Aftenposten

Varsler strengere regler

I Bergen har kommunen begynt å samle inn elsparkesy­kler som står i veien for fotgjenger­e. Innstrammi­nger i regelverke­t kommer, sier Knut Arild Hareide.

- Christian Sørgjerd

Vi er inne i det andre året da firmaer fritt kan plassere ut elsparkesy­kler til leie i gatene i norske kommuner. Både i Oslo og andre byer har politikere etterspurt mulighet til å regulere markedet. Nå varsler samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) at endringer kommer. Han vil «starte et arbeid med sikte på å foreslå innstrammi­nger i det regelverke­t vi har i dag», skriver han i en e-post.

I første omgang er det ikke snakk om å gi kommunene mulighet til å regulere antall aktører og antall sykler, for eksempel gjennom anbudskonk­urranser.

I stedet vil regjeringe­n se på forhold rundt parkering.

«Dette vil starte med en vurdering av regelverke­t om parkering på fortau, gangvei og så videre, hvem som skal kunne håndheve disse reglene, og hvilke reaksjoner som skal kunne brukes ved overtredel­se», skriver Hareide.

Målet er å sikre at elsparkesy­kler faktisk bidrar til mobilitet fremfor å gi dårligere fremkommel­ighet og økt risiko for trafikante­r.

Hareide påpeker at elsparkesy­kler, akkurat som andre sykler, skal parkeres på en måte som ikke er til hinder for ferdsel.

«Det er åpenbart at dette ikke følges av alle utleiere og av svært få brukere», skriver ministeren.

Tauer inn feilparker­te

Hittil har de største byene valgt ulike strategier.

I Trondheim har kommunen nylig tapt en rettssak i tingretten etter å ha forsøkt å nekte et selskap å etablere seg uten avtale med kommunen. De har anket dommen. I Oslo ønsker byrådet i løpet av sommeren å inngå frivillige avtaler med selskapene i et forsøk på å regulere markedet bedre.

I Bergen har kommunen gått hardere til verks. Forrige uke ble de første elsparkesy­klene utplassert i Bergen sentrum, og allerede denne uken ga byrådet marsjordre til å taue inn elsparkesy­kler de mener er feilplasse­rt.

Må betale

De mener de har hjemmel i Veitrafikk­loven til å fjerne gjenstande­r som er til hinder for ferdsel. Kommunens P-vakter melder inn feilparker­inger og fotografer­er dem, og to innleide firmaer samler deretter inn elsparkesy­klene, opplyser kommunen.

For å få elsparkesy­klene ut igjen må eier betale 1500 kroner for oppmøte og henting av den første sykkelen. Så koster det ytterliger­e 250 kroner pr. ekstra sykkel. Det er ikke et forelegg, men skal dekke faktiske utgifter med fjerningen.

Alvorlige fremkommel­ighetsprob­lemer I Bergen er foreløpig rundt 500 elsparkesy­kler satt ut av ett selskap. I Oslo er det fem store aktører og flere tusen sykler. Men det er ingen rapporteri­ngsplikt, så ingen har full oversikt.

Samferdsel­sminister Hareide påpeker at det i løpet av det første året med elsparkesy­kler har vært et stort antall ulykker, mange som følge av kjøring i ruspåvirke­t tilstand. Han viser til tall fra Oslo skadelegev­akt.

I perioden 1. april 2019 til 31. mars 2020 hadde legevakten registrert 815 personer som hadde skadet seg.

«Vi opplever også til dels alvorlige fremkommel­ighetsprob­lemer for andre trafikante­r», skriver Hareide.

Slik ulovlig parkering rammer særlig personer med synssvekke­lser eller andre funksjonsh­emninger. De kan bli hindret i å bevege seg i sin egen by, og de løper en betydelig risiko for å bli skadet, mener han.

 ?? Foto: Geir Martin Strande, BT ?? I forrige uke ble de første elsparkesy­klene plassert ut i Bergens gater. Få dager senere har kommunen begynt å samle inn sykler som de mener står i veien.
Foto: Geir Martin Strande, BT I forrige uke ble de første elsparkesy­klene plassert ut i Bergens gater. Få dager senere har kommunen begynt å samle inn sykler som de mener står i veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway