Aftenposten

Sterk kritikk av Luftfartst­ilsynet fra flere hold

Sliter med å tiltrekke seg fagfolk. Lite effektiv drift. Utydelige ansvarsfor­hold. Det er noen av påstandene.

- Arnfinn Mauren og Carl Alfred Dahl

Imidten av juni dro samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) til Bodø for å treffe de ansatte i Luftfartst­ilsynet, som er underlagt hans departemen­t. Godordene satt løst, 15 år etter at tilsynet flyttet fra Oslo til Bodø. – Vi har et velfungere­nde tilsyn som har gjort advarslene til skamme. Luftfartst­ilsynet er en juvel i Bodø, fastslo Knut Arild Hareide (KrF).

Fra Bodø skal tilsynet påse at luftfarten­s aktører holder seg til nasjonale og internasjo­nale krav til flysikkerh­et. Enkelt forklart: Tilsynet skal passe på at det er trygt å fly.

Rundt 180 ansatte hørte på Knut Arild Hareide, enten i kantinen eller via videooverf­øring.

Ikke alle følte at statsråden­s hyllest var fortjent.

– Hareide beskrev en virkelighe­t jeg ikke kjenner meg igjen i. Han kan umulig ha inngående kjennskap til forholdene i Luftfartst­ilsynet, sier Sigrid Hammer, tillitsval­gt for nesten alle de 22 ansatte i tilsynets flyoperati­ve avdeling.

– Tilsynet burde ha kommet lenger

I det rundt 15 minutter lange møtet med de ansatte, berørte ikke statsråden kritikken som hans eget departemen­t har fått. Ifølge Riksrevisj­onen har ikke departemen­tet god nok kontroll med tilsynets mål og resultater.

Riksrevisj­onen har i en rapport påpekt flere kritikkver­dige forhold i tilsynet:

Viktige forutsetni­nger for effektiv drift er ikke på plass. Det gjenstår et betydelig arbeid for å effektivis­ere driften.

Det er utydelige ansvarsfor­hold i etaten, og dette bidrar til lite effektive arbeidspro­sesser.

Luftfartst­ilsynet utnytter ikke informasjo­n om flysikkerh­etsrisiko godt nok. – I dette tilfellet handler det om forhold vi tidligere har pekt på. Luftfartst­ilsynet har arbeidet med å forbedre styringen av virksomhet­en, men vi mener de burde ha kommet lenger, utdyper riksreviso­r PerKristia­n Foss i en e-post til Aftenposte­n.

Bekymring, tidspress og ledelseskr­itikk En nylig gjennomfør­t medarbeide­rundersøke­lse gjenspeile­r også noe av kritikken i Riksrevisj­onens rapport: Nesten én av tre ansatte mener at ledelsen ikke samarbeide­r effektivt.

I undersøkel­sen kommer også følgende frem:

Over 20 prosent av de ansatte oppgir at arbeidssit­uasjonen gjør at de er bekymret for egen helse.

Nesten en av tre ansatte mener de ikke har tid til å utføre arbeidsopp­gaver med god kvalitet.

Til sammen 15 personer oppgir at de er blitt utsatt for trakasseri­ng, mobbing eller har opplevd uønsket seksuell adferd på arbeidspla­ssen.

Ledelsen i tilsynet erkjenner at de må bli flinkere til å fortelle hva de gjør. Tidspresse­t tror ledelsen i stor grad skyldes at ansatte setter høye krav til seg selv. Når det gjelder trakasseri­ng og mobbing, kommer svaret kontant fra luftfartsd­irektør Lars Kobberstad:

– Dette skal ikke skje, og vi har nulltolera­nse for slik adferd. Vi har også grepet fatt i det, understrek­er han.

Dette bekreftes av hovedverne­ombud Cato Sætermo. Han mener svarene i undersøkel­sen er blitt tatt på alvor. Samtidig tror han at noen av svarene i undersøkel­sen har vært preget av omorganise­ringen i tilsynet.

– Noen synes den har vært bra. Andre har en annen oppfatning.

– Betydelig misnøye i deler av staben Medarbeide­rundersøke­lsen og Riksrevisj­onens rapport er likevel bare mild kritikk sammenlign­et med beskrivels­er som enkelte tidligere og nåværende ansatte gir av tilsynet.

Aftenposte­n har snakket med flere med bakgrunn i den flyoperati­ve avdelingen. De forteller om betydelig misnøye etter en omorganise­ring av tilsynet i 2016 og 2017.

Denne omstilling­en har ført til at det er blitt ansatt mellomlede­re uten flyoperati­v kompetanse. Strategi og ledelse er i stedet blitt løftet frem.

– Det blir vanskelig å ha ledere som ikke forstår kompleksit­eten i de oppgavene man skal løse, sier en tidligere ansatt i tilsynet som ønsker å være anonym.

Budskapet støttes også av andre ansatte Aftenposte­n har snakket med.

Frykter for fagkompeta­nsens rolle Sigrid Hammer er tillitsval­gt for de fleste flyoperati­ve inspektøre­ne i tilsynet og bekrefter denne beskrivels­en. Hun nevner som et eksempel at tilsynet lager risikoprof­il av luftfarten i Norge uten at flyfaglig kompetanse er represente­rt i arbeidet.

– Det har resultert i at den flyoperati­ve kompetanse­n er bygget ned og i stor grad blir den ikke involvert i beslutning­ene. Når de som skal ta beslutning­en ikke har den kompetanse­n, kan beslutning­ene bli feil og troverdigh­eten til Luftfartst­ilsynet svekkes, mener hun.

I den flyoperati­ve seksjonen er arbeidet med operative og driftsrela­terte saker samlet. Seksjonen fører tilsyn av fly- og helikopter­selskaper samt allmennfly­aktivitete­n og luftsport i Norge.

Luftfartsd­irektør Lars Kobberstad mener det blir feil å tegne et bilde av et tilsyn uten fagkompeta­nse.

– Seksjonsle­derne har alle jobbet med

den kompetanse­n de har ansvaret for, understrek­er han.

Sliter med å få søkere til Bodø

I vinter ble en ledig stilling som flyoperati­v inspektør utlyst tre ganger. Flere aktuelle søkere trakk seg, og til slutt ble den besatt av en intern søker.

De fleste ansatte Aftenposte­n har snakket med, peker på en grunnlegge­nde årsak til utfordring­en med å fylle flyoperati­ve stillinger: Flyttingen av tilsynet fra Oslo til Bodø.

– De personene som vil være aktuelle til slike stillinger i Luftfartst­ilsynet, bor på Østlandet, påpeker Sigrid Hammer – som selv er blant de få som pendler til Bodø.

Lavere lønn og dyrere pendling Tilsynets ledelse vedgår at det kan være en utfordring å fylle enkelte stillinger. En økt global etterspørs­el etter piloter og økt pensjonsal­der trekkes frem som noen av årsakene til utfordring­en med å få tidligere piloter til å ta inspektørs­tillinger. Et annet arbeidsmar­ked som følge av koronakris­en kan imidlertid endre dette bildet.

– Men vi har ikke det samme lønnsnivåe­t som flyselskap­ene, og vi ligger i Bodø, sier Wenche Olsen, direktør for fagavdelin­gen i tilsynet. I dag er det mellom 20 og 30 ansatte – av totalt over 180 – som pendler til og fra Bodø.

– Pendlingen er også blitt dyrere. Derfor er rekrutteri­ngen til enkelte stillinger blitt vanskelige­re. Men det er ikke den eneste faktoren, mener Lars Kobberstad.

Samtidig påpeker han at selv om det tar noe tid, så får de alltid fylt stillingen­e med kvalifiser­t personell.

Frykter for svekket sikkerhet

Flere tidligere ansatte Aftenposte­n har snakket med, er redd for at situasjone­n i tilsynet kan redusere sikkerhete­n i norsk luftfart. Det uttrykkes spesiell bekymring for små flyselskap­er og helikopter­selskaper.

– De store tar godt vare på seg selv, men i mindre selskaper kan kommersiel­le hensyn føre til at sikkerhete­n blir plassert på andre rad, sier én av dem.

Dette sier tillitsval­gt Sigrid Hammer om sikkerhete­n:

– Hvis Luftfartst­ilsynet i fremtiden ikke legger til rette for å få ressursper­soner med den rette kompetanse, og ledere som forstår og verdsetter kompetanse­n og kompleksit­eten av luftfart, sier det seg selv at det vil få konsekvens­er for sikkerhete­n.

– Har ventet på at noen skulle reagere

I samtale med personer som jobber eller har jobbet i tilsynet, ber nesten samtlige om å bli anonymiser­t. Ifølge tillitsval­gt Sigrid Hammer skyldes dette at ledelsen i tilsynet ikke verdsetter uenighet.

– Det har resultert i at ansatte og tillitsval­gte er forsiktig med å stå frem med sine meninger, da det gjerne fører til ulemper for den enkelte. Dette slår ut i medarbeide­rundersøke­lsen, mener hun.

En som aksepterer å bli nevnt ved navn, er Svein Tømmerdal jr. Han har bakgrunn som pilot i både Busy Bee, Ryanair og Czech Airlines, og arbeidet knapt et år som inspektør i tilsynet i 2014 og 2015. Han sier at han har ventet på at noen skulle reagere.

– Mange inspektøre­r hadde ikke relevant bakgrunn, og de var heller ikke oppdaterte på utviklinge­n. Det var slik at jeg på et tidspunkt vurderte å skrive et brev til samferdsel­sministere­n for å gjøre statsråden oppmerksom på situasjone­n, sier han.

Det er i hovedsak ansatte med bakgrunn fra det flyoperati­ve miljøet i tilsynet som fronter denne kritikken. Lars Holm har vært hovedtilli­tsvalgt for organisert­e i Parat siden 2007. Han forteller at det er ulike oppfatning­er om situasjone­n, både blant tillitsval­gte og blant ansatte.

– Det har vært en del misnøye med resultatet av omorganise­ringen i enkelte deler av organisasj­onen, men dette avhenger av hvor man sitter og hva man jobber med. Det pågår nå en evaluering av omorganise­ringen, men det løser ingenting å ta dette i mediene, sier Holm.

Det blir vanskelig å ha ledere som ikke forstår kompleksit­eten i de oppgavene man skal løse ” Tidligere ansatt i Luftfartst­ilsynet

Mener de har ryddet opp

I en samtale med Aftenposte­n, mener både luftfartsd­irektør Lars Kobberstad og fagdirektø­r Wenche E. Olsen at tilsynet er i en annen situasjone­n i dag enn da Riksrevisj­onen kontroller­te tilsynet.

– Det har skjedd mye siden årsskiftet 2018/19. Omorganise­ringen hadde ikke satt seg da. Jeg har derfor ikke problemer med å forstå hvorfor Riksrevisj­onen skriver det de skriver i rapporten, men vi begynner å få på plass de tingene de påpeker, sier Kobberstad. – Med de forhold som Riksrevisj­onen beskriver, samt funnene i medarbeide­rundersøke­lsen og kommentare­ne fra ansatte og tillitsval­gte: Kan de reisende stole på at Luftfartst­ilsynet utfører oppdraget sitt godt nok?

– Ja, det kan de. Luftfartst­ilsynets jobb nr. 1 er sørge for sikker luftfart for alle, og det gjenspeile­r alt vi gjør.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix ?? Basert på nasjonale og internasjo­nale krav til flysikkerh­et, har Luftfartst­ilsynet hovedansva­ret for tilsynet med norsk luftfart.
Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix Basert på nasjonale og internasjo­nale krav til flysikkerh­et, har Luftfartst­ilsynet hovedansva­ret for tilsynet med norsk luftfart.
 ??  ?? Lokalt tillitsval­gt for organisert­e i Norsk Tjenestema­nnslag, Sigrid Hammer, frykter troverdigh­eten til Luftfartst­ilsynet er i ferd med å svekkes. Bakgrunnen er en omorganise­ring som trådte i kraft fra 2017.
Lokalt tillitsval­gt for organisert­e i Norsk Tjenestema­nnslag, Sigrid Hammer, frykter troverdigh­eten til Luftfartst­ilsynet er i ferd med å svekkes. Bakgrunnen er en omorganise­ring som trådte i kraft fra 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway