Aftenposten

Festing parker ga ikke høyere smittetall

Folkehelse­institutte­ts rapport viser at koronasmit­ten gikk ned i uke 26.

- Frøydis Braathen, Per Anders Johansen og Ingeborg Moe

Det er fortsatt en mulighet for å møte på noen som er smittet uten å vite det selv, i en situasjon der folk er tett i tett ” Avdelingsd­irektør Line Vold, Helsedirek­toratet

Lørdag 13. juni var det knallvær, og folk stimlet sammen på Oslos badestrend­er. Regjeringe­n lettet i begynnelse­n av juni på en rekke koronatilt­ak, og da finværet kom, viser bilder at mange lot énmeters-regelen seile sin egen sjø. Om kvelden festet folk i parkene, og trikker og busser var fulle.

Mandagen etter ba Espen Nakstad, assisteren­de helsedirek­tør folk skjerpe seg:

– Vi er særlig bekymret for unge voksne som ikke ser ut til å bry seg om smittevern­reglene. De må tenke mer på koronaråde­ne når de er ute i sosiale sammenheng­er eller på fest, sa Nakstad til NRK.

Smitten gikk noe ned i Oslo

Det kan gå inntil 14 dager fra man blir smittet av koronaviru­set til sykdommen bryter ut. Det er derfor ikke før nå man kan si noe om hvordan helgen for to uker siden har påvirket smittetall­ene. I dag kom FHIs rapport for uke 26. Den viser at smitten ikke har økt, slik Nakstad og andre fryktet:

• 36 smittetilf­eller ble registrert i Oslo, mot 55 uken før.

• I Viken økte antallet smittede fra 36 tilfeller i uke 25 til 56 uke 26.

• Totalt i Norge ble det meldt om 108 smittetilf­eller i uke 26, mot 109 uken før.

Fortsatt bekymret for spredning Antallet nye tilfeller i Oslo gikk dermed ned, selv om Oslo har den høyeste andelen av befolkning­en som ble testet i uke 26. Fem personer av 1000 ble testet i hovedstade­n. Det betyr at det ble oppdaget 5,2 nye smittede pr. 100.000 Oslo-folk i forrige uke.

Oslo er likevel det området i landet med flest smittede pr. 100.000, selv om smittetall­ene var veldig lave i forrige uke.

Line Vold, avdelingsd­irektør i Helsedirek­toratet, sier de fortsatt er bekymret for massespred­ning der hvor mange mennesker samles: – Det er vanskelig å alltid huske på énmeters-regelen. Smittetall­ene har gått noe ned, men de er egentlig ganske stabile.

– Kan være vanskelig å spore Reproduksj­onsraten (R), som viser hvor mange personer som i snitt blir smittet av én smittet person, ligger nå på rundt 1, ifølge Vold.

– Vi har god kontroll på smitten, det viser også sykehustal­lene. Men vi er bekymret for at smitten kan gå opp fordi folk begynner å glemme seg. – Men skulle man ikke tro at smittetall­ene gikk opp etter at mange har vært samlet på strender og i parker?

– Vi har heldigvis ikke opplevd massespred­ning på grunn av slike samlinger, men vi er fortsatt bekymret for at det kan skje. Det er vanskelig å spore opp smittekild­en når folk møtes ute, sier Vold.

 ??  ?? Bildet er tatt forrige helg da flere hundre mennesker samlet seg i Sofienberg­parken.
Bildet er tatt forrige helg da flere hundre mennesker samlet seg i Sofienberg­parken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway