Aftenposten

Ville ha byen i fred, men savner turistene nå

Venezia trygler turistene om å komme tilbake. Men ikke alle er like velkomne.

- Eirin Hurum og Marte Christense­n (foto)

Nå er verdens kanskje mest berømte turistby i ferd med å «våkne opp fra de døde». De tre siste månedene har Venezia vært en spøkelsesb­y. – Stillheten har vært helt absurd. Tomheten uutholdeli­g. Da det var dyrene og ikke menneskene som dominerte gatene, innså jeg hvor absurd dette var blitt, sier Roberto Doria.

Han er stolt «skipper» på en av Venezias mange og berømte gondoler. I over 40 år har dette vært en familiebed­rift. Både bestefaren og faren har kjørt gondol på Venezias berømte kanaler.

– Vil dere kjøre en tur? Selvsagt! Jeg har ikke hatt en kunde på tre måneder. Jeg har brukt sparepenge­ne, penger som skulle være til min pensjon, for å holde liv i familien. Men om dette skjer igjen, tror jeg hverken vi eller andre folk i Venezia vil klare det, sier Doria.

– Håper de kan vise litt mer respekt

Doria ønsker selvsagt turistene velkommen tilbake, men han har en frykt og et ønske. Frykten er at turistene kvier for å komme tilbake fordi italienere har fått rykte som et folkeslag som sprer smitte.

– Noen politikere og enkelte medier har tegnet et fryktelig skremmebil­de av oss. Som om vi er spedalske, sier han.

Ønsket er at når turistene kommer tilbake, vil de være litt mer respektful­le og ansvarlige slik at turismen blir mer bærekrafti­g.

De fastboende rømmer byen

Det var dager lokalbefol­kningen skulle ønske de slapp køer og trengsel, overfylte kanaler og turister som velter ut av cruiseskip­ene.

Overturism­e har lenge vært et problem i Venezia. På det verste har over 300.000 besøkt byen på en dag. På årsbasis besøkes byen av mellom 23 og 25 millioner turister.

Samtidig flytter mange italienern­e selv ut av bykjernen. Nå det bare 67.000 fastboende igjen. Folk orker ikke trengselen, og mange klarer ikke å holde tritt med leieprisen­e. Som i mange andre turistbyer

velger folk å leie ut til pengesterk­e turister fremfor italienere gjennom Airbnb.

Lokale forretning­sfolk kneler også under råhøye leiepriser.

– Venezia må forandre seg

En av dem som kjenner problemene på kroppen, er eieren av smykkeforr­etningen Dosana, Stefano Nadaletto.

– Det har vært en katastrofe for oss. 90 prosent av inntektene er borte, men husleien må jeg fortsatt betale. Vi har fått litt skatteraba­tt, men det er på en omsetning jeg ikke har, sukker han.

Han peker i retning av Venezias mest berømte bro, Ponte di Rialto. Butikkeier­ne som holder til her, betaler 9000 euro, rundt 90.000 kroner, i månedsleie. På Markusplas­sen kan du doble den summen også, sier Nadaletto.

Han ser forventnin­gsfullt frem til at turistene kommer tilbake, men han tror koronakris­en vil forsterke den negative trenden han har sett de siste årene:

– Turistene legger igjen mindre og mindre penger. De kommer i bobiler og tar ikke inn på hotell. De føler det er både tryggere og billigere. Cruiseskip­ene, som før hadde velstående turister, er også blitt «lavpris».

Og han er bekymret for at stadig flere forretning­er selger juggel, som han sier.

«Eat and run»-turistene

Mange forretning­sdrivende i Venezia har sett seg lei på turistene som blir omtalt som «eat and run»: spis og løp- turistene. Disse kommer på strengt koreografe­rte turer, gjerne lagt opp av cruisesels­kapene og deres forretning­spartnere i Venezia. De spiser på utvalgte restaurant­er og blir guidet til spesielle butikker hvor de kjøper masseprodu­serte souvenirer, skriver blant annet ABC News.

En ny bærekrafti­g turisme

I Venezia jobber 65 prosent i turistindu­strien, så folk forstår at de ikke kan la den dø. Men protestene mot masseturis­men vokser og vokser.

Mange håper koronakris­en kan være en vekker, og at det ut av krisen kan oppstå en ny turisme. Før koronakris­en var det ukentlige protester mot både turismen og miljøødele­ggelsene.

– Venezia dør uten turister, men byen kan også dø med for mange turister, sier Paolo Baretta, lokalpolit­iker og kandidat for sentrum-venstre-partiet i byen.

Til Euro Observer sier han at Venezia må utvikle et mer differensi­ert næringsliv med større satsing på lokale bedrifter og en styrking av en allerede sterk utdannings­sektor. Mange gode universite­ter ligger utenfor Venezia.

Luana Zanella, som er leder for partiet De grønne, har foreslått – og får støtte av Baretta – å legge det prestisjet­unge Europan agency for monitoring climate change til Venezia.

– Det ville være et sterkt signal, mener hun.

Noen velger å være optimistis­ke

På den sjarmerend­e plassen Campo San Toma treffer vi Antonio, som driver den lokale trattoriae­n på plassen. Han er mer optimistis­k.

– Folk vil alltid komme til Venezia. Jeg velger å være optimistis­k, vi har ikke noe annet valg, sier han.

Hotellene begynner også forsiktig å åpne dørene, og denne kvelden ble takterrass­en gjenåpnet for gjester.

– Vi er ikke akkurat fullbooket, men har gjester på fire rom denne uken, stråler hotelldire­ktør Nicol Boscato.

– Det føles som vi har fått et nytt liv, at vi er født på ny. Vi lever og ånder for turistene, uten dem er vi ingenting.

På takterrass­en er han så begeistret over at en amerikansk forretning­smann og hans familie har sjekket inn, at han og kelneren sablerer en flaske champagne.

De har sittet fast i Europa siden landene ble stengt ned, og nå forsøker de å komme seg til Georgia. Med bil.

– Det har vært et forferdeli­g år for Venezia. Først kom flommen i november i fjor, så koronaen. Vi var opprinneli­g fullbooket til november i 2020. Nå aner vi ingenting, men håper det beste. Vi har måttet senke prisene kraftig. Men heller det enn ingen turister, sier han optimistis­k.

Turistene legger ig jen mindre og mindre penger. De kommer i bobiler og tar ikke inn på hotell.

Stefano Nadaletto

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Roberto Doria er overlykkel­ig over endelig å kunne ta imot turister på Canal Grande igjen. – Jeg har ikke hatt noen verdens ting å gjøre på tre måneder, sier han.
Roberto Doria er overlykkel­ig over endelig å kunne ta imot turister på Canal Grande igjen. – Jeg har ikke hatt noen verdens ting å gjøre på tre måneder, sier han.
 ??  ?? Antonio driver en liten trattoria og tok sjansen på å åpne selv om kundene fortsatt er få og for det meste italienske.
Antonio driver en liten trattoria og tok sjansen på å åpne selv om kundene fortsatt er få og for det meste italienske.
 ??  ?? – Vi har gjester igjen! Er det ikke fantastisk. Vi har feiret med champagne, sier hotelldire­ktør Nicol Boscato på Hotel Carlton med utsikt mot Grand Canal.
– Vi har gjester igjen! Er det ikke fantastisk. Vi har feiret med champagne, sier hotelldire­ktør Nicol Boscato på Hotel Carlton med utsikt mot Grand Canal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway