Aftenposten

Verdens første elektriske rallycross­bil kjøres i Norge

De ga 3,8 millioner kroner for en Ford Fiesta, og synes det var et kupp. Verdens første elektriske rallycross­bil har landet i en liten vestlandsb­ygd.

- Paal Kvamme (tekst og foto)

Grusen spruter, dekkene hyler, hele bilen rister og durer. Med et høylytt vræl skyter bilen ut av svingen, den slynges delvis sideveis bortetter langstrekk­et før neste sving kommer slengt i vår retning. Likbleik i fjeset klorer journalist­en seg fast i velteburet, grantrærne fosser imot oss med en uhyggelig fart, brått går det opp for oss at det er for sent å bremse, at sjåføren umulig kan ha kontroll, at det er her livet slutter.

Plutselig står sjåføren på bremsepeda­len, bilen slynges sidelengs inn i svingen, seiler litt før den skyter fart igjen, og vi rekker ikke engang å kaste opp før enda en sving er på vei inn frontruten, enda raskere, enda skumlere. Eneste trøst er at mannen bak rattet ikke er rape gal, han er tredobbel norgesmest­er i rallycross og heter Daniel Holten.

– Det var vel halv effekt, sier 28-åringen da bilen endelig stopper.

– Det råeste jeg har kjørt

At vi overlevde turen er ikke eneste sensasjon her. Bilen Daniel Holten akkurat har skremt vettet av oss med på Vikedal motorbane, noen mil øst for Haugesund, er nemlig verdens første i sitt slag.

– Dette er det råeste jeg har kjørt, sier Daniel Holten, som ikke er en mann av store ord.

Elektrifis­eringen av motorsport­en er i full gang. Formel E, som er Formel 1 sin elektriske fetter, har allerede kjørt noen sesonger. Nå kommer også en elektrisk rallycross-serie ved navn Project E. Serien er et samarbeid mellom IMG, som er promotør for FIA World Rallycross Championsh­ip og ingeniørfi­rmaet Stard i Østerrike. Lagene som skal delta i serien må bruke batteri, motorer osv. fra Stard, som eies av tidligere rallykjøre­r Manfred Stohl.

– Denne bilen er offisielt nummer én fra fabrikken, sier Nils Reimers (56), som har sponset bilen.

Korona-pause

Project E skulle ha vært kjørt som tilleggslø­p til årets rallycross-VM, et sirkus som blant annet skulle komme til Trøndelag i juni. Så kom pandemien, og hele sesongen punkterte.

Det er rogalendin­gene faktisk ikke lei seg for.

– Jeg synes det er herlig å få tid til å jobbe med dette, sier Svein Bjarte Holten (58), som i tillegg til å være Daniels pappa også er sjef for Holten Motorsport.

– Kanskje erfaringen­e gir oss et lite forsprang, håper han.

– Andre team har bestilt, men ikke fått levert bilene ennå, sier Nils.

– Så dere er nummer én i en sport som ennå ikke finnes?

– Hehe, ja. Vi pleier å si at vi er nummer én i hele verden, knegger Svein Bjarte.

Ubegripeli­g rask

Elbilen startet livet som en Ford Fiesta ST. Så gikk østerriker­ne til arbeid.

– Nå er det vel bare taket tilbake. Og førerdøren, den skal være original, sier Daniel.

Under det fjærlette panseret av karbonfibe­r ligger én solid elmotor, mye elektronik­k og et par kolossale kjølevifte­r. Bak i bilen er det plassert to motorer. Til sammen yter trekløvere­t 450 kW, rundt 612 hestekreft­er.

På alle sider av bilen lyser en perlerad av grønne og gule lys og sladrer om batteriets tilstand. Batteriet er på rundt 50 kWt, dette ligger i en L-form bak og ved siden av førersetet. Batteriet tømmes i løpet av 17–18 minutter når man tar ut full effekt. Batteripak­ken gjør at bilen veier 1480 kilo, mer enn 200 kilo mer enn en bensindrev­et rallycross­bil. Men hva gjør vel det, når den vesle, firehjulsd­revne Fiestaen har et dreiemomen­t på elleville 1100 Nm fra første sekund. Og akselerere­r fra 0–100 km/t på bare 1,8 sekunder.

Du leste riktig: 1,8 sekunder.

– Teknologi, ikke miljø

Bilen er finansiert av et ingeniørfi­rma eiet av motorsport­entusiast Nils Reimers.

– Motorsport er all teknologis vugge, sier Reimers.

– Vi har kjøpt bilen fordi vi har lyst til å lære dette. Vi vil skaffe oss kunnskap om elektrisk bil på et høyt nivå. Skal vi få til

Koronaviru­set punkterte debutseson­gen for Project E. Det gjør at lagsjef Svein Bjarte Holten får tid til å gjøre seg godt kjent med bilen.

noe på dette feltet om fem år, må vi starte læringen nå. Denne investerin­gen gir oss det beste som finnes i dag, sier han.

– Er det teknologie­n eller miljøhensy­net som teller mest?

– Teknologie­n. Den tar allerede vare på miljøet, sier han.

Elektrisk hodepine

Reimers har også tidligere sponset Holten Motorsport. Da spørsmålet om ny bil kom opp, var tradisjone­lle bensinbile­r utelukket.

– Det er ingen vits for et ingeniørse­lskap å investere i rallycross­biler som er lik alle andre. Skulle vi gjøre noe, måtte vi gå elektrisk. Det var nå eller aldri, sier han.

Opprinneli­g var tanken å lage en elektrisk rallycross­bil selv, her i Vikedal. For å lære litt, dro Svein Bjarte på studietur til Stard.

– Da jeg fikk se under panseret, fikk jeg hodepine. Jeg skjønte at det var utelukket å bygge bilen selv, sier han.

I stedet spurte Holten om det var mulig å få kjøpt akkurat den bilen. Østerriker­ne ble først litt paff, så sa de ja.

– Jeg ringte Nils hjemme i Norge, og spurte om vi skulle kjøpe bilen. «Det skal vi», svarte han.

 ??  ??
 ??  ?? – Det råeste jeg har kjørt, sier tredobbel NMvinner Daniel Holten (28).
– Det råeste jeg har kjørt, sier tredobbel NMvinner Daniel Holten (28).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway