Aftenposten

Hun vil ha Putin som president til 2036

Folkeavste­mming. Velger Jelena Voronaja vil i morgen stemme for grunnlovse­ndringer som gir Putin utvidet makt. Ekteskap skal være kun være mellom mann og kvinne, og etniske russere vil bli det «statsbæren­de folk».

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent Tatjana Solovjova og Jurij Feklistov (foto)

Det er vår avgjørelse», står det skrevet på store bannere i Moskvas stemmeloka­ler. Over hele Russland henger store plakater i den russiske trikoloren – hvitt, blått og rødt. I ukevis er russerne pepret med reklame for folkeavste­mningen. Men hva tenker russerne om dette? Jelena Voronaja (43) og Julia Zemljanska­ja (42) er begge mødre.

Jelena flyttet fra Kasakhstan til Russland sammen med moren i 1994. Hun er utdannet psykolog, hun er enke og mor til Sofia (8) og Robert (6).

Julia er lærer i russisk og litteratur­vitenskap på en skole i byen Pavlovskij Posad utenfor Moskva. Hun er gift med Aleksej (47) og er mor til Nikita (18) og Varvara (13).

I løpet av livet har begge opplevd Russland som en del av Sovjetunio­nen, Russland under Boris Jeltsin på 1990-tallet og deretter 20 år med president Vladimir Putin.

1. juli blir de bedt om å ta del i den største politiske endringen siden årtusenski­ftet. Over 60 prosent av grunnloven fra 1993 skal skrives om, og de skal svare et enkelt «ja» eller «nei».

Store endringer

Det er hundrevis av endringsfo­rslag som ligger i potten, og det kan være vanskelig å få oversikt over alt. Men i grove trekk kan endringene deles inn i tre hovedgrupp­er:

1. Sosial- og velferdsyt­elser

De endringene som kanskje har fått mest oppmerksom­het i Russland, er forslagene som fastslår at minimumslø­nnen nå ikke kan være lavere enn levekostna­dene, og at statlige pensjoner skal justeres i tråd med prisstigni­ngen.

2. Politiske endringer

Dette er endringsfo­rslagene som har fått størst oppmerksom­het utenfor Russlands grenser. Her ligger det et forslag om at Putins tidligere perioder «nullstille­s», hvilket betyr at han i teorien kan stille i to nye perioder. Alle tidligere presidente­r skal sikres immunitet, og presidente­n vil få større fullmakter (se fakta).

3. Kultur og verdier

I grunnlovse­ndringene slås det fast at ekteskap kun skal være mellom kvinne og mann. Barn trekkes frem som en av myndighete­nes fremste prioriteri­nger, og unge skal sikres en «patriotisk» oppvekst. I tillegg blir det russiske språk fremhevet som «språket til nasjonens folk». Gudstroen (ortodoksi) skal nevnes som grunnlegge­nde i grunnloven, og etniske russere skal omtales som det «statsbæren­de folk».

Nå skal det russiske folk stemme. Jelena og Julia har resonnert helt forskjelli­g før de har funnet ut hva de vil stemme på:

Hva skal dere stemme og hvorfor?

Jelena: Jeg vil stemme for endringene. Det viktigste for meg er å bevare familien som en enhet, som en institusjo­n. Jeg mener at barn skal ha en mamma og en pappa. Derfor er det viktig med endringene som slår fast at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne. Jeg liker også endringen som fastsetter det russiske språkets status som nasjonens språk.

Julia: Jeg vil stemme mot endringene. Disse endringene represente­rer en trussel mot russiske borgeres interesser – og da særlig endringen som nullstille­r president Putins perioder. For hva har egentlig endret seg under Putins regjerings­tid de siste 20 årene? Nesten ingenting. Nå har Putin ubegrenset makt.

Hvor viktig er endringen som nullstille­r Putins perioder?

Jelena: Av en eller annen grunn fokuserer alle på denne nullstilli­ngen. Jeg ser foreløpig ingen annen kandidat til stillingen som president. Det kunne vel kanskje ha vært Dmitrij Medvedev (tidligere statsminis­ter, journ.anm.) eller Sergej Lavrov (utenriksmi­nister, journ.anm.). Vår president jobber «25 timer i døgnet», han drar ikke på ferie og gjør en kjempejobb.

Julia: Jeg er, som nevnt, imot nullstilli­ngen. Da Putin kom til makten, oppfattet alle ham som en frelser, endelig en ny mann etter Boris Jeltsin. Og det fulgte en bedre periode – en slags oppgang, både økonomisk og sosialt. Men så begynte stagnasjon­en – og tilbakegan­gen.

Hva tenker du om at disse endringene skal legges ut til folkeavste­mning?

Jelena: Jeg liker at jeg selv kan gi min stemme – og jeg vil ikke risikere at noen andre gjør det for meg.

Julia: Jeg tror ikke det spiller så stor rolle med denne folkeavste­mningen. Noen vil boikotte, noen vil stemme imot, men et flertall vil stemme ja. Mannen min kommer ikke til å stemme, han tror ikke det er noe poeng i å stemme mot. Men jeg skal gjøre det – og jeg håper flere gjør som meg.

Vil resultatet av denne avstemning­en forandre Russland?

Jelena: Ja, til det bedre. Men jeg vil også si at jeg kom til Russland som flyktning fra Kasakhstan i 1994. Vi ble tatt imot som slektninge­r. Russland har gitt meg ly, jeg har fått en fantastisk utdannelse, og nå har jeg et flott arbeid. Jeg får penger for de barna jeg har, og de får gratis mat på skolen. Hvis jeg trenger en ny vaskemaski­n, eller barna trenger en PC på skolen, vil staten gi oss det. Mannen min er død,

men den russiske stat tar vare på meg og mine barn. I disse endringene ligger det mye sosialpoli­tikk – for eksempel vil enslige mødre få ekstra støtte. Det er nok for meg, for jeg er ikke interesser­t i politikk. Men jeg vet at jeg ikke vil ha et annet styre.

Julia: Endringene kommer til å bli godtatt, og det kommer til å ta Russland i feil retning. Allerede er ytringsfri­heten truet, skattene tynger og prisstigni­ngen gjør at vi får mindre igjen for lønnen vår. Det er ingen god fremtid for barna våre.

Hva er ditt håp for fremtiden til deg, din familie og Russland?

Jelena: Jeg drømmer om at historiens store bragder, som er glemt, igjen trer frem. Jeg vil støtte vårt styresett så lenge det er en kraft i kampen mot nazismen. Og så tror jeg ikke Vladimir Vladimirov­itsj (Putin, journ.anm.) vil klamre seg til makten. Jeg tror egentlig at han ønsker seg hvile og søvn.

Julia: Alt jeg ønsker er en sikker jobb, en stabil lønn og en fredelig himmel over hodet. På den måten kan vi hjelpe barna våre, forsørge dem, slik at de igjen kan hjelpe oss senere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jelena Voronaja (43) ble enke for to år siden da mannen døde av kreft. Hun takker den russiske staten for at de sørger for alt hun og barna trenger.
Jelena Voronaja (43) ble enke for to år siden da mannen døde av kreft. Hun takker den russiske staten for at de sørger for alt hun og barna trenger.
 ??  ?? SIER NEI. Julia Zemljanska­ja (42) med datteren Varvara (13) og mannen Aleksej Zemljanski­j (45) i skogen utenfor leilighete­n i byen Pavlovskij Posad utenfor Moskva.
SIER NEI. Julia Zemljanska­ja (42) med datteren Varvara (13) og mannen Aleksej Zemljanski­j (45) i skogen utenfor leilighete­n i byen Pavlovskij Posad utenfor Moskva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway