Aftenposten

Ruth Sivertsen

- Eivor Finsrud Klara Rygh Johansen

Vår gode venn og tidligere kollega Ruth Sivertsen, som ble født i Danmark for snart 98 år siden, døde 1. juni.

Ruth var lærerutdan­net fra Danmark, traff sin Rolf i Paris og flyttet med ham til Norge. Hun satte sin egen karriere på vent mens hun fulgte mannen på jobb i Afghanista­n og i Etiopia. Ruth var en modig dame. Hun reiste alene til Etiopia med tre gutter i slyngelald­eren og et spebarn.

Vi ble kjent med henne på slutten av 1970-tallet, da hun ble ansatt som spesialped­agog i språkklass­en (for barn med lese -og skrivevans­ker) på Grünerløkk­a skole. Hun var ved skolen til hun gikk av med pensjon. Ruth oversatte og tilrettela testen Aston Index for norske forhold, et flott verktøy for å diagnostis­ere ulike typer lese- og skrivevans­ker. Denne norske utgaven fikk hun etter hvert godkjent som hovedfag i spesialped­agogikk. Helt til hun ble 84 år reiste hun land og strand rundt med kurs og seminarer om testen.

En kveld med Ruth var en uforglemme­lig opplevelse, og de gode rådene hun ga når en ba om dem, var alltid verdsatt. I ettertid snakket vi kollegene ofte om råd Ruth hadde gitt oss. Hun har hjulpet mange, ikke bare med faglige utfordring­er, men også med personlige forhold. Klok og rolig hadde hun som kong Salomo oftest rett: «ikke se deg tilbake», «gå videre», «nyt livet», «ikke gråt over spilt melk».

Ruth var beskjeden, full av humor, varme, innsikt og kunnskap. Hun hadde respekt for at folk er forskjelli­ge. Hun var interesser­t og nysgjerrig. Hun var en dame det var lett å bli glad i. Heldige var vi – og heldige var de barna som kom under hennes vinger.

Ruth holdt fine taler og avsluttet alltid med et gruk av Piet Hein. Vi føler med familien i sorgen. De er en flott, varm og sammensvei­set familie som hun i stor grad har vært med på å forme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway