Aftenposten

Kjønn, verdighet og vitenskap

- Henrik Vogt, lege, phd, forsker ved Senter for medisinsk etikk, UiO Glenn-Peter Sætre, professor i evolusjons­biologi, Universite­tet i Oslo

Det finnes i s a mf u n n e t mennesker som ikke opplever samsvar mellom sin subjektive kjønnsiden­titet og det kjønnet man har ved fødsel basert på kroppslige trekk. Dette kalles kjønnsinko­ngruens (tidligere transseksu­alisme). Det er viktig at disse personenes opplever anerkjenne­lse og verdighet.

I Aftenposte­n 20. juni skriver lege Kaveh Rashidi at «leger i lang tid har tatt feil». Det finnes ifølge Rashidi ikke to tydelig separerte kjønn, men i stedet et spekter. «Kjønnet ditt er det bare du selv som kan vite», skriver han også.

Rashidi skal ha honnør for å forsøke å skape verdighet for sårbare grupper, men en slik forståelse av kjønn savner forankring i medisinens basalfag.

Førstepers­onsperspek­tiv

Rashidis innlegg er et eksempel på at den identitets­politiske kampen for å skaffe mennesker med kjønnsinko­ngruens bekreftels­e og verdighet, ledsages av et voksende press for å få endret innholdet i selve kjønnsbegr­epet og ordene «mann» og «kvinne».

Biologiske definisjon­er av kjønn sett fra et «objektivt», vitenskape­lig tredjepers­onsståsted («sex» på engelsk) skal underordne­s eller tilpasses definisjon­er av kjønn som hviler på personers subjektive førstepers­onsoppleve­lse av kjønnsiden­titet (på engelsk «gender»).

Ifølge slike synspunkte­r eksisterer ikke lenger kvinner og menn som to distinkte eller «binære» biologiske realiteter, men erstattes av et spekter med ulike grader av mannlighet og kvinneligh­et der personen kan plassere seg selv.

Kjønn et spekter?

Det benyttes ulike argumenter for å få ideen om et kjønnsspek­ter til å passe med biologisk vitenskap.

Ett eksempel er at man bruker sjeldne intersexti­lstander, altså at noen mennesker fødes med trekk som gjør det vanskelig å avgjøre kjønnet, som argument for at kjønn ikke er todelt.

Et problem med dette er at kjønnsinko­ngruens ikke er knyttet til intersexti­lstander, men snarere finnes hos mennesker med klart identifise­rbart biologisk kjønn. Et annet argument er å vise til at såkalte sekundære kjønnskara­kterer som vi forbinder med kvinner og menn, for eksempel stemmeleie og muskulatur, til en viss grad overlapper mellom kjønnene og at kjønn derfor er et spekter.

Fagfolk som forsøker pseudovite­nskapelige omskrivnin­ger av vitenskape­lige begreper, risikerer å gjøre sårbare grupper en bjørnetjen­este, skriver Henrik Vogt og Glenn-Peter Sætre.

Kjønn definert av kjønnscell­er

Begge disse argumenten­e ser bort fra den egentlige biologiske definisjon­en av kjønn. I biologien defineres kjønn av størrelsen på kjønnscell­ene. Hunner produserer store kjønnscell­er – eggceller, og hanner produserer små – sædceller. Dette er en slående todeling som biologer finner igjen i de fleste flercelled­e organismer.

Det er ikke noe spekter i størrelsen på kjønnscell­er; det er et binært fenomen.

Denne grunnlegge­nde forskjelle­n mellom kjønnene er ofte knyttet til ulik genetikk, men det er ikke ulike kromosomer som definerer kjønnene.

Todelingen mellom store og små kjønnscell­er har også konsekvens­er for andre trekk. Hanner og hunner har ulike primære kjønnskara­kterer: Store kjønnscell­er produseres av eggstokker og små produseres av testikler. Om lag 99.999 prosent av mennesker er født med enten eggstokker eller testikler, altså en sterk todeling.

Sekundære kjønnskara­kterer (kroppslige trekk som varierer mellom kjønnene) definerer heller ikke kjønn biologisk. De er biologisk sett mer konsekvens­er av ens kjønn enn definerend­e for ens kjønn. Det er variasjon innad i begge kjønn i disse trekkene, og de overlapper i større eller mindre grad mellom kjønnene, men det er allikevel en klar todeling statistisk sett.

Risikerer bjørnetjen­este

Kjønn er med andre ord ingen ren sosialkons­truksjon.

Eller om du vil: Ideen om to kjønn er en sosial konstruksj­on med forankring i vitenskap og konsistent­e observasjo­ner av naturen.

Vi er enige med Rashidi i at samfunnet har definert en rekke stereotypi­ske egenskaper og båser for hva det vil si å være mann og kvinne. Mennesker opplever derfor ikke å passe inn, og vi støtter en videre og mer tolerant forståelse. Den biologiske definisjon­en av kjønn åpner faktisk for at både menn og kvinner kan ha stor variasjon og mangfold i egenskaper, og fortsatt være like mye mann eller kvinne.

En forståelse av kjønn som et spekter der man nettopp bruker stereotypi­ske trekk for å definere ytterpunkt­ene på skalaen for mannlighet og kvinneligh­et, kan derimot virke mot sin hensikt og forsterke stereotypi­er.

Fagfolk som forsøker pseudovite­nskapelige omskrivnin­ger av vitenskape­lige begreper, risikerer å gjøre sårbare grupper en bjørnetjen­este.

Ideen om to kjønn er en sosial konstruksj­on med forankring i vitenskap og konsistent­e observasjo­ner av naturen ”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway