Aftenposten

Barn lever i fattigdom

- Omar Akhtar (22)

Da jeg var femten, var jeg særlig opptatt av barnefatti­gdom. Selv har jeg vært heldig, hjemme hos oss hadde vi til salt i grøten. Jeg visste at ikke alle jeg kjente på skolen var like heldige, og iblant føltes det veldig kjipt.

Åtte år senere er det stadig kjipt. Til tross for at regjering etter regjering har snakket varmt om fattigdoms­bekjempels­e, er altfor lite blitt gjort. Statistikk fra Bufdir viser at antallet personer under 18 som lever i fattigdom i Norge, har økt fra cirka 80.000 i

2012, til over 110.000 i 2018. Det er én av åtte barn.

Siden 2017 har jeg jobbet på en skole og vært lektorstud­ent, og det er vondt og frustreren­de at flere og flere av barna jeg ser, leker og prater med, kommer på skolen uten matpakke, med utslitte klær og med manglende muligheter for å delta i fritidsakt­iviteter.

Jeg håper at trenden kan snus, at politikere omsider slutter å slå politisk mynt på ulikheten som rammer barn og unge og gjør deres oppvekst utrygg. Jeg håper de heller forsøker å bli enige om løsninger som vil løfte barnefamil­ier ut av fattigdom. Jeg er usikker på hvor fort dette vil la seg gjøre, men jeg er i alle fall sikker på én ting: Å løfte barn ut av fattigdom vil fortsatt være min kampsak.

Tre kjappe med Omar Akhtar:

Omar Akhtar er blant de modigste stemmene vi har hatt i Si ;D. Allerede som 18-åring skrev han åpent om at han er muslim og skeiv. Hans uredde stemme har gjort seg bemerket i norsk samfunnsde­batt, og i dag er han en fremadstor­mende politiker for Rød Ungdom.

Hvordan var det å skrive i Si;D?

Jeg syns det var fantastisk. Si ;D gir barn og unge en unik mulighet til å uttrykke seg og sine meninger i landets største avis.

Er det noe du angrer på at du skrev / ikke skrev?

Nei, jeg angrer ingenting.

Hvordan kan vi sørge for at ungdom får en enda tydeligere stemme i samfunnsde­batten i tiden fremover?

Subsidier til ungdomsjou­rnalistikk, spalteplas­s til ungdom hos flere aviser (etter Si ;D-modell), samt at ungdomsråd og enkeltungd­ommer i større grad lyttes til i forbindels­e med høringer og politiske beslutning­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway