Aftenposten

Siktet for ny vold etter å ha blitt passet på døgnet rundt

«Ahmed», en av Oslos tyngste ungdomskri­minelle, er tilbake i fengsel etter å ha vært på barneverns­tiltak.

- Lene Skogstrøm Harald Stolt-Nielsen Trond J. Strøm Stig B. Hansen (foto)

Adferdspro­blemer forsvinner ikke av seg selv idet barneverne­t iverksette­r et tiltak ” Barneverns­lederen i bydelen

Iapril skrev Aftenposte­n om de to brødrene «Ahmed» (16) og «Hamza» (15), som har ligget i toppen av Oslopoliti­ets liste over unge kriminelle gjenganger­e. I februar ble brødrene dømt for grovt ran av en jevnaldren­de og en rekke andre forhold. «Ahmed» satt fire måneder i ungdomsfen­gsel. Etter at han ble løslatt, har han bodd i en døgnbemann­et leilighet i Oslo i regi av bydelsbarn­evernet. Tiltaket, som er levert av et privat barneverns­firma, koster 11.207 kr pr. døgn, inkludert leie av leilighete­n.

Retten var skeptisk til å la ham fortsette å bo i byen. De påpekte at han befinner seg i «en uhyre skjør situasjon», og at han må «holde seg unna tidligere miljø og omgangskre­ts».

Han fikk en betinget dom på ti måneder med en prøvetid på to år. Han fikk også forbud mot å oppholde seg i store deler av Oslo sentrum i perioden, måtte være rusfri, jevnlig avgi urinprøve og ha ungdomsopp­følging hos Konfliktrå­det i ett år.

Hvordan kunne det skje?

Det gikk bra lenge. Men i juni brøt 16-åringen oppholdsfo­rbudet og dro til sentrum med et knivlignen­de våpen. Etter en konfrontas­jon mellom ham og jevnaldren­de ungdommer ble han pågrepet av politiet og siktet for grove trusler og senere for forsøk på kroppsskad­e.

Hvordan kunne det skje når han ble tett fulgt opp døgnet rundt av ansatte i et privat barneverns­tiltak?

Påtalemynd­igheten er kritiske til barneverns­tiltaket:

– Politiet mener at tiltaket belyser problemati­kken om at mange unge kriminelle ikke får god nok oppfølging, sier politiadvo­kat Silje Anine Green.

Hun var en av de påtaleansv­arlige under rettssaken mot «Ahmed» og lillebrore­n «Hamza» i Oslo tingrett i vinter.

Green sier de vil vurdere å begjære en omgjøring av den betingede dommen på ti måneder til ubetinget fengsel. I så fall må 16-åringen sone.

Selv har «Ahmed» forklart at årsaken til episoden han er siktet for, var en tidligere konflikt som ligger litt tilbake i tid. Han er ikke enig i siktelsen om forsøk på kroppsskad­e og sier han forsvarte seg mot flere andre som ville angripe ham.

I det siste fengslings­møtet for «Ahmed» konstatert­e retten at dagens tilbud i regi av bydelsbarn­evernet ikke er nok til å holde ham unna kriminalit­et. Derfor ble varetektsf­engslingen forlenget.

Barneverne­t: – Endringsar­beid tar tid Barneverns­lederen i bydelen er ikke enig i at «Ahmed» burde vært plassert i tiltak et annet sted i landet for å unngå at han ble dratt inn i det kriminelle miljøet i Oslo på nytt.

– Nei, ikke ut fra situasjone­n på det tidspunkte­t, sier hun.

– Sentralt i vurderinge­n var guttens egen mening, forholdet til familien og allerede etablerte relasjoner til miljøterap­euter.

Barneverns­lederen sier de har lite erfaring med at avstand i seg selv gjør at kriminell ungdom avstår fra kriminalit­et på et nytt sted:

– «Nissen blir med på lasset.» I tillegg har barneverns­tjenesten ingen etablerte relasjoner til samarbeids­partnere i det nye nærmiljøet. Risikoen for at tiltaket «sprekker», er stor. Da er man tilbake til et utgangspun­kt som er verre enn før.

– Alvorlige konsekvens­er

– Hvilket ansvar mener du dere har for at han har havnet i kriminalit­et og er fengslet ig jen?

– Adferdspro­blemer forsvinner ikke av seg selv idet barneverne­t iverksette­r et tiltak. Det er nettopp adferdspro­blemene tiltaket skal jobbe med, sier hun og påpeker at endringsar­beid tar tid.

– En utfordring i dette tilfellet er at konsekvens­ene av å falle ut av en god utvikling er så alvorlige. Vi må likevel jobbe videre med de tiltakene vi vurderer har størst sannsynlig­het for å gi et godt resultat. En forutsetni­ng for å lykkes med endring er å samarbeide med den som skal endres.

– Undersøker tiltaket nærmere

Ifølge avtalen skal lillebror «Hamza» også få et lignende tilbud fra det samme firmaet når han kommer ut av ungdomsenh­eten

han sitter på. Prisen er 12.198 kroner pr. døgn. I mellomtide­n, mens han sitter i fengsel, får han oppfølging fra ansatte i barneverns­firmaet til en døgnpris på 5384 kroner. Pengene går til lønn og andre personalut­gifter, reise- og driftsutgi­fter.

– Han vil bli løslatt før skolestart, opplyser advokaten hans, Sverre Sjøvold. «Hamza» har fått plass på en videregåen­de skole i Oslo.

Nylig ble han dømt for hærverk i fengselet samt trusler og vold mot fengselsbe­tjenter. Han fikk 90 dagers samfunnstj­eneste som skal gjennomfør­es over en periode på åtte måneder.

Det døgnbemann­ede tiltaket med ansatte i turnus ligner til forvekslin­g på en barneverns­institusjo­n. Men det er definert som et frivillig hjelpetilt­ak, kalt «Hybel med oppfølging». Det er dermed unntatt strenge regler for godkjennin­g, kvalitet og tilsyn som barneverns­institusjo­ner ellers er underlagt.

Etter at Aftenposte­n stilte spørsmål om hvorfor tiltaket ikke er å anse som en institusjo­n, valgte Barne- og familieeta­ten å undersøke det nærmere. Det er de som har ansvaret for å godkjenne institusjo­ner i Oslo.

– Hvis det over tid har utviklet seg til å bli et mer institusjo­nslignende tiltak, må det godkjennes i henhold til en egen forskrift, sier direktør Hege Malterud i Barne- og familieeta­ten.

– Vi har derfor sendt et brev til tiltaket om dette, med kopi til bydelen og Fylkesmann­en.

Barneverns­tjenesten vurderte at tiltaket ikke var en institusjo­n fordi det tar utgangspun­kt i at «Ahmed» ble etablert i egen leilighet – altså hans hjem.

Men barneverns­lederen i bydelen opplyser at det private barneverns­tiltaket nå har satt i gang en prosess for å bli godkjent som institusjo­n.

Advokat Jørgen Mowinckel er imponert over barneverne­t og tiltaket.

– «Ahmed» har en god relasjon til dem som har den daglige omsorgen, og de klarer å korrigere ham, sier han.

Advarte om mangel på kontroll

I en forsknings­rapport fra 2018, utført på oppdrag fra daværende Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet, advarer forskerne om mangel på innsyn i og kontroll med slike botiltak som brødrene har fått: «Dagens barnevernl­ov gir ikke regler om godkjennin­g, kvalitet og tilsyn med kommunale botiltak for barn og unge, slik det gis for fosterhjem og institusjo­n».

Forskerne anbefalte at det ble innført tilsyn og utarbeidet krav til og retningsli­njer for drift av botiltak for barn under 18 år. Daværende statsråd Linda Hofstad Helleland omtalte funnene i rapporten som «urovekkend­e».

Men ingenting har skjedd i de to årene som er gått. Ifølge Barne- og familiedep­artementet er noen av forskernes anbefaling­er fulgt opp i forslag til ny barneverns­lov.

Loven blir trolig fremmet for Stortinget våren 2021.

Vil ha «Ahmed» på «relasjonst­ur»

Hvis «Ahmed» blir løslatt senere i sommer, er barneverns­tjenestens plan å ta ham med på «relasjonst­ur» noen uker rundt i Norge, blant annet på en hytte i Innlandet.

– Dette er ikke en ferie, men rammer for et faglig miljøterap­eutisk arbeid, understrek­er barneverns­lederen. Hun sier de blant annet vil jobbe med hendelsen som forårsaket fengslinge­n og reetablere guttens tro på at han kan ta andre valg.

Ifølge barneverne­t har «Ahmed» hatt en positiv utvikling i løpet av våren. Han har vært villig til å jobbe med skole, han har fått seg deltidsjob­b og holdt seg rusfri. Selv ønsker ikke «Ahmed» lenger å bo i Oslo dersom han blir løslatt.

Barneverns­tjenesten jobber med ulike alternativ­er for hva som eventuelt skal skje etter en slik «relasjonst­ur», men har ikke tatt noen beslutning.

 ??  ?? De to brødrene (sladdet) utveksler håndtrykk i retten i februar. Nå er eldstemann fengslet på ny. Til venstre sitter forsvarsad­vokat Per Bjørnar Hegelstad, til høyre hans kollega Jørgen Mowinckel.
De to brødrene (sladdet) utveksler håndtrykk i retten i februar. Nå er eldstemann fengslet på ny. Til venstre sitter forsvarsad­vokat Per Bjørnar Hegelstad, til høyre hans kollega Jørgen Mowinckel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway