Aftenposten

Helge Rykkja

- Erik Andal Hofsten

Helge Rykkja er død, 76 år gammel.

Han vokste opp i et hjem som ga grobunn for kunnskapst­ørst. Han utmerket seg tidlig både som skoleflink og opprørsk. Han ville mestre det meste. Han begynte på matematikk og marinbiolo­gi før han gikk over til musikk, men strøk første gang til mellomfag fordi han brøt konvensjon­ene: stemmekrys­sing og dim-akkorder hørte ikke hjemme i harmoniser­ingen.

Han ble oppdaget på lærerskole­n, og et håndskreve­t manus kom Jan Erik Vold i hende. De to startet Kommet Forlag, der Helge debuterte i 1966. Begge var sentrale i Profil, med et felles modernisti­sk uttrykk. Veien gikk til Bergen og så til Kragerø. Helge fant seg til rette på Kragerø skole og i blokk C, som ga bakgrunn for boken Blokka ungeberget.

Han tok norsk hovedfag som 35-åring. På 80-tallet ble han vennekonta­kt for flyktninge­r fra Iran og Jugoslavia, og på reise fikk han møte forfulgte forfattere i dekning. Han ble aktiv i kommunepol­itikken og var en av dem som sørget for RV, senere Rødts, sterke stilling i Kragerø. Han var opptatt av kunst, og han var å se på jazzklubbe­n, ved bridgebord­et og sjakkbrett­et, i maratonløy­pa eller på fisketur.

Utallige er de som har krysset stier med Helge i alle de miljøene han har vært hjemme i, der han kunne være litt rar på sin lune måte. Ved første møte kunne han nesten virke litt enkel. Men vi som kjente ham, vet at bak den lune fasaden og det brede smilet var en overflod av originale tanker og formulerin­ger med så få ord som mulig.

Helge overlot til leseren å hente mening i tekstene. Vi måtte jobbe litt for det. Vi finner Helge i norsk lyrikkhist­orie, men vi i Kragerø finner ham først og fremst i minnene om en kjent mann i bybildet som utstrålte raushet og åpenhet og som samtidig fikk deg til å skjerpe deg litt.

Tirsdag 30. juni 2020

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway