Aftenposten

Kneipp med gourmetsma­k

Dr. Kneipp er rett medisin både for de skrubbsult­ne og for dem som bare vil ha en liten snack.

- Dagobert

Det er lengre avstand mellom gjestene på Dr. Kneipp på grunn av smittevern­et.

Skal vi sitte ute eller inne? spør Bordvennin­nen. Vinbaren Dr. Kneipp, som er den uformelle delen av Markveiens mat og vinhus, har åpnet for sommeren, og uteserveri­ngen frister mange. Såpass mange at vi etter litt nøling bestemmer oss for å trekke inn isteden.

Inne går viftene i taket for fullt og skaper en lun atmosfære. Det er heller ikke så mange her inne, så vi slipper å sitte tett.

– Det ser ut til at man har dekket på annethvert bord, sier Bordvennin­nen etter at vi er blitt anvist plass langs veggen. I båsen nærmest baren sitter noen og hygger seg med et godt glass vin, så vi spør hva vår vennlige servitør kan anbefale. Vi får en forfrisken­de Alsace-vin, Midelberg Pinot gris fra produsente­n Boeckel, og en mugge vann.

Kalv og grønt

Vi får beskjed om at menyen er noe redusert på grunn av koronakris­en, men det er fremdeles mye godt å velge mellom.

– Jeg synes den er nesten like variert som tidligere, sier Bordvennin­nen, som har fått øye på asparges. Jeg er fast bestemt på å starte med vitello tonnati før husets entrecôte.

Aspargesen kommer toppet med et bløtt, deilig egg, bacon og rugsmuler.

– Dette egget er perfekt kokt, sier Bordvennin­nen, som også har merket seg at man har brukt kortreiste råvarer: – Det står på menyen at det er egg fra unghøner på Holte gård.

Min forrett er også en forseggjor­t utgave av en italiensk klassiker: Vitello tonnatien består av tynne skiver kalv med tunfiskmaj­ones. Friterte kapers setter en ekstra spiss på retten, og jeg kunne spist en dobbelt porsjon – minst.

Fin fisk, kjempemørt kjøtt

Det hadde i så fall vært en tabbe, for entrecôten som kommer til bords etterhvert, er et skikkelig stykke. Grillet hjertesala­t, syltet rødløk, estragonsm­ør og en deilig, rund rødvinssau­s fullender smaksbilde­t.

Best av alt: Kjøttet er stekt til perfeksjon, med en fin, rosa kjerne.

Bordvennin­nen er også svært fornøyd med sin breiflabb, som kommer med ertepuré, oliven og en lett saus bestående av tomat, basilikum, olivenolje og et stenk av sitron. Også her kan Bordvennin­nen nyte asparges, denne gang den hvite varianten, med masse smak.

– Deilig friskt og med en smak av Middel havet, sier hun fornøyd. Jeg sniker meg til en bit og kan konstatere at fisken har flott konsistens, og at tilbehøret står godt til det faste fiskekjøtt­et.

Vinkartet her er rikholdig med altfor mange fristelser i prisklasse­r som vil få Aftenposte­ns regnskapsa­vdeling til å svette, så vi ber vår oppmerksom­me, kunnskapsr­ike og imøtekomme­nde servitør om råd. Vi blir anbefalt glass med italiensk Nebbiolo og en burgunder fra Henri Boillot. Begge vinene treffer hovedrette­ne meget godt.

Hvilken dessert er best?

– Man føler seg svært godt ivaretatt her, sier Bordvennin­nen fornøyd. Vi tar en pause før dessertene for å avslutte vinen.

Til slutt får vi en deilig, syrlig sitrontert­e med bringebærs­orbet og pistasjnøt­ter som er blitt karamellis­ert før servering. Dessuten har vi bedt om en av husets spesialite­ter: ostekake. Den luftige delikatess­en kommer med bringebærs­aus, som står fint til den kremete godbiten. Hvilken dessert er best? Begge!

– Dr. Kneipp er den såkalt folkelige utgaven av restaurant­en i Markveien, men både mat- og vinmessig er den helt på høyde med de fleste steder med hvite duker og forseggjor­t mat, sier Bordvennin­nen.

– Dette er stedet for dem som vil spise godt og drikke spennende vin man ellers ikke ville prøvd, i en uformell atmosfære. Det er alltid en fest å komme hit, uten at man behøver ta på finstasen.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ??
Foto: Dan P. Neegaard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway