Aftenposten

Vy lover bedre busstilbud for tog i dag

I går var det smekkfulle busser inn mot Oslo. Vy er veldig lei seg og lover at det skal gå bedre i dag.

- Maria T. Pettrém

Isommer kjøres det buss for tog på flere strekninge­r på Østlandet. Bane Nor skal utføre arbeid på både Østfoldban­en og i Lieråsen tunnel. Arbeidene pågår i seks uker. I helgen ble det satt inn buss for tog på Østfoldban­en. Bussene kjører, i likhet med togene, med halv kapasitet av hensyn til smittevern­et.

Morgenrush­et mandag på Østfoldban­en gikk imidlertid ikke smertefrit­t, ifølge passasjer Bernt Roger Eliassen. Han har pendlet fra Oppegård i over 20 år og er godt vant med buss for tog i sommermåne­dene. Likevel beskriver han en mandagsmor­gen preget av kaos og sprengt kapasitet.

– I dag var det helt håpløst, sier han.

– Helt talentløst

Eliassen reiste fra Oppegård stasjon klokken 07.03. Da kom det én buss, som allerede var halvfull. På Oppegård skal et titall passasjere­r ha gått om bord i bussen.

Eliassen endte i likhet med andre opp med å dele en toseter med en annen passasjer, selv om det i utgangspun­ktet kun skal sitte én passasjer på hver toseter. Folkehelse­institutte­ts anbefaling­er er fremdeles 1 meters avstand til andre og 1 meters avstand fra skulder til skulder der man sitter ved siden av hverandre.

Etter Oppegård stasjon var bussen full, og den måtte ifølge Eliassen kjøre fra samtlige passasjere­r på de neste stasjonene inn mot Oslo. Passasjere­ne som da ikke kom med bussen, skal ha fått beskjed om å vente på neste avgang – 30 minutter senere.

– Jeg er godt vant med buss for tog, men dette var helt talentløst. Vy kan ikke erstatte kapasitete­n på et tog med én buss der halvparten av setene er sperret av. Hva har de tenkt på? spør Eliassen.

Fulle T-banevogner på Brynseng

Passasjere­r mellom Ski og Oslo S skysses til Brynseng. Derfra må passasjere­ne ta seg inn til sentrum med T-bane. Eliassen mener heller ikke dét kan være gjennomten­kt.

– Det var jo midt i rushet, så disse T-banene var jo allerede ganske fulle. Om vi ikke sto som sild i tønne, så var det i alle fall godt over grensen for godt smittevern, sier Eliassen.

– Ruter ber passasjere­r vente på neste bane dersom det er fullt. Hvorfor g jorde du ikke det?

– Jeg gjorde faktisk det. Jeg så jo at det ble veldig fullt. Resultatet ble at jeg kom syv minutter for sent til et Teams-møte, sier han.

Vy: – Veldig lei oss

Kommunikas­jonssjef Gina Scholz i Vy bekrefter at kapasitete­n på bussene var for dårlig i morgentime­ne. Hun skriver i en e-post at dette ble tatt tak fra kl. 07 i går morges, og at de har satt i gang tiltak slik at det blir flere busser i dag.

Bussene skal gå hvert 20. minutt, og Vy har ekstra busser i beredskap. Kundeveile­derne skal også være ekstra godt forberedt for morgendage­n.

«Det er viktig for oss og kundene at dette blir en bedre opplevelse i morgen og resten av sommeren. Vi er veldig lei oss for at ting ikke fungerte helt som det skulle i morges», skriver hun.

Videre opplyser Scholz at løsningen med å kjøre passasjere­r til Brynseng har vært benyttet i flere år. Bakgrunn er at det i Oslo sentrum er stor trafikk fra før, og at det er utfordrend­e å skulle kjøre mange ekstra busser inn og ut av sentrum og i området rundt Jernbaneto­rget og Bjørvika.

Jeg er godt vant med buss for tog, men dette var helt talentløst ”

Bernt Roger Eliassen, passasjer

 ?? Foto: Privat ?? I går morges var det satt opp buss for tog på Østfoldban­en. Flere passasjere­r skal ikke ha kommet med bussen, som for tiden kjører med halv kapasitet av hensyn til smittevern­et.
Foto: Privat I går morges var det satt opp buss for tog på Østfoldban­en. Flere passasjere­r skal ikke ha kommet med bussen, som for tiden kjører med halv kapasitet av hensyn til smittevern­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway