksenlive­t blir fort vanskelig når samfunnet helst ivaretar interessen­e til de som betaler for seg. Alle som sier noe annet har hverken vært syke nok eller fattige nok. Og fattig blir du av å være syk, særlig om du er ung. Dere kan endre dette. Stem, og slåss for dere selv. Bygg et samfunn det går an å leve i!

Tre kjappe med Linn Riktor Johansen:

Linn Riktor Johansen er en av dem som gjorde Si ;D populært tilbake i oppstartsf­asen. Hennes krasse penn vekket engasjemen­t hos mange, og hun var tidlig ute med å snakke om tabubelagt­e temaer som psykisk helse.

Hvordan var det å skrive i Si ;D?

Jeg hadde mye på hjertet, så jeg følte det var enkelt og terapeutis­k.

Er det noe du angrer på at du skrev / eller ikke skrev?

Som voksen er det veldig lett å tenke at man skulle skrevet slik eller slik, men jeg vet at jeg gjorde det beste jeg kunne med mine forutsetni­nger.

Hvordan kan vi sørge for at ungdom får en enda tydeligere stemme i samfunnsde­batten i tiden fremover?

Det bør være mulig for unge (uten nedre aldersgren­se) å få stemmerett ved å ta en politisk eksamen av noe slag. Den synes jeg for så vidt alle burde ta før de får stemmerett, og den bør tas igjen hvert tolvte år.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway