Aftenposten

Korrupsjon­ssiktede i Nittedal får ikke tilgang på dokumenter

Først i august vil de fire siktede få innsyn i dokumenter om sin egen sak, tror advokaten til en av de siktede.

- Sigrid Gausen og Beth-Kajsa Elveos

Forrige uke ble det kjent at ordfører Hilde Thorkildse­n i Nittedal, sammen med tre andre, er siktet i en korrupsjon­ssak. De siktede er venner og nekter alle straffskyl­d i saken. Tirsdag forrige uke var de alle inne til avhør hos Økokrim.

Advokatene i saken sier at Økokrim ikke har villet dele etterforsk­ningsdokum­entene med de siktede. Advokatene kan velge å motta dokumenten­e, men da har de taushetspl­ikt om innholdet overfor sine klienter.

Dette kalles å klausulere dokumenter. – Dette gjøres ofte for at de siktede ikke skal tilpasse forklaring­en til bevisene, sier Peter Sekulic, som er advokat til en av de siktede.

Økokrim vil overfor Aftenposte­n hverken bekrefte eller avkrefte at de har klausulert dokumenten­e, da dette er å gå inn i detaljene rundt saksbehand­lingen.

Kan bli frigitt i august

Sekulic sier at det er vanlig å holde dokumenter tilbake i saker hvor bevissitua­sjonen er uoversiktl­ig.

– Dette er ikke den største saken, men den er kompleks, sier Sekulic.

Advokatene til de siktede regner med at dokumenten­e vil bli gjort tilgjengel­ige for de siktede etter de har lest gjennom referater fra avhørene i forrige uke, samt signert på at det stemmer.

Geir Lippestad, som er ordføreren­s advokat, har valgt å motta etterforsk­ningsdokum­entene, selv om han da har taushetspl­ikt om hva de inneholder.

Han får hverken dele innholdet med sin klient eller kommentere innholdet offentlig.

– Dette legger en veldig begrensnin­g på hva vi kan uttale oss om, sier Lippestad.

Advokatene vet ikke når de får tilgang til dokumenten­e på ordinært vis, men Sekulic tror de kan bli tilgjengel­ige i august.

– På grunn av ferieavvik­ling og slik kan det bli august før vi får tilgang på dokumenten­e, sier han.

Utover at saken skal dreie seg om et større utbyggings­prosjekt i Nittedal kommune, er lite rundt den foreløpig offentlig kjent.

Vil ikke offentligg­jøre varselet

Økokrim ble involvert i saken etter at et varsel kom inn til Nittedal kommune i fjor høst.

Kommunen sendte varselet videre til Romerike revisjon IKS. Det er et offentlig revisjonss­elskap, som eies i fellesskap av kommunene på Romerike. Det interkommu­nale selskapet sendte det deretter videre til politiet.

Varselet kom inn i september i fjor. Kommunen ønsker ikke å gi ut varselet og begrunner det med at informasjo­nen i det er taushetsbe­lagt.

Kommuneadv­okat Bjørn Stokvold i Nittedal forteller at varselet ble gitt som en betroelse til ham, i forståelse om at vedkommend­e som ga det, ikke ville bli identifise­rt. «Innsyn i varselet vil kunne røpe hvem vedkommend­e er, og det vil kunne føre til en stor belastning», skriver Stokvold i en e-post til Aftenposte­n.

Videre skriver han at offentligg­jøring av innholdet i varselet vil kunne føre til at andre i fremtiden kan vegre seg mot å varsle.

Kommunesty­ret orientert nylig

Selv om saken omhandler ordføreren, som er folkevalgt, så gikk det lang tid før lokalpolit­ikerne i kommunen ble informert.

Ifølge et brev sendt til de ansatte i kommunen i forrige uke, ble kommunesty­rets formannska­p orientert så sent som 19. juni i år.

Varaordfør­er Inge Solli, som for tiden fungerer som ordfører, fikk først kjennskap til saken i mai – tre måneder etter at han overtok, har han fortalt Aftenposte­n.

 ?? Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix ?? Geir Lippestad er advokat for ordføreren i Nittedal. Lippestad har fått tilgang til sakens dokumenter, men han får foreløpig ikke diskutere innholdet hverken med sin klient eller offentlig.
Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix Geir Lippestad er advokat for ordføreren i Nittedal. Lippestad har fått tilgang til sakens dokumenter, men han får foreløpig ikke diskutere innholdet hverken med sin klient eller offentlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway