Aftenposten

5. runde i eliteserie­n

-

Ball i hatt I den grad det må bevises at det finnes en utvikling, kan vi gå tilbake til den første omgangen mellom Rosenborg og Glimt.

Rosenborg, bemannet med rutinerte, respektert­e spillere som i årevis har gjort det skarpt på høyeste norsk nivå, ble utsatt for rundspilli­ng. Eller ball i hatt, et uttrykk som ble brukt tidligere når det ene laget var helt overlegent.

Og hvilken metode benyttet Glimt seg av? Smidig ballbehand­ling, fascineren­de samspill på små flater, midt blant muskuløse Rosenborgb­en. Det var et sammenheng­ende teknisk sirkus inne i Rosenborg-feltet.

Det var mulig fordi de hadde noe ekstra å by på. Mot. Fryktløshe­t. Frekkhet. Å miste ballen er visst ingen katastrofe likevel.

Uttellinge­n sto ikke i forhold til spillet, og Rosenborg klarte å kjempe seg opp i ledelse ni minutter før slutt.

Men Glimt-spillernes selvtillit var urokkelig. Iskaldt og fortsatt like modig gjenoppret­tet de pasningssp­illet fra første omgang, klikk klakk, 2–2 og klikk klakk igjen, 3–2.

Og det skjedde dagen etter at Odd med det samme spillet slo Vålerenga 4–1.

Hvis teknikken, spillefors­tåelsen og motet strekker til, er det ikke nødvendig å øse ballen vekk så fort det dukker opp en motspiller i øyekroken.

Hvem er det som er frekke nok til å gjøre opprør mot det som er vedtatt god fotball i Norge? Svar: Tenåringer som ser muligheter, ikke frykt. De er mange dette året.

Det var nesten sjokkerend­e da

Odd kastet innpå 18 år gamle Filip Jørgensen mot Vålerenga, 0 og han overtok styringen helt. Odd har flere slike på lager, og de finnes i andre klubber også.

Bjarne Berntsen mønstret Sondre Auklend fra start hos sitt Viking, og 17-åringen åpnet med et dribleraid som ga hjørnespar­k. Brann, kjent for å mislike unge spillere, har plassert Ole Martin Kolskogen (19) i midtforsva­ret dette året.

Vi har sett at Sandefjord satte inn Peder Johansen (16) fra start, det gikk fint. og når vi studerer lagoppstil­lingene, er det blitt mange av ungguttene. Vålerengas Osame Sahraoui (18) slo til i siste kamp.

Fødselsatt­esten er ikke en garanti for moderne og variert fotball. Balanse både i ferdighete­r og alder vil alltid være en fordel. Men det ser faktisk ut som om tenåringen­e trekker de rutinerte med seg i et pasningssp­ill som de ikke har vært vant til uten å få høre stygge brøl fra sidelinjen.

De unge leder de gamle.

Fortsatt vil vi se mange norske klubber, kanskje de fleste, legge mer vekt på å holde unna i forsvar enn å skape angrepsgle­de. Men for lag som Sarpsborg, Aalesund, Start, Haugesund og Mjøndalen kan vi ikke kreve noe annet. De er der for å overleve. Å rykke ned gjør ikke mange glade.

Men glede – den kan vi som er nøytrale, finne andre steder. Veldig gjerne hos Odd og Bodø/Glimt – i håp om at de begge holder sesongen ut og gir Molde motstand.

Og så må gjerne Rosenborg, Vålerenga og Brann følge opp.

I kveld kl. 18.00: Haugesund – Start, Odd – Bodø/Glimt, Stabæk – Strømsgods­et, Viking – Sandefjord, Aalesund – Mjøndalen

Kl. 20.30: Rosenborg – Vålerenga

I morgen kl. 18.00: Kristiansu­nd – Molde

Kl. 20.30: Sarpsborg – Brann

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway