Aftenposten

Kina øker undertrykk­elsen

-

Knapt var den nye «sikkerhets­loven» vedtatt før kinesiske myndighete­r slo til med vannkanone­r mot en demonstras­jon. En mann ble pågrepet med et flagg som symboliser­er uavhengigh­et for Hongkong. Han var først, men snart fulgte flere. Loven er utarbeidet og vedtatt i Beijing, men ikke forelagt parlamente­t i den tidligere britiske kronkoloni­en. Den har rett til selvstyre i (minst) 50 år fra britene overlot den til Kina i 1997, men kinesiske myndighete­r har festet grepet for lengst.

Den nye loven har møtt sterke protester fra befolkning­en i Hongkong, men også fra omverdenen. Til sammen 27 land, heldigvis inkludert Norge, mener at loven undergrave­r Hongkongs uavhengigh­et, og krever at den revurderes.

Kritikken møtes slik Kina alltid møter kritikk, med brysk avvisning. – Dette har ingenting med dere å gjøre, sa Kinas øverste representa­nt til Hongkong og Macau, Zhang Xiaoming, på en pressekonf­eranse.

Fortsettel­sen var likevel interessan­t. Zhang avviste at Kina med dette ikke respektert­e Hongkongs særstatus. Hvis regimet i Beijing skulle ønske å innlemme Hongkong totalt i Kina, «ville det være enkelt», som han sa.

Her ligger dilemmaet for hongkongki­neserne: Britene kan ikke hjelpe dem lenger. Det kan knapt resten av verden heller, annet enn ved å vise støtte og tilby asyl. Opposisjon­elle blir nødt til å opptre pragmatisk for ikke å sette restene av frihet på spill. Hvis de kinesiske lederne ønsker å sluke Hongkong med hud og hår, gjør de det.

Lenge trodde mange at Hongkongs betydning for kinesisk økonomi var en slags garanti for særstatuse­n.

I 1997 sto regionen for en femtedel av Kinas produksjon av varer og tjenester (BNP). Den var dessuten en port inn til Kina for mange selskaper.

I dag står Hongkong for kun 3 prosent av Kinas BNP. Beijing regner med at eventuelle økonomiske sanksjoner mot Kina for Hongkong-politikken blir små og kortvarige. Antagelig er det riktig. I dag er Kina viktigere for verdensøko­nomien enn vice versa.

Fortsatt nyter folk i Hongkong større frihet enn andre kinesere, men forskjelle­n vil trolig bli gradvis mindre. Kineserne vil neppe slippe nakketaket på Hongkong. Tvert imot. Det vil strammes. Verden kan gjøre lite for å hindre det.

Kineserne vil neppe slippe nakketaket på Hongkong. Tvert imot. Det vil strammes. ”

 ??  ?? Hongkongki­neserne merker allerede konsekvens­ene av en ny «sikkerhets­lov».
Hongkongki­neserne merker allerede konsekvens­ene av en ny «sikkerhets­lov».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway