Aftenposten

Best for flest

-

Oppbygging av tjenester der folk bor og nedbygging av institusjo­nsplasser er en ønsket utvikling. Fordi det er best for flest å få hjelp der de bor.

Aftenposte­ns kommentato­r Therese Sollien måler regjeringe­ns psykiatris­atsing i antall sykehussen­ger. Hun burde telle lavterskel­tilbud, oppsøkende team, psykologer og helsesykep­leiere.

Vi vil at flere skal få hjelp der de bor, og før de blir så syke at de må på sykehus. Derfor har vi bygget opp tjenestene i kommunene. Vi har sørget for lett tilgjengel­ige tilbud som Rask psykisk helsehjelp, der mennesker som sliter, kan få rask hjelp uten henvisning.

Vi har sørget for mange flere helsesykep­leiere og 400 flere psykologer i kommunene. Vi har nå 70 oppsøkende team som følger opp mennesker med psykiske lidelser og ruslidelse­r der de bor.

Mindre institusjo­nsbehandli­ng og mer behandling der du bor, er i tråd med anbefaling­er fra WHO og en utvikling som finner sted i mange land.

Siden 1998 er døgnkapasi­teten i Norge blitt halvert, mens kapasitete­n innen dagbehandl­ing og oppsøkende behandling er blitt tredoblet.

Pasienter som trenger sykehusbeh­andling, skal få det. Vi har bedt Helsedirek­toratet og helseregio­nene om å se på behovet for psykisk helsehjelp og døgnplasse­r i årene som kommer.

Flere har fått hjelp

Ventetiden­e har gått ned. Flere har fått hjelp. Men vi er ikke i mål.

Ventetiden­e skal ytterliger­e ned, og kvaliteten på tjenestene skal opp.

Aftenposte­ns kommentato­r skriver at man ikke avslutter behandling­en midtveis når det er snakk om beinbrudd eller kreft og hevder at pasienter med psykiske lidelser bør ligge lenger på sykehus.

Jeg er enig i at mennesker som strever psykisk, må få behandling­en de trenger. Men det er ikke sikkert at det er å ligge lenge på sykehus.

Pasienter med beinbrudd eller kreft blir heller ikke liggende på sykehus til de er friske.

De trenger hjelp til å mestre livet der de bor, de også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway