Aftenposten

Motstandsm­useum for fremtiden

- Lars Borgersrud, historiker

Hjemmefron­tmuseets nye leder, Lars Rowe, kommer i Aftenposte­n 24. juni med fremtidsre­ttede ideer om et museum som altfor lenge har vært modent for nyutviklin­g. Men planene avhenger av et tilbygg. Her må det ropes varsko.

Nybygg på festningso­mrådet vil utløse enda en av Oslos endeløse debatter om bevaring, arkitektur og lokaliseri­ng. Etter alt å dømme er en slik kamp tapt på forhånd.

Samtidig er det grunn til å se på museets organiseri­ng og virkefelt. Museet bør utvilsomt inn under en sivil museumsfag­lig institusjo­n, og arkivene bør overføres til Arkivverke­t (tidligere Riksarkive­t), der de i henhold til lov og bestemmels­er om avlevering og oppbevarin­g hører hjemme. Det vil kunne frigjøre areal

til bruk for utstilling­en.

Nye perspektiv­er

Mye av arkivene ligger i gamle bygninger med sprinklera­nlegg, hvor det bare skal ett uhell til for å utløse uopprettel­ig skade. Det haster med overføring til Arkivverke­t. Etter tømming kan arealene i 2. etasje brukes til utstilling­en. Det bør også vurderes om lokaler utenfor festningen, som gamle Deichmansk­e bibliotek, er et alternativ. Uansett er det behov for en betydelig offentlig økonomisk innsats.

Her trengs et bredt sammensatt utvalg som kan trekke opp hovedlinje­r for fremtidig virksomhet og lokaliseri­ng. Alle gode krefter bør samles om å skape et mer fremtidsre­ttet motstandsm­useum, ikke ved å kaste det gamle, men ved å utvide perspektiv­ene, som Rowe skriver.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway