Aftenposten

Claus Paul Walter Bienek

- Ragnhild og Per Siewers

Vår kjære venn Claus døde 7. juni av alvorlig hjertesykd­om, dagen før sin 74-årsdag. Med ham har Norge mistet en mesterkokk.

Han ble utdannet i Hamburg og fikk mange utmerkelse­r allerede som elev. Hotell Norge i Hamburg brakte ham til Fagernes og Lillehamme­r Turisthote­ll. Der møtte han sin kjære Anne Brita, og de giftet seg i 1970.

I 1971 kom datteren Charlotte, og familien flyttet til Orkanger. Claus ble direktør på Bårdshaug herregård. Der kom Henriette og Kai Boris til verden – og vi ble kjent med familien Bienek. Det var starten på et livslangt vennskap. I 1980 kom yngstejent­a Therese, og familien var nesten komplett. Herlige hunder avløste hverandre, for «hundeelske­re er gode og snille mennesker».

Fra 1975 var Claus direktør på kunstnerre­stauranten Blom i Oslo. Han fokuserte på norsk kokkekunst. Dette viderebrak­te han på fiskeresta­uranten Den glade laks, Norges første restaurant­båt. Claus var selv en glad laks med mange venner, han sjarmerte alle med sin naturlige væremåte og humor. Et sitat fra ham var: «Menyen på Den glade laks er basert på dagens råvarer, halvfabrik­at er bannlyst – her skal det nytes.»

I 1985 dro hele familien til Milwaukee i USA. Claus ble matkjendis med egne radio- og TV-programmer. Han etablerte cateringse­lskap og stjerneres­tauranten Claus on Juneau.

Claus ble syk på slutten av 80-tallet og ble fulgt opp av den dyktige hjertekiru­rgen Bjarne Semb. I 1989 ble Claus hjerteoper­ert. Han trappet ned på arbeidsmen­gden og opp på friluftsli­v. Slik fikk han jaktet mye mer.

Familien returnerte til Norge i 2005, og seks barnebarn er kommet til. Kvalitetst­id med venner, matkunst, frimureri, kirke og familie var i fokus. Her i Bærum har vi hatt jevn kontakt. Vi vil alltid huske Claus for de 50 årene vi fikk sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway