Aftenposten

Forfatter døde i jakt på seriemorde­r

Michelle McNamara satte i gang klappjakt på en gjerningsm­ann. Hun fikk ikke oppleve at han ble tatt.

- Mari Glans-Doré

21. april 2016 våkner Patton Oswalt opp i huset han deler med kona Michelle McNamara og deres syv år gamle datter. Komikeren og Kongen av Queens- stjernen er lettet over at ektefellen endelig er i drømmeland, for hun har slitt med søvnløshet i det siste.

Arbeidet med boken om seriemorde­ren som McNamara har døpt «The Golden State Killer», har vært forferdeli­g stressende. Hun har tydd til sovepiller og angstdempe­nde medisiner for å takle påkjenning­en det har vært å snakke med både voldtektso­fre og etterlatte. At identitete­n til gjerningsm­annen fremdeles er ukjent, rir henne som en mare.

The Golden State Killer rakk å voldta minst 50 kvinner og drepe 13 mennesker i perioden 1974–1986. Så ble det plutselig helt stille. McNamara er besatt av tanken på å avsløre ham. Det holder henne våken om natten. Ektemannen går ned på kjøkkenet for å koke kaffe. Da han går inn igjen på soverommet noen timer senere for å se til kona, finner han henne død i sengen.

Rettsmedis­ineren fastslår senere at overdosen av medikament­er, blant dem fentanyl og xanax, var et uhell. For Oswalt er det en mager trøst. Livet slik han kjente det, er over.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at boken stjal henne fra meg, selv om skrivepros­essen nok forverret noen problemer som allerede var der. Likevel orker jeg ikke å tenke i de baner. Tapet av henne er i seg selv vanskelig nok å takle, forteller Oswalt til Aftenposte­n via Zoom.

En grusom historie

McNamaras bok ble til slutt gitt ut under tittelen I’ll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer i februar 2018. Den gikk rett til topps på bestselger­listene og er utgangspun­kt for dokumentar­serien I’ll Be Gone in the Dark, som nylig hadde premiere.

Her skildres McNamaras utrettelig­e arbeid for å få has på The Golden State Killer, men også grusomhete­ne ofrene ble utsatt for, deres kamp for å bygge opp livet igjen, og ikke minst hvor lite lovens håndhevere brydde seg om voldtekt på 1970tallet: – I mange politidist­rikter var voldtekt ansett som en mindre forseelse, slike overgrep hadde ikke engang status som voldsforbr­ytelse. At han fikk holde på så lenge uten å bli tatt, sier også litt om mangelen på prioriteri­ng av slike saker, sier regissør Liz Garbus.

The Golden State Killer herjet i forskjelli­ge deler av California, og det tok tid før etterforsk­ere forsto at det var en og samme gjerningsm­ann som sto bak alle forbrytels­ene. Det er en av grunnene til at han ikke ble like berømt som seriemorde­rne The Zodiac Killer og Son of Sam, som opererte samtidig.

Får hjelp av privatpers­oner

Saken ble etter hvert glemt av storsamfun­net, men true crime-entusiaste­r har lenge latt seg fascinere.

På nettsamfun­n for sivile internettd­etektiver har teoriene og diskusjone­ne om The Golden State Killer florert.

Dokumentar­en gir også et innblikk i hvordan de jobber.

– Det finnes masse smarte folk der ute som vet hvordan de kan bruke teknologi og internett til å finne ledetråder og bevis, kunnskap som kanskje ikke alle politifolk besitter, sier Garbus.

Regissøren mener slike dedikerte privatpers­oner kan være til stor hjelp for både politi og påtalemynd­ighet når det gjelder å oppklare drap eller andre alvorlige forbrytels­er.

– Det er Michelle et utmerket eksempel på. Hun fikk denne saken frem i offentligh­eten igjen og sørget for at det ble viet flere ressurser til etterforsk­ningen.

Bittersøt avslutning

McNamara skrev først om The Golden State Killer for LA Magazine i 2013. Tre år senere ble FBI koblet inn, og det ble fart på sakene. Det var til slutt DNA-bevis som felte seriemorde­ren, og han ble arrestert i april 2018. Det var bittersøte nyheter for Oswalt.

– Jeg synes det er utrolig trist at Michelle aldri skulle få oppleve det, men samtidig er jeg glad på ofrenes vegne. Jeg håper det ga dem fred og en følelse av rettferdig­het, sier han.

For Oswalt har arbeidet med dokumentar­en vært utrolig tøft.

– Det var vanskelig nok å snakke om alt det som har skjedd, foran kamera, men det er ingenting mot hvor smertefull­t det har vært å se det ferdige resultatet, sier han.

Skuespille­ren giftet seg på nytt i 2017, men han er ikke er ferdig med å sørge.

– Jeg har ennå ikke orket å se de to siste episodene. De handler om tiden etter at hun døde. Det er fremdeles for tøft, for nært og for tidlig. Serien har likevel vært en fin påminnelse om hvor mye hun betydde for så mange mennesker. Det er mye trøst i det.

I’ll be Gone in the Dark vises nå på HBO

Nordic.

 ??  ??
 ?? Foto: HBO ?? Michelle McNamara skrev først om The Golden State Killer for LA Magazine i 2013. Tre år senere ble FBI koblet inn, og det ble fart på sakene.
Foto: HBO Michelle McNamara skrev først om The Golden State Killer for LA Magazine i 2013. Tre år senere ble FBI koblet inn, og det ble fart på sakene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway