Aftenposten

Polens demokrati var ikke dødt

Søndagens valg ble en opptur for liberale krefter og for EU.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Bildene med Trump var ikke nok til å hjelpe Duda til seier i første runde, forstå det den som kan ”

For noen uker siden virket det avg jor t . Svær t få trodde at noen hadde reelle sjanser til å beseire Polens dypt konservati­ve president Andrzej Duda. Men etter søndagens valg, som ikke sikret ham 50 prosent av stemmene, tvinges Duda ut i en andre valgomgang mot Warszawas liberale borgermest­er Rafal Trzaskowsk­i.

Avgjørelse­n faller 12. juli. Meningsmål­inger peker mot dødt løp. Det er i seg selv en oppmuntrin­g for alle som har bekymret seg for demokratie­ts kår i Polen. Landet har fortsatt en slagkrafti­g opposisjon, selv om Lov- og rettferdig­hetspartie­t (PiS) har styrt landet med rent flertall og tilløp til autoritære trekk siden 2015.

Demokratie­r kan dø

Solidarite­t-bevegelsen i Polen sto i aller første og fremste rekke da kommunistr­egimene ble nedkjempet og demokratie­ne innstiftet i Øst-Europa for over 30 år siden. Men demokratie­r kan forvitre og til slutt dø, selv om det med jevne mellomrom holdes valg. Medier kan ensrettes, domstoler politisere­s, sivilsamfu­nnet motarbeide­s.

Folkestyre­t er ikke lenger i orden når det oppleves praktisk umulig for opposisjon­en å vinne neste valg. Russland har lenge vært et sånt land. I Ungarn er det ikke lenger lett å se hvordan statsminis­ter Viktor Orbán og hans Fidesz-parti skal kunne tape.

Den nasjonalko­nservative polske regjeringe­n har vært i stadig klammeri med EU, der Polens liberale eksstatsmi­nister Donald Tusk satt som rådspresid­ent frem til i fjor. EU har særlig advart Polen mot justisrefo­rmer som undergrave­r prinsippet om uavhengige domstoler. Den norske domstolsad­ministrasj­onen fant i februar å måtte avbryte sitt praktiske domstol-tildomstol-samarbeid med Polen.

Polens regjering anklages også for å ha gjort det statlige kringkasti­ngsselskap­et TVP til en rendyrket propaganda­maskin for regjerings­partiet PiS. Men landet har også andre sterke medier. Det er ikke et samlet Polen som sitter foran TV-en og ser på noenlunde samlende nyhetssend­inger av NRK- eller BBC-typen. Det er en politisk sterkt polarisert nasjon der fløyene leser og lytter til sine egne.

Warszawas mann kom sent, men sterkt

Andrzej Duda er som president og statsoverh­ode utmeldt av PiS, men oppleves fortsatt som partiets mann. Han lå an til å cruise inn til seier. Malgorzata KidawaBlon­ska fra partiet Borgerplat­tformen lå håpløst etter på meningsmål­ingene, men ga seg og overlot jobben til Warszawa-ordfører Trzaskowsk­i 15. mai. Han har ført en kort, men åpenbart effektiv valgkamp. Velgerne trosset koronasmit­tefaren og stilte ved valgurnene i vesentlig større antall enn ventet.

Polens president har medbestemm­else i forsvars- og utenrikspo­litikken og makt til å nedlegge veto mot nye lover fra parlamente­t. Skulle Trzaskowsk­i vinne, kan han stikke store og viktige kjepper i hjulene til regjeringe­n frem mot neste parlaments­valg i 2023.

President Duda gjorde homohets til en pinlig hovedsak i sin valgkamp. Onsdag, bare fire dager før valget, var han på besøk med fotomuligh­et hos president Donald Trump i Washington DC. Bildene med Trump var likevel ikke nok til å hjelpe Duda til seier i første runde, forstå det den som kan.

 ?? Foto: Czarek Sokolowski, AP/NTB scanpix ?? Warszawas borgermest­er Rafal Trzaskowsk­i kastet seg sent, men svært sterkt inn i presidentk­ampen.
Foto: Czarek Sokolowski, AP/NTB scanpix Warszawas borgermest­er Rafal Trzaskowsk­i kastet seg sent, men svært sterkt inn i presidentk­ampen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway