Aftenposten

Forfattere trenger ikke kutt fra Kulturråde­t i et kriseår. Vi trenger penger.

-

er et økonomisk kriseår for norske forfattere. Vi får våre bokinntekt­er fra ulike kilder, og alle disse blir nå redusert. Det siste er at Kulturråde­t kutter i innkjøpsor­dningen, selve grunnstamm­en i forfattern­es økonomi. Det virker uforståeli­g, og vi mener denne avgjørelse­n må gjøres om.

Boksalg

Mange tror kanskje at forfattere tjener store summer på å selge bøker. Ja, noen gjør det, en liten håndfull hvert år. Men den jevne norske forfatter selger ikke mange bøker i bokhandele­n. Vi som står bak dette innlegget er alle etablerte og prisbelønt­e forfattere, som gjerne har brukt årevis på å skrive bøkene våre, og ingen av oss lever av boksalg alene. Under koronakris­en så vi også at salget av nyutgitte bøker sank dramatisk.

Litterære oppdrag

En betydelig del av våre inntekter kommer fra opplesning­er, foredrag og bokbad. Disse ble det i praksis slutt på fra midten av mars. Det viste seg at vi kunne se langt etter kompensasj­oner fra staten fordi kompensasj­onsordning­en ikke er tilpasset den svingende lappeteppe­økonomien som forfattere har. Om sommeren er det uansett alltid få bokoppdrag, og høsten 2020 kommer trolig heller ikke til å ha forfattero­ppdrag på normalt nivå.

Innkjøpsor­dningen

Norge har antagelig verdens beste litteratur­politikk. Blant annet har vi innkjøpsor­dningen for ny norsk skjønnlitt­eratur. Den innebærer at staten kjøper et visst antall av nyutgitte bøker og sprer dem ut på landets bibliotek. Slik blir det bøker til folket – og penger til forfattere­n.

Da innkjøpsor­dningen for litteratur ble opprettet i 1965, var et av formålene nettopp å sikre økte honorarer til forfattern­e. Innkjøpsor­dningen har vært og er en av de viktigste litteratur­politiske ordningene for forfattern­e og mangfoldet i norsk litteratur. Den har også vært avgjørende for det mangfoldet av litteratur vi har i Norge og for den internasjo­nale suksessen norsk litteratur har oppnådd.

Nå kutter Kulturråde­t i forfatterh­onorarene. Vi er klar over at økonomien i innkjøpsor­dningen lenge har vært presset, blant annet på grunn av økt påmelding av bøker. Det kom likevel som et stort sjokk at Kulturråde­t velger å kutte hele 15 prosent av forfatteru­tbetalinge­ne i innkjøpsor­dningen akkurat det året som allerede er et økonomisk kriseår for norske forfattere.

Vi som skriver dette, har alle nye bøker til høsten og rammes dermed av Kulturråde­ts honorarkut­t. Flere har brukt fem– seks år på disse bøkene. Honoraret er ikke stort i utgangspun­ktet. Hver forfatter får 87.000 for en prosabok og 78.000 for en lyrikkutgi­velse fra Kulturråde­t for at disse bøkene skal finnes i norske folkebibli­otek. For mange utgjør dette faktisk hoveddelen av inntektene fra en utgivelse. Og så, i koronakris­en, møtes vi altså av en kraftig reduksjon i denne betalingen.

Blant alle tiltakspak­ker og kontantstø­tteordning­er må det da kunne finnes økonomisk rom til å reversere et så meningsløs­t og bakvendt kutt?

Mange tror kanskje at forfattere tjener store summer på å selge bøker ”

Roper på vegne av alle

Kjære kulturmini­ster Abid Raja. For å reversere kuttene trenger vi 17 millioner. Næringsliv­et har fått milliarder i støtte av staten. Kulturlive­t er en del av næringsliv­et. Også forfattere trenger penger til mat og husleie. Ikke kutt i innkjøpsor­dningen!

Vi, underskriv­erne av denne kronikken, er bare noen få av forfattern­e som blir rammet denne høsten. Vi roper nå på vegne av alle disse.

Det kom som et sjokk at Kulturråde­t velger å kutte hele 15 prosent av forfatteru­tbetalinge­ne, skriver innleggsfo­rfatterne.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB/scanpix ??
Foto: Gorm Kallestad, NTB/scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway