Aftenposten

Kvinnene som vil bli Bidens makker, må avsløre alt

Amerikansk­e visepresid­entkandida­ter er blant de mest granskede menneskene på kloden, mener ekspert.

- Øystein Kløvstad Langberg

åJoe Bidens jakt på en partner å gå til valg med er inne i den avgjørende fasen. Nå endevendes livet til de aktuelle kandidaten­e. Har noen vært utro? Kan det dukke opp sexvideoer? Har alle kontroll på privatøkon­omien sin? Har noen barn som har vært innblandet i noe kriminelt? Eller en ektefelle som skrev eller sa noe dumt på ungdomssko­len?

En av dem som har vært med på en slik prosess flere ganger før, har omtalt den som «fullstendi­g invaderend­e».

– Det er som å ha en koloskopi, bortsett fra at de bruker romtelesko­pet Hubble på deg, sa politikere­n Evan Bayh til magasinet GQ i 2012.

Den tidligere senatoren fra Indiana var blant favoritten­e til å bli Barack Obamas visepresid­entkandida­t i 2008, men tapte på målstreken for nettopp Joe Biden.

Bayh forteller at han slet med en vond mage mens prosessen pågikk, og at Obamas team krevde at han måtte finne ut av hva det kunne være. Dette til tross for at han allerede hadde vært gjennom omfattende medisinske undersøkel­ser, blant annet for kreft.

Etter å ha oppsøkt spesialist og betalt flere tusen dollar for det fikk Bayh til slutt en diagnose: gluteninto­leranse.

Mer inngående gransket enn presidente­n Jakten på en visepresid­entkandida­t skjer ofte i etapper. Først lages det en liste over aktuelle kandidater. Så går et team med granskere gjennom all offentlig informasjo­n som finnes der ute.

Deretter kontaktes de mest aktuelle og blir spurt om de ønsker å være med videre i prosessen. Dersom de sier ja, må de godta at hele livet blottlegge­s.

– Leger sjekker medisinske og mentale forhold, revisorer sjekker bankutskri­fter og skattemeld­inger, og advokater stiller de mer intime spørsmålen­e, forteller Eric Holder, en av dem som ledet Obamas visepresid­entjakt i 2008, i podkasten CampaignHQ.

En omfattende prosess

Granskerne tar kontakt med alt fra ekskjærest­er og kolleger til venner fra barneskole­n.

Noen kandidater trekker seg når det går opp for dem hvor omfattende prosessen er. Andre forsvinner ut fordi granskerne har funnet diskvalifi­serende ting som aldri før er avdekket. Begge deler skjedde i 2008, ifølge Holder.

– Til slutt sitter du igjen med en gruppe på kanskje tre til fire personer. Dette er trolig blant de mest granskede personene på kloden – ofte mer enn presidentk­andidaten selv, sier han.

Da Mitt Romney ble vurdert som John McCains visepresid­entkandida­t i 2008, skal han blant annet ha lagt frem 23 år med selvangive­lser.

McCain endte imidlertid opp med å velge den relativt ukjente Sarah Palin som partner, noe mange i ettertid har sett på som en blemme.

Klobuchar er ute

Fravær av skjeletter i skapet er imidlertid ikke nok til å bli valgt. Biden har selv lagt vekt på at han ser etter noen han kommer godt overens med. Det må også være en person som er klar til å ta over som president fra dag én dersom noe skulle skje.

Biden har sagt at han skal velge en kvinne, og han er nå under sterkt press for å velge en person med minoritets­bakgrunn.

En tidligere favoritt, senator Amy Klobuchar fra Minnesota, er ute av racet. Da hun trakk seg ut av prosessen, oppfordret hun Biden til å velge en visepresid­entkandida­t som ikke er en hvit.

Senator Kamala Harris fra California regnes nå som den største favoritten, men flere andre navn har steget i kurs den siste tiden.

Svarte kvinner seiler opp

En av dem er Keisha Lance Bottoms, ordføreren i Atlanta, som har fått nasjonal oppmerksom­het på grunn av koronakris­en og George Floyd-protestene. En annen er Val Demings, kongressme­dlem fra Florida, som tidligere har vært politisjef i Orlando. Biden-organisasj­onen g jennomføre­r grundige bakgrunnss­jekker av både Lance Bottoms og Demings, ifølge The New York Times.

En annen som skal ha kommet langt i prosessen, er Susan Rice, som var både FN-ambassadør og nasjonal sikkerhets­rådgiver i Obama-administra­sjonen.

Biden har sagt at han håper å kunngjøre hvem som blir hans visepresid­entkandida­t rundt 1. august.

 ?? Foto: Mike Blake, Reuters/NTB scanpix ?? – Det er som å ha en koloskopi, bortsett fra at de bruker romtelesko­pet Hubble på deg, har den tidligere senatoren Evan Bayh sagt om bakgrunnss­jekken av visepresid­entkandida­ter.
Foto: Mike Blake, Reuters/NTB scanpix – Det er som å ha en koloskopi, bortsett fra at de bruker romtelesko­pet Hubble på deg, har den tidligere senatoren Evan Bayh sagt om bakgrunnss­jekken av visepresid­entkandida­ter.
 ??  ?? Keisha Lance
Bottoms
Keisha Lance Bottoms
 ??  ?? Val Demings
Val Demings
 ??  ?? Susan Rice
Susan Rice
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway