Aftenposten

– I Norge er mat et nødvendig onde. Resultatet blir deretter.

Kokk Henrik J. Henriksen mener veikroene sliter på grunn av varierende kundetilfa­ng. Den sveitsiske veikrokjed­e konkludert­e med at nordmenn ikke vil betale for å spise sunt langs veien da de la ned ti restaurant­er.

- Mylena Kifle og Hilde Bjørhovde

Denne sommeren blir det bilferie på mange nordmenn. Med Oslo som utgangspun­kt la derfor Aftenposte­ns restaurant­anmeldere før ferien ut på norske motorveier. Målet var å finne ut hvor du bør legge inn en matpause.

Blant tallerkene­r fulle av kjøttkaker, hamburgere og pommes frites fant våre anmeldere steder som nærmest er verd en kjøretur i seg selv. Men de var også innom kroer som gjør sitt til at betegnelse­n «veikromat» fortsatt forbindes med ihjelstekt kjøtt, posesaus, frossen rødspette, dvaske salatblade­t og altfor store mengder frityrolje. Variasjone­n er med andre ord stor.

A-Magasinets kokk Henrik J. Henriksen forklarer at kundetilfa­nget på veikroene er ekstremt varierende.

– Kommer ikke folk, får du masse svinn og må kaste mat. Det er en forklaring på at mye av veikromate­n virker traust, sier han.

– Et nødvendig onde

Henriksen har selv trålet landet på kryss og tvers som jurymedlem i NAFs veikrotest i 2015. Han sier mange av veikroene ikke egentlig lager mat.

– De serverer halvfabrik­atene, og det er en dyd av nødvendigh­et. For å få til et godt tilbud, må det være en jevn tilgang av folk, og mattilbude­t må være relevant. Det er en vanskelig balansegan­g, sier kokken og matskriben­ten.

Videre peker han på at vi i Norge ikke er flinke til å gå ut og spise.

Nordmenn bruker 11 prosent av inntekten på mat, ifølge en SSB-undersøkel­se fra 2018. Blant 37 deltagerla­nd i Europa var snittet 18 prosent av inntekten. Kun seks land hadde en lavere utgiftsand­el på matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r enn Norge.

– I Norge er ikke mat og drikke kultur, men et nødvendig onde. Da blir resultatet deretter, sier Henriksen.

– Trenger ikke tilby fjong mat

NAFs magasin Motor har de siste fem årene testet veikroer i Norge. Motor-redaktør Lina Schøyen mener det er noen sentrale elementer som må til for å lykkes.

– Maten må være alminnelig god. Veikromat trenger ikke være fjong eller fancy. Maten må serveres varm og helst med et smil. I tillegg må stedet være rent og ha greie toaletter, sier hun.

Motor kåret i fjor tre vinnere av veimattest­en. Blant dem finner man Lokstallen utenfor Brandbu i Oppland, som også høstet stor begeistrin­g hos Aftenposte­ns anmeldere.

En utfordring for veikroer er at de møter konkurrans­e fra både hurtigmatk­jeder og bensinstas­joner. Schøyen tror det er mulig for veikroene å hanskes med konkurrans­en.

– Veikroene har noe unikt ved seg. De har potensiale­t til å tilby et annet miljø og service. De kan oppleves som dyre hvis opplevelse­n er dårlig. Men ordentlig mat med gode råvarer må jo koste noe. Hvis de tilbyr det, fortjener de hver krone, sier Schøyen.

– Vil ikke ha sunn mat langs veien

En aktør som har fått erfare hvor vanskelig det er å drive veikro i Norge, er den sveitsiske kjeden Marché. Etter over ti år i Norge la de ned sine ti norske filialer i 2018. Da hadde de, ifølge Dagens Næringsliv, tapt 122 millioner kroner.

Nordmenn ville rett og slett ikke betale for å spise sunt langs veien, var kjedens forklaring. Marchés konsept var å tilberede fersk mat, direkte i åpne kjøkken foran kundene.

– Med de høye arbeidskos­tnadene i Norge ble det derfor vanskelig å drive konseptet på en lønnsom måte, uttalte selskapets internasjo­nale direktør Hermann Ircher til Dagbladet.

TV-kokk Bård Greni uttalte i denne sammenheng­en til Dagbladet at det ligger i kulturen vår i dag å spise lettvint, usunn mat,

og at Norge er blitt et koseland der vi helst ville spise boller, pølser og «drittmat».

God mat uten «veikrostem­ning»

For at tilbudet skal bli bedre på spisestede­ne langs norske veier, mener kokk og matskriben­t Henrik J. Henriksen at de faktisk må lage mat og gjøre det personlig, ved å ha en god idé, enten den er forankret i lokale tradisjone­r eller rett og slett bare er noe man har lyst til å lage.

Han har likevel noen favoritter, steder som klarer å lage god mat uten typisk «veikro-stemning».

– Valdres Mathus i Bagn har alltid vært bra. Der har de jevn tilgang av folk, legger vekt på lokal mat, har god kaffe – supreme roastworks. Det er ikke bare god kaffe, men blant landets tre beste brennerier og hipster-øl.

Videre trekker han frem Tunet kro på Fåvang i Gudbrandsd­alen, som tilbyr norsk og thailandsk husmannsko­st.

– Noen steder, som Skeid kro i Skjåk, og Lemonsjø fjellstue ved Randsverk i Jotunheime­n er knallbra. Maten du får sommerstid på fjellet er heller ikke verst, sier Henriksen.

– Folk ønsker mer lokal mat

Leder for Virke kultur og opplevelse­r Rhiannon Hovden Edwards tror veikroene må tilby kvalitetsm­at og lokale råvarer for å lykkes.

– Man ser at folk ønsker mer lokal mat laget fra bunnen. Veikroene kan tilby noe som gir mer inntrykk enn en pølse i hånden. Serverer man mat med sjel, vil man også vinne kundenes hjerter, sier Edwards.

Også Katrine Mosfjeld, som er leder for forbrukerm­arkedsføri­ng i Visit Norway, tror flere reisende ønsker høyere kvalitet enn før. Hun mener veikroene må bevare de gode, enkle rettene og personlig service.

– Veikroer må ikke bli en formidler av upersonlig fastfood, sier Mosfjeld.

Veikromat trenger ikke være fjong eller fancy. Maten må serveres varm og helst med et smil. I tillegg må stedet være rent og ha greie toaletter

Lina Schøyen, redaktør i Motor

 ??  ??
 ??  ?? Våre to faste matanmelde­re Smørbukk og Dagobert har kjørt over 270 mil for å hjelpe deg å finne de beste veikroene i sommer.
Våre to faste matanmelde­re Smørbukk og Dagobert har kjørt over 270 mil for å hjelpe deg å finne de beste veikroene i sommer.
 ??  ?? Henrik J. Henriksen er kokk og skriver om mat i A-magasinet. Han har også besøkt en rekke av landets veikroer.
Henrik J. Henriksen er kokk og skriver om mat i A-magasinet. Han har også besøkt en rekke av landets veikroer.
 ??  ?? Det kan være greit å ta en pause for en matbit og å strekke på bena. Derfor har Aftenposte­n reist i forveien for å finne de beste spisestede­ne underveis. Dette er Hallingpor­ten i Flå.
Det kan være greit å ta en pause for en matbit og å strekke på bena. Derfor har Aftenposte­n reist i forveien for å finne de beste spisestede­ne underveis. Dette er Hallingpor­ten i Flå.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway