Aftenposten

– Norske soldater er trent for krig

Russland har betalt Taliban for å fange eller drepe vestlige styrker i Afghanista­n, hevdes i ny rapport.

- Gina Grieg Riisnæs

Norge har for øyeblikket rundt 100 soldater i det krigsherje­de landet Det var i forrige uke New York Times meldte at Russland har betalt Taliban for å fange eller drepe vestlige styrker i Afghanista­n. Avisen hevder å ha fått informasjo­nen gjennom en rapport fra kilder innen amerikansk etterretni­ng. Ifølge dem er det Russlands militære etterretni­ngstjenest­e GRU som har organisert støtten.

Norge har bidratt i flere operasjone­r i Afghanista­n helt siden 2001. Likevel er det uvisst om norske soldater har vært blant de vestlige styrkene dette skal være rettet imot.

– Skal operere i sånne miljøer

For tiden oppholder det seg rundt hundre norske soldater i Afghanista­n, opplyser forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H).

Han ønsker ikke å kommentere om rapporten fra amerikansk etterretni­ng er kjent for Norge.

– Men vi har rundt hundre soldater i Afghanista­n. De er trent og utstyrt for å delta i et land i krig. I et land i krig skjer det mye rart, sier han.

Bakke-Jensen beskriver saken som et politisk spørsmål og en politisk diskusjon.

– Vi har trent og bygget styrker som er så gode at de er der borte og skal kunne operere i sånne miljøer. Så får det bli en diskusjon. Vi får se hvordan det utvikler seg med opplysning­er, fortsetter han.

– Men du må huske på at i Afghanista­n er det nok kandidater som ikke er helt fornøyde med de vestlige NATO-styrkene som er der. Hva det har gjort for risikositu­asjoner, er en annen vurdering vi gjør daglig. Folkene våre er trent til å være ute, det viser resultaten­e våre fra å ha vært ute i så mange år, sier han.

– Fester du lit til påstandene fra amerikansk etterretni­ng?

– Da vil du ha meg til å kommentere etterretni­ngsinforma­sjon. Og det gjør jeg ikke.

New York Times skriver at USAs president Donald Trump skal ha kjent til koblingen mellom Russland og Taliban en stund. Ifølge avisen ble han informert om situasjone­n i mars.

Både Russland og Taliban har gått kraftig ut og benektet påstandene.

Zabiullah Mujahid, en talsperson for Taliban, beskriver ryktene om en avtale med russisk etterretni­ng som «grunnløse».

– Våre målrettede drap og henrettels­er pågikk tidligere gjennom flere år, og vi gjorde det med våre egne ressurser, sier han til New York Times.

– Det endret seg etter avtalen vår med amerikaner­ne, deres liv er nå trygge og vi angriper dem ikke, sier han også.

Fire amerikaner­e ble drept i Afghanista­n tidligere i år. Etter at de to landene inngikk en lenge diskutert fredsavtal­e i februar, har ikke flere angrep blitt registrert.

Usikker bakgrunn

Kort tid etter avsløringe­n bekreftet Washington Post rapporten gjennom hemmeligho­ldte kilder. Ifølge dem har USAs etterretni­ngsorganis­asjon CIA bearbeidet informasjo­nen og vurdert den som troverdig.

Flere anonyme kilder skal også ha bekreftet innholdet i rapporten.

De hevder å være sikre på at russiske operatører har tilbudt og betalt dusører til stridende med linker til Taliban, for å drepe amerikaner­e og andre vestlige styrker i landet.

Samtidig har de uttalt at rapporten må viderearbe­ides. Den tar ikke for seg hva målet med avtalen skal ha vært, hvordan målene ble plukket ut og hvor mye penger det var snakk kom.

Rapporten skal være delvis basert på avhør av afghanske stridende og kriminelle.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen sier at det oppholder seg rundt hundre norske soldater i Afghanista­n. Her under et besøk i Rena Leir i fjor.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen sier at det oppholder seg rundt hundre norske soldater i Afghanista­n. Her under et besøk i Rena Leir i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway