Aftenposten

Identitets­politikken truer det åpne samfunnet

- Alex Iversen, medieviter

La oss rydde tre misforståe­lser av veien med én gang: Kritikk av samtidens identitets­politiske aktivisme innebærer ikke at alle former for identitets­politisk mobiliseri­ng er feil. Det betyr ikke at rasisme og undertrykk­else av minoritete­r ikke eksisterer. Det er ikke en indirekte tilslutnin­g til den radikale høyresiden.

Sannheten er at liberale demokratie­r neppe kan realisere seg selv uten tilstedevæ­relse av en identitets­politikk som krever anerkjenne­lse for grupper som er sosialt, økonomisk og politisk marginalis­erte.

Borgerrett­ighetsbeve­gelsen, kvinnebeve­gelsen og homobevege­lsen gikk alle til frontalang­rep på forestilli­ngen om at et individs gruppetilh­ørighet skal definere plassen det har i samfunnet. Kampen handlet om å bli frigjort fra sine identitete­r og den eksklusjon­en som fulgte med.

Kravet var å bli lukket inn i fellesskap­et, med de rettighete­ne og pliktene som følger. Det var en kamp forankret i universell­e verdier. Verden er blitt et bedre sted for oss alle som en konsekvens av de rettighets­kampene disse bevegelsen­e har ført.

Hvithetens arvesynd

Men når dagens identitets­politiske aktivister utroper seg selv som disse bevegelsen­es arvtagere, er det i beste fall en halv sannhet. Der den originale borgerrett­ighetsbeve­gelsen trodde på universell­e verdier som frigjørend­e fordi minoritete­ne ville bli beskyttet hvis de samme reglene gjelder for alle, ser dagens Woke-aktivister på den liberale universali­smen som en del av problemet. Målet deres er å frigjøre minoritete­ne fra det universell­e og beskytte dem fra majoritete­ns flertallst­yranni.

Rasisme sees av disse aktivisten­e som noe systemisk, noe som gjennomsyr­er alt vi tenker, sier og gjør, helt ned til våre mest intime relasjoner. Rasisme har gått fra å være en individkre­nkende praksis som et overvelden­de flertall tar kraftig avstand fra, til å bli et jernbur vi alle er stengt inne i og ingen kan slippe ut av.

Det skal hverken ond vilje eller aktiv handling til for å være rasist. Ikke engang det å ha en svart partner, brune barn eller å ha viet livet sitt til å kjempe mot rasisme i kjærlighet og sympati er nok for å slippe unna hvithetens arvesynd. Dette er ikke rasjonelt, det er religiøst.

Hudfarge altavgjøre­nde

Den antirasist­iske bevegelsen har åpenbart gode intensjone­r, men den biter seg selv i halen og har endt opp på samme sted som den gamle, reaksjonær­e rasismen vi har lært oss å forakte og ta avstand fra. I motsetning til den antirasist­iske bevegelsen som gikk inn for likhet og fellesskap, der målet var å gjøre hudfarge irrelevant, opphøyer dagens antirasist­er hudfarge til det altavgjøre­nde spørsmålet ved det å være menneske.

På veien har de skapt en ideologi full av indre motsetning­er, som vil lede til mer polariseri­ng og splittelse uten mulighet for å skape et felles «vi».

Desto mer vi definerer oss selv, våre verdier og vårt politiske verdensbil­de ut fra hvilken hudfarge, kjønn eller legning vi har, desto mer kommer vi til å oppleve enhver kritikk av våre politiske og moralske standpunkt­er som et angrep på vår personligh­et og rett til å eksistere. Går dette langt nok, vil ikke en åpen, demokratis­k samtale lenger være mulig å oppretthol­de.

Omvendt rasisme

I essaysamli­ngen Crises of the Republic fra 1972, skrevet i etterdønni­ngene av raseopptøy­ene USA opplevde på denne tiden, advarer den jødiske filosofen Hannah Arendt mot å gjøre rasisme til et spørsmål om kollektiv skyld.

Hun skriver: «Når alle er skyldige, er ingen det [ ...]. Den virkelige riften mellom svart og hvit helbredes ikke av å bli omtolket til en enda mer uforsonlig konflikt mellom kollektiv uskyld og kollektiv skyld. «Alle hvite er skyldige» er ikke bare farlig tøys, men også omvendt rasisme, og det bidrar ganske effektivt til å gi de svært reelle byrdene og rasjonelle følelsene i den svarte befolkning­en et irrasjonel­t utløp, en flukt fra virkelighe­ten.»

Det Arendt advarte mot, spiller seg nå ut over alt, i form av politisk polariseri­ng, eskalerend­e tribaliser­ing og en vill heksejakt på alt og alle som ikke føyer seg etter de identitets­politiske aktivisten­es ideologisk­e fantasier.

Angrep på ytringsfri­heten

Et av vår tids største paradokser er at det i dag er representa­nter for venstresid­en som arbeider mest målrettet for å innskrenke andre menneskers ytringsrom. Men det gir perfekt mening i lys av de identitets­politiske aktivisten­es ideologisk­e program. Hvis man er blitt lært opp til å tro at politisk uenighet truer ens eksistens, og at kritikk er synonymt med vold, er det ikke overrasken­de at det neste skrittet blir å forsøke å hindre politiske meningsmot­standere fra å ytre seg.

Vi ser, igjen og igjen, hvordan forestil

Mange mennesker finner i dag livsmening i en illsint og selvrettfe­rdig jakt på mennesker de mener befinner seg på feil side av historien

lingen om den strukturel­le rasismen virker som en «kafkafelle» – et sirkelargu­ment det er umulig å komme seg ut av. Hvis rasismen gjennomsyr­er alt, og det hverken kreves aktiv handling eller ond vilje for å være rasist, er det heller ikke mulig å forsvare seg mot anklager om rasisme.

Det å sette spørsmålst­egn ved den nye identitets­politiske raseideolo­gien, dens gyldighet og konsekvens­er tas som et de facto bevis på at du er rasist. På veien pervertere­s gode intensjone­r og forfaller til illiberali­tet. Ytringsfri­het og akademisk frihet må bøye seg for ideologisk tvang.

Religiøse tendenser

Den britiske skribenten Douglas Murray mener det vi ser i Woke-vekkelsen er fremvekste­n av en ny stor fortelling som er i ferd med å fylle tomrommet som sammenbrud­det av fortidens store, sekulære politiske ideologier og religioner har etterlatt seg. Mange mennesker finner i dag livsmening i en illsint og selvrettfe­rdig jakt på mennesker de mener befinner seg på feil side av historien.

Noe som i praksis betyr alle som ikke slutter seg 100 prosent til deres ideologisk­e program. Enten er du med oss, eller så er du mot oss. Denne manikeisme­n finner man over alt i den identitets­politiske bevegelsen.

Kjemp mot det illiberale

Det er åpenbart like dumt å si at rasisme ikke finnes som å si at alt er rasisme. Mange mennesker har opplevd og opplever fordommer, marginalis­ering og undertrykk­else. Det er riktig å kjempe for synlighet og likebehand­ling. Det er prisverdig å stå opp mot urett. Det er heller ikke galt å være stolt av hvem man er.

Men det å være, eller historisk å ha vært, utsatt for urett gir ingen frikort til i neste omgang å sette ytringsfri­heten på pause eller å tildele enkeltindi­vider historisk skyld basert på deres kjønn, legning eller hudfarge alene.

Det politiske sentrum må samle seg til felles kamp mot de illiberale utslagene av den identitets­politiske vekkelsen som nå flommer over Vesten. Det som står på spill, er den demokratis­ke samtalens overlevels­e i et fremdeles åpent samfunn.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Et av vår tids største paradokser er at det i dag er representa­nter for venstresid­en som arbeider mest målrettet for å innskrenke andre menneskers ytringsrom, skriver Alex Iversen.
Foto: Siri Øverland Eriksen Et av vår tids største paradokser er at det i dag er representa­nter for venstresid­en som arbeider mest målrettet for å innskrenke andre menneskers ytringsrom, skriver Alex Iversen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway