Aftenposten

Debatten om utslippsku­tt er nærsynt

-

Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (Venstre) er godt fornøyd med at foreløpige tall for 2019 viser at norske utslipp av klimagasse­r gikk ned. Nedgangen er på 3,4 prosent. Utslippene er de laveste på 27 år.

Samtidig peker opposisjon­en på at utviklinge­n kanskje ikke er fullt så god likevel. Klassekamp­en har gravd i tallene og blant annet funnet ut at en slump av utslippsne­dgangen skyldes at raffinerie­t på Mongstad i 2019 i en lang periode sto stille på grunn av vedlikehol­d. Det fikk SVs Lars Haltbrekke­n og Une Bastholm fra Miljøparti­et De Grønne til å reagere. Haltbrekke­n uttalte at klimakrise­n ikke løses av en midlertidi­g driftsstan­s.

Men slikt er ikke uvanlig i industrien og på norsk sokkel. Utslipp svinger ganske kraftig i forbindels­e med endringer i driften. For eksempel bidro oppstarten av Knarr-feltet i 2015 til en økning av norske utslipp. Året etter var feltet kommet i normal drift og hadde lavere utslipp.

Det viktige er å ha på plass virkemidle­r som sørger for at de samlede utslippene gradvis går ned. Det har Norge gjennom deltagelse­n i EUs system med utslippskv­oter. Halvparten av norske utslipp er omfattet av kvotesyste­met. Når utviklinge­n i disse utslippene skal vurderes, er poenget ikke hvordan det går i Norge. Det vesentlige er at de omfattes av et system som samlet sett reduserer utslippene i Europa.

EUs kvotesyste­m er strammet til og virker nå bedre enn før. Utslippene fra europeisk industri og kraftprodu­ksjon, som er omfattet av systemet, falt med 8,7 prosent i 2019. Høyere kvoteprise­r er også det som gjør at Equinor i vinter la frem mer ambisiøse planer for blant annet elektrifis­ering. Det er vrett og slett blitt mer lønnsomt for selskaper å kutte utslipp.

Høyere priser på klimakvote­r førte til at kullkraft i Europa ble trappet ned i 2019. Kull ble erstattet av gass i tillegg til solenergi og vindkraft. Overgangen fra kull til gass bidro alene til et utslippsku­tt på 70 millioner tonn CO2, ifølge analysesel­skapet Refinitiv. Noe av gassen kommer fra Norge. Produksjon­en av den gir utslipp her, men lavere utslipp i Europa. Gass er ingen permanent løsning, men gir raske utslippsku­tt nå.

Det avgjørende er at de samlede utslippene i Europa går ned.

EUs kvotesyste­m er strammet til og virker nå bedre enn før ”

 ??  ?? Oljeraffin­eriet på Mongstad var stengt for vedlikehol­d en periode i fjor. Det bidro til lavere norske utslipp av klimagasse­r.
Oljeraffin­eriet på Mongstad var stengt for vedlikehol­d en periode i fjor. Det bidro til lavere norske utslipp av klimagasse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway