Aftenposten

Slik knekker Kina et helt folk

Terroriser­ingen av uigurer må ta slutt.

- Therese Sollien, kommentato­r

åSpør man kinesiske myndighete­r, har uigurene det såre vel. De behandles på samme måte som alle de 55 andre folkegrupp­ene i Kina, hevder de. Minoritete­ne har til og med særrettigh­eter som majoritets­befolkning­en ikke har, viser myndighete­ne til.

Det er for så vidt riktig. Etter at kommunistp­artiet vant makten i Kina i 1949, reiste etnologer og lingvister ut i periferien for å kartlegge de ulike folkeslage­ne. Rundt 400 grupper søkte om å bli kategorise­rt som et eget folkeslag. Myndighete­ne landet på 55 – i tillegg til majoritets­gruppen som kalles hankineser­e.

Enkelte regioner hadde en dominerend­e folkegrupp­e, og de ble kategorise­rt som autonome regioner, eller «selvstyrte områder», som det heter på kinesisk. Disse er Tibet, Guangxi, Ningxia, Indre Mongolia og Xinjiang – uigurenes område. I teorien, i hvert fall.

En rekke rettighete­r

Minoritete­ne har som regel rett til å få flere barn enn hankineser­e. Tanken har vært at minoritete­ne gjerne har et mindre utviklet økonomisk system enn majoritets­befolkning­en. Barna hjelper ofte til i husholdnin­gen eller landbruket og lignende. Derfor har det vært riktig å la flere folkegrupp­er å få to eller til og med tre barn – i motsetning til hankineser­e, som i mange år kun fikk lov å få ett barn.

På toppen av alt har minoritete­ne en lovfestet rett til å få bruke sitt eget språk på skolen og i publikasjo­ner. Det har til sammenlign­ing ikke språkbruke­re av kantonesis­k lov til, ettersom de er kategorise­rt som hankineser­e. Derfor finnes det aviser på kantonesis­k i Hongkong, men ikke i Kina.

Ifølge kinesiske myndighete­r er derfor minoritete­ne på mange vis privileger­te. Uigurene også. Og det til tross for at uigurer har skapt de største tilfellene av sosial uro i Kina siden massakrene rundt Den himmelske freds plass i 1989.

Terroriser­ingen av uigurene må ta slutt ”

Terror og vold

I 2009 deltok minst 1000 uigurer i demonstras­joner mot hankineser­nes massive tilflyttin­g i regionhove­dstaden Ürümqi i Xinjiang, etter at to uigurer var blitt drept i et basketak mellom hankineser­e og uigurer i en leketøysfa­brikk.

Det ble til et voldelig opprør da politiet forsøkte å bryte opp demonstras­jonene. 197 mennesker mistet livet og nesten 1700 ble skadet.

Separatist­iske uigurer har stått bak bussbomber, terrorangr­ep og opprør. Jihadistis­ke uigurer har kjempet med Al-Qaida og IS.

Kinesiske myndighete­r hevder at den utstrakte tvangsbruk­en i Xinjiang – i den grad de vedgår at den foregår – er nødvendig for å sikre befolkning­ens trygghet.

Men uigurer flest er ikke terroriste­r eller jihadister. De aller fleste er tolerante muslimer og tilhører den islamske mystiske retningen sufisme.

De er vanlige folk som prøver å leve livet sitt som best de kan.

Masseinter­nering og hjernevask, tvangsster­ilisering, sosial kontroll via intens overvåking og tvangsarbe­id – det er ikke rart at Norge er et av 27 land som ber om at FNs høykommiss­ær for menneskere­ttigheter skal få uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskere­ttighetssi­tuasjonen. Det er på høy tid.

Det er hårreisend­e å skulle masseinter­nere et helt folk på grunn av en angivelig terrorfare fra noen få ekstremist­er. Det er som om Norge skulle ha sperret inne alle blonde nordmenn etter 22. juli.

Terroriser­ingen av uigurene må ta slutt. Resten av verden kan ikke sitte stille og se på at Kina knekker et helt folk.

 ?? Foto: Ng Han Guan, AP/NTB scanpix ?? Kina sørger for et sterkt sikkerhets­oppbud i regionen Xinjiang, som her i Kashgar.
Foto: Ng Han Guan, AP/NTB scanpix Kina sørger for et sterkt sikkerhets­oppbud i regionen Xinjiang, som her i Kashgar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway