Aftenposten

Kjetil B. Alstadheim:

Ola Borten Moe har rett. Det grønne skiftet blir vanskelig.

- Kjetil B. Alstadheim, kommentato­r

Senterpart­iets nestleder Ola Borten Moe har blåst ut. Igjen. Han tar et oppgjør med grønne drømmerier og etterlyser realisme i debatten om norsk økonomi.

«Foreløpig virker det grønne skiftet mest som en merkelapp på prestisjep­rosjekter uten lønnsomhet, prosjekter som krever massivt med subsidier for å bli realisert», skriver Moe i et innlegg hos NRK.

Han har rett. Det grønne skiftet er ikke lett. Det kan bli både vondt og vanskelig. Oljenæring­en har vært svært lønnsom for Norge. Ingenting er i nærheten av å erstatte den.

– Vi skal leve av å redde klimaet, har Arbeiderpa­rti-leder Jonas Gahr Støre – som Sp vil gjøre til statsminis­ter – sagt ved gjentatte anledninge­r.

Støre er blant dem som vil satse på blant annet havvind, hydrogen og karbonfang­st og -lagring. Problemet, som Moe peker på, er at ingenting av dette foreløpig er lønnsomt. Alt sammen krever mye statsstøtt­e pluss en god porsjon optimisme.

– Grønn svada? spør Moe.

Moe vs. Senterpart­iet

Han har som tidligere olje- og energimini­ster erfaring med den såkalte «månelandin­gen» på Mongstad. Planen var å bygge et fullskala anlegg for CO2-fangst.

Det ble for dyrt.

Nå er det snakk om fullskalaa­nlegg for karbonfang­st og -lagring (forkortet CCS) på avfallsanl­egget på Klemetsrud i Oslo og hos Norcem i Brevik. Erfaringen fra Mongstad viser hvor viktig det er å kvalitetss­ikre slike prosjekter. Det er hva regjeringe­n jobber med nå.

Men på Stortinget er det utålmodigh­et. Regjeringe­n beskyldes for å ha skapt «betydelig usikkerhet (...) om hvorvidt det skal satses på CCS eller ikke». De samme partiene som mener dette, vil at regjeringe­n også skal utrede karbonfang­stanlegg i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Et av de utålmodige partiene er Sp. Partiet vedtok på sitt landsmøte på Hamar i 2019 at arbeidet med karbonfang­st «må intensiver­es».

Moe nevner ikke at han er uenig med eget parti. I stedet kritiserer han ikke-navngitte «bladfyker» i store mediehus. For ordens skyld kan det opplyses at Aftenposte­n på lederplass har advart mot å haste frem en beslutning om karbonfang­stanlegg. Altså advart mot det Moes parti ønsker. Moe angriper også satsingen på havvind. «Hva skal vi med svært kostbar havvind vi ikke trenger?» spør han.

Han kan stille spørsmålet til sitt eget parti. For i den samme Sp-uttalelsen fra i fjor er et av punktene: «Stimulere til økt satsing på havvind.»

Den subsidiert­es oppgjør med subsidier

Om subsidier skriver Moe at «ingenting er så lett som å dele ut andres penger i kampen for det gode». Det er et viktig poeng. Handlingsr­ommet i budsjetten­e ligger an til å bli mindre i årene fremover. Det er nødvendig å være kritisk til pengebruke­n generelt, også når prosjekter seiler under fanen «grønt skifte».

Subsidier er noe Moe kjenner godt som gårdbruker. Selskapene Moe Korn AS og

Moe AS, som Moe er medeier i, mottar både tilskudd til ferieavløs­ning, arealtilsk­udd og kulturland­skapstilsk­udd. Til sammen 447.989 kroner i 2020. Norsk landbrukss­tøtte er blant verdens rauseste. Moe nyter godt av det. Hadde det vært opp til Moes parti, ville støtten vært enda større.

Moe er også medeier og ansatt i oljeselska­pet Okea. Stortinget vedtok i juni midlertidi­ge skatteendr­inger, inkludert skattelett­else, for å hjelpe oljeselska­pene. Okea er et av de selskapene som har stor glede av pakken. Ifølge Finansdepa­rtementet kan pakken komme til å stimulere investerin­ger som er lønnsomme for selskaper, men ikke for fellesskap­et. Dette synes Moe er bra.

Det er – som det heter i Bibelen – lettere å se flisen i sin brors øye enn subsidiene i egen lommebok.

Moes oppskrift = trøbbel

Moe etterlyser en oppskrift på det grønne skiftet. Den er ikke enkel å finne. Støtteordn­inger og subsidier kan være riktig for å få ting i gang. Men det blir fort dyrt og kan ende i ingenting. Det grønne skiftet kan bli vondt og vrient for norsk økonomi. Det viktigste er forutsigba­re og gode rammebetin­gelser for næringsliv­et generelt.

Moe peker på oppdrettsn­æring og fiskeri som en viktig næring. Noe av det næringen selv mener er viktig for at den skal kunne vokse, er EØS-avtalen. Den gir forutsigba­rhet og tilgang på arbeidskra­ft og markeder. EØS er viktig også for mye annet næringsliv som må vokse når olje- og gassnæring­en blir mindre viktig.

Men EØS-avtalen vil Moe si opp. Om man leter etter ett tiltak som virkelig vil gjøre omstilling­en av norsk økonomi vanskelig, må det sies å være ganske treffsikke­rt.

 ??  ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? Senterpart­i-nestleder Ola Borten Moe er kritisk til luftige løfter om det grønne skiftet. Her er han på vei til oljeriggen Draugen.
Foto: Signe Dons Senterpart­i-nestleder Ola Borten Moe er kritisk til luftige løfter om det grønne skiftet. Her er han på vei til oljeriggen Draugen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway