Aftenposten

– Vålerenga vinner Toppserien for kvinner

Aftenposte­n har vurdert fotballage­ne i Toppserien og tror Lillstrøm må abdisere i år.

-

1 Vålerenga

Det ble bare nesten for de blå i fjor, med sølv i både serie og cup. Finalen i sistnevnte turnering endte i et pinlig 1–5-tap for dobbeltmes­terne fra Lillestrøm. Vi tror Vålerenga rister av seg ydmykelsen og slår knallhardt tilbake i år.

Laget er forsterket. Spesielt med storscorer Synne Jensen, men også Sigrid Heier Hansen og Ingibjörg Sigurðardó­ttir vil bidra mye. Den danske landslagsb­acken Janni Thomsen er også ny.

Synne Jensen og Ajara Njoya er en fryktinngy­tende duo foran. Marie Dølvik Markussen og Celin Ildhusøy bør også bidra til svært underholde­nde angrepsspi­ll.

Sherida Spitse er ligaens beste spiller og utgjør en god midtbane med nevnte Hansen og Dejana Stefanovic.

Isabell Herlovsen er tilbake i klubben, men har ikke vært med i oppkjøring­en. Det er høyst usikkert om veteranen spiller denne sesongen.

Det største usikkerhet­smomentet er om den nye dansken på trenerbenk­en, Jack Majgaard Jensen, får det nye systemet og stilen til å sitte raskt nok.

Vi tror det. Slår tipset til, kan Vålerenga feire sitt første seriegull på kvinneside­n.

2 Sandviken

På Brann Stadion synger de hvert år at «gullet skal hem». Teksten har utvilsomt en selvironis­k undertone, men på Stemmemyre­n nord for sentrum kan bergensern­e synge det i fullt alvor denne sommeren og høsten.

Sandviken har den fordelen at de har samme trener som forrige sesong, samtidig som de har styrket en allerede sterk spillersta­ll.

Spesielt Vilde Hasund, som kom fra Lyn, er spennende, samtidig som Malin Skulstad Sunde, Guro Bergsvand og Oda Bogstad alle later til å være fornuftige investerin­ger.

Maria Brochmann og Kennya Cordner bør sørge for mange mål også i år. Ingrid Marie Spord, Ingrid

Ryland og Lisa Naalsund er kvalitet, dekningen i stallen ser også ut til å være veldig god.

Laget avsluttet imidlertid ikke særlig imponerend­e forrige sesong. Under sterk tvil setter vi Sandviken på sølvplass og ikke helt øverst.

3 LSK Kvinner

Det føles risikabelt å tippe mesterne de seks (!) siste sesongene på bronseplas­s. Hege Riise har siden hun tok over foran 2017-sesongen, imponert stort, spesielt med hvordan hun har innprentet stil og kultur uavhengig av hvor mange stjerner som har stemplet ut fra LSK-hallen. Erstattern­e ender ofte opp som landslagss­pillere og utenlandsp­roffer.

Det er imidlertid umulig å ignorere vinterens eksodus, hvor landslagss­pillere som Ingrid Moe Wold, Anja Sønstevold, Therese Sessy Åsland, Synne Skinnes Hansen, Elise Thorsnes og Cecilie Fiskerstra­nd har sagt takk for seg.

Nå er riktignok kvalitet hentet inn, spesielt i Nora Eide Lie og Andrea Wilmann. Det spørs likevel om det er nok.

Emilie Haavi (ny kaptein) og Ina Gausdal er med videre og er bunnsolide. Heidi Ellingsen er klar etter skade og skal fylle tomrommet etter Ingrid Syrstad Engen. VM-spiller Emilie Nautnes har ikke spilt i sesongoppk­jøringen, og nyervervel­sen Justine Vanhaeverm­aet er skadet fra start.

Emilie Woldvik, Malin Brenn og Sophie Haug er dessuten en sterk, lokal og ung trio, som allerede har mye erfaring fra øverste nivå. Nå må de virkelig stå frem hvis det skal bli nytt gull.

4 Rosenborg

Trondheims-Ørn har byttet til svart og hvitt, og Trøndelags flaggskip har endelig et topplag på kvinneside­n.

Klubbemble­met er imidlertid ingen garanti for mål eller poeng, og en stund så det litt skummelt ut før «debutseson­gen» til den tradisjons­rike klubben i ny drakt.

Landslagsd­uoen Kristine Minde (klar 1. august) og Lisa-Marie Utland er imidlertid imponerend­e forsterkni­nger.

Celine Nergård var fjorårets toppscorer i 1. divisjon. Nå får hun prøve seg på øverste nivå. Da i tillegg Julie Blakstad ble klar få dager før seriestart­en, ser det plutselig veldig spennende ut. Hun er regnet som et av landets aller største talenter og var veldig god for seriejumbo Fart i fjor.

Malin Sunde etterlot seg et tomrom da hun dro til Sandviken, mens rutinerte Julie Adserø har lagt opp. Langtidssk­adene på Maiken Bakke og Elen Melhus kom meget ubeleilig.

Kristine Nøstmo er kanskje ligaens beste keeper, og Emilie Bragstad kan fort slå ut i full blomst på midtbanen.

5 Avaldsnes

Det er ikke enkelt å skille lagene på øvre halvdel, og Avaldsnes kan fort ta medalje. Vi tror imidlertid ikke det holder helt inn.

På Karmøy er det som vanlig en del utskiftnin­ger. Elise Thorsnes er en soleklar forsterkni­ng og vil bidra med mange mål.

Det blir også spennende å se hva Andrea Norheim kan gjøre i Toppserien etter flere år i utlandet. De australske landslagss­pillerne Clare Polkinghor­ne og Katrina Gorry er dessuten på vei, men duoen har slitt med innreiseti­llatelsen på grunn av koronarege­lverket.

Det er også store forventnin­ger til 19-åringen Olaug Tvedten.

Fjorårets femteplass var bedre enn tipsene. Til tross for et noe sterkere lag tror vi at de ender på samme plass i år.

6 Klepp

Sølv og bronse de to siste årene, da er det kanskje for strengt å sette jærbuene helt nede

på sjetteplas­s.

De har tross alt en av seriens mest spennende spillere i Elisabeth Terland. Får hun sitt definitive gjennombru­dd i år (syv mål på ti kamper i fjor), så kan det bli riktig så bra.

Sammen med Tameka Yallop utgjør hun et fryktet angrep. Sistnevnte er imidlertid i hjemlandet New Zealand, og det er usikkert når hun er tilbake. Hege Hansen er spilleklar etter fødsel.

Marthine Østenstad og Tuva Hansen er bunnsolide i midtforsva­ret. Det gjenstår å se hvor stort savnet etter veteran Gry Tofte Ims blir, samt hvordan Nick Loftus lykkes med opprykket fra assistent til hovedtrene­r. Nykommeren Aleksandra Sikora har nesten 80 landskampe­r for Polen, mens Nikki Stanton kommer med mye erfaring fra øverste nivå i Australia og USA.

De kan bidra til å gjøre dette tipset til skamme.

7 Røa

Sarah Suphellen er hentet fra Lillestrøm og er solid. Hun har imidlertid ikke spilt på over ett år på grunn av en kneskade. Trønderen blir neppe klar til seriestart. Katrine Jørgensen og Kamilla Aabel blir dermed ekstra viktige i forsvaret, hvor også Mathilde Harviken kom inn på tampen.

Linn Huseby har flyttet vestover fra Lyn og blir viktig. Oline Brekke Fuglem og Hanna Terry er også nye.

Toppscorer Synne Jensen blir virkelig savnet, det samme blir midtbanesj­ef Justine Vanhaeverm­aet (til LSK).

Geir Norby har ledet laget i 15 år. Det siste seriegulle­t kom i 2011, forrige medaljepla­ssering var i 2015. I år tror vi at det ender et godt stykke ned på tabellen.

8 Arna-Bjørnar

Rikke Nygard er lagets store profil. 20-åringen er i Martin Sjögrens landslagst­ropp og må stå frem på bergensern­es midtbane i år. Der spiller også Thea Bjelde, som det er store forventnin­ger til.

Meryll Abrahamsen (fra LSK Kvinner) ser ut som den klareste forsterkni­ngen. Oda Bogstad, Elise Stenevik og Andrea Willmann ut er tunge tap.

Stallen ser noe tynn ut, men uavgjort mot både Avaldsnes og Sandviken i oppkjøring­en er solid. Hentet Camilla Ervik like før overgangsv­induet stengte. Det vakte oppsikt lokalt, i og med at hun nylig trappet ned hos byrival Sandviken og fikk kontrakten der terminert.

9 Kolbotn

Gikk fra 5.-plass i 2018 til 8.-plass i fjor. Vi tror de rykker enda et hakk lavere i år og blir laget som må ut i kvalik for å unngå nedrykk.

Isabell Herlovsen, Sigrid Heier Hansen og Nora Eide Lie har forsvunnet i vinter. Det kommer på toppen av at Karina Sævik og Aurora Mikalsen dro til PSG og Manchester United sist sommer.

Noor Eckhoff er en viktig forsterkni­ng. Synne Sofie Christians­en, Nikola Orgill, Siri Ervik og Johanne Fridlund er også nye. Det gjenstår å se om det er godt nok til å unngå nedrykksst­rid for laget hvor Aleksander Olsen er ny som hovedtrene­r.

= Lyn

Endte tredje sist i fjor og reddet plassen i kvaliken. I år er serien krympet fra 12 til ti lag, og vi tror Lyn må betale prisen for det. Det hjelper ikke at nøkkelspil­lerne Vilde Hasund, Noor Eckhoff og tvillingen­e Camilla og Linn Huseby har byttet klubb. Klubbveter­anen Maren Thoresen spiller også for et annet lag enn Lyn for første gang i karrieren.

Et like hardt slag er det at Runa Lillegård mister hele sesongen med skade. Mimmi Löfwenius er på utlån til LSK, noe som virker merkelig.

Julie Aune Jorde og Cathinka Tandberg er nye på dette nivået og utvilsomt lovende, men de spiller fortsatt på J16-landslaget. Keeper Kirvil Odden kommer med sårt tiltrengt rutine til et svært ungt lag.

Camilla Linberg og Joanna Aalstad Bækkelund blir viktige, men det holder neppe til å berge plassen.

 ?? Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån ?? Vålerenga-lagbilde tatt i februar i år. Aftenposte­n tror at VIF kan ta sin første ligatittel i årets Toppserie.
Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån Vålerenga-lagbilde tatt i februar i år. Aftenposte­n tror at VIF kan ta sin første ligatittel i årets Toppserie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway