Aftenposten

86 av 160 svenske sykehusvik­arer testet

Nå blir det pålegg om at alle svenske vikarer i norske sykehus skal koronatest­es før de kan begynne.

- Maria T. Pettrém og Frøydis Braathen

Fra i dag er det ikke bare et råd om å teste, men altså et pålegg om å teste svenske helsearbei­dere, sier statssekre­tær Inger Klippen (H) i Helse- og omsorgsdep­artementet til NRK. Nyheten om at en koronasmit­tet svensk lege og en svensk sykepleier fikk begynne i jobb i Norge før prøven var klar og uten å være i karantene, har provosert og overrasket mange.

Den svenske legen er vikar ved Nordfjord sjukehus. Etter at smitten ble oppdaget, ble 31 ansatte og pasienter ved sykehuset isolert.

Tirsdag opplyste Helse Førde at en sykepleier som jobbet sammen med legen, har testet positivt for viruset. I går ble det kjent at også en pasient er smittet etter kontakt med legen.

Oslo og Viken har 160 svenske vikarer i jobb i sommer. Hvorvidt vikarene er blitt testet eller har måttet være i karantene før de gikk ut i jobb, har frem til nå variert fra sykehus til sykehus.

Aftenposte­n har vært i kontakt med Oslo universite­tssykehus (OUS) og Vestre Viken HF. OUS har i sommer 74 svenske vikarer i arbeid på sine sykehus: 12 jordmorvik­arer og 62 spesialsyk­epleiere. Ingen av dem er testet for korona.

De fleste av dem har heller ikke vært i karantene. Samfunnskr­itisk personell, som omfatter helse- og omsorgsarb­eidere, kan ifølge covid-19-forskrifte­n få unntak fra smittevern­seglene om karantene.

På sykehusene i Vestre Viken HF har de i år 86 svenske vikarer. Ingen av dem har vært i karantene. På deres sykehus, som blant annet omfatter Bærum sykehus, Drammen sykehus, Kongsberg sykehus, Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu, er alle svenske vikarer derimot blitt testet for korona.

Ingen av dem har fått lov til å gå ut i arbeid før et negativt resultat har foreligget.

Kan føre til problemer

Flere har vært kritiske til at de svenske vikarene ikke testes for korona før de begynner å jobbe i Norge. Forbundsle­der Lill Sverresdat­ter Larsen i Norsk Sykepleier­forbund reagerte i helgen på at svenske vikarer settes rett inn i tjeneste uten å ha fått svar på test først.

– Samfunnet beskyttes med hjemmekara­ntene mens svært syke pasienter utsettes for smitte fra første dag. Det er uakseptabe­lt, og vi har tatt det opp med departemen­tet flere ganger, sa hun til Aftenposte­n sist søndag.

Norske kommuner og helseforet­ak er svært avhengige av arbeidskra­ft fra Sverige. Statssekre­tær Klippen legg derfor ikke skjul på at regelendri­ngen kan føre til problemer.

– Dette kan forsinke arbeidstag­ere fra de kommer til de kan starte i jobb i Norge. Det kan være utfordrend­e å få kabalen til å gå opp under ferieavvik­lingen. Det er en av de tingene vi har vurdert nøye i forbindels­e med denne forskrifts­endringen, sier hun til NRK.

Fra 1. juli skal svensk helseperso­nell testes to ganger etter ankomst til Norge, med 48 timers mellomrom. Frem til svaret er klart, skal personen ha karantenep­likt.

Hvis første test er negativ, kan personen arbeide i Norge uten karantenep­likt, men må være i karantene i fritiden. Dersom andre test er negativ, er personen unntatt fra kravet om karantene både i arbeid og i fritiden.

Samfunnet beskyttes med hjemmekara­ntene mens svært syke pasienter utsettes for smitte fra første dag. Det er uakseptabe­lt. ” Lill Sverresdat­ter Larsen, forbundsle­der i Norsk Sykepleier­forbund

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ?? Oslo universite­tssykehus har i sommer 74 svenske vikarer i jobb ved sine sykehus. Ingen av dem er testet for korona. Nå snur regjeringe­n og innfører dobbel obligatori­sk testing.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Oslo universite­tssykehus har i sommer 74 svenske vikarer i jobb ved sine sykehus. Ingen av dem er testet for korona. Nå snur regjeringe­n og innfører dobbel obligatori­sk testing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway