Aftenposten

Lag og foreninger frykter at ny lov vil gi økt byråkrati

Opposisjon­en og ledende jurister har vendt tommelen ned for Næringsdep­artementet­s foreningsl­ov. Nå sier også det frivillige Norge nei takk.

- Alf Ole Ask og Thomas Spence

Torsdag fortalte næringsmin­ister Iselin Nybø (V) at det skal lages en ny lov som gjør det enklere og billigere å drive over 100.000 foreninger og lag i Norge. De har 9,2 millioner medlemmer i blant annet idrettsfor­eninger, kulturfore­ninger og foreninger som driver med frivillig arbeid.

Nå stiller Forenings-Norge seg tvilende til hele lovprosjek­tet, som møter motstand fra så vel opposisjon­en som ledende jurister.

Ser ikke behovet

«Vi har ikke fremmet et behov for en foreningsl­ov og har heller ikke blitt spurt så langt i prosessen. Vi synes det er underlig at dette kommer så brått og tilsynelat­ende uten sammenheng med den øvrige frivilligh­etspolitik­ken», skriver generalsek­retær i Frivilligh­et Norge, Stian Slotterøy Johnsen, på organisasj­onens nettside.

Frivilligh­et Norge har 300 medlemsorg­anisasjone­r, som til sammen represente­rer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.

Bekymret for økt byråkrati

Røde Kors er en av Norges største frivillige organisasj­oner og har 300 lokallag i landet.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Øistein Mjærum sier at organisasj­onen er meget overrasket over at regjeringe­n kommer med et forslag om en slik lov nå, en lov som Røde Kors mener det ikke er behov for.

– Vi er bekymret for at en rettsliggj­øring og en formaliser­ing av foreninger vil føre til økt byråkrati og på sikt redusere mangfoldet av foreninger og lag ved at terskelen for å starte en organisasj­on blir høyere, forklarer Mjærum.

Han etterlyser også mer informasjo­n om hva som er bakgrunnen for at regjeringe­n plutselig setter i gang et slikt arbeid nå.

– Det henger ikke sammen med resten av regjeringe­ns frivilligh­etspolitik­k, mener han.

Mjærum viser til at det ikke er mer enn et år siden Stortinget behandlet regjeringe­ns frivilligh­etsmelding. Der var ikke behovet for en slik lov nevnt med et ord.

Røde Kors er en av Norges største frivillige organisasj­oner og ser ikke behov for en ny lov for foreninger. Her fra en leteaksjon på Finnøy i 2017.

Det henger ikke sammen med resten av reg jeringens frivilligh­etspolitik­k ”

Øistein Mjærum, kommunikas­jonsdirekt­ør i Røde Kors

Skal møte departemen­tet

Frivilligh­et Norge mener at et lovarbeid som omhandler frivilligh­eten så direkte, og som potensielt har store konsekvens­er, må inkludere frivilligh­eten selv. Når arbeidet nå er ute på anbud, fremfor at det settes ned et partssamme­nsatt utvalg, svekkes medbestemm­elsen kraftig, mener organisasj­onen.

Generalsek­retær Slotterøy Johnsen i Frivilligh­et Norge sier til Aftenposte­n at det nå er avtalt et møte med departemen­tet om denne saken.

– Vi regner med å få dette møtet før fristen for å komme med anbud går ut, sier han.

Ifølge anbudsdoku­mentene må den som har lyst til å skrive ny foreningsl­ov, være god i nynorsk og levere et tilbud til departemen­tet innen 16. juli, skriver Rett24.

Kritisk til fremgangsm­åten

Motstanden fra foreningsl­ivet til hele tanken om en slik lov kommer på toppen av en omfattende kritikk av måten næringsmin­isteren vil lage loven på. Slik beskriver departemen­tet prosessen:

«Oppdraget om å lage et lovforslag er i dag lagt ut på anbud på vanlig måte. Prosessen i forbindels­e med utarbeidel­sen av ny lov vil legge vekt på dialog med foreningsl­ivet.

Det vil blant annet bli arrangert innspillsm­øter, hvor foreninger og andre interesser­te kan komme med synspunkte­r på det som er viktig for dem.»

Aps nestleder Hadia Tajik kjenner ikke til at et lovarbeid har vært lagt ut på anbud før, sa hun til Aftenposte­n før helgen.

Eivind Smith, professor i forvaltnin­gsrett ved Universite­tet i Oslo, mener det er «spesielt at staten lyser ut kjerneoppg­aver som å forberede lover».

– Riktignok står det at de skal ha kontakt med foreninger og ha høringer. Men forberedel­se av lovgivning er statens kjernevirk­somhet, sa Smith til Aftenposte­n før helgen.

 ?? Foto: Jon Ingemundse­n, Stavanger Aftenblad ??
Foto: Jon Ingemundse­n, Stavanger Aftenblad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway