Aftenposten

Topper liste over lederkandi­dater på Facebook

En lukket Facebook-gruppe av sympatisør­er og medlemmer har spurt hvem som bør lede Frp. Svaret er dårlig nytt for Siv Jensen.

- Alf Ole Ask

Gruppen er en frittståen­de Facebookgr­uppe som ikke har tilhørighe­t til det offisielle Fremskritt­spartiet ”

Jeg er ikke overrasket. Etter å ha drevet denne gruppen siden 2003 kjenner jeg strømninge­ne på grasrota godt, sier Roy Larsen, som også er studielede­r i Klepp Frp. De 11.000 medlemmene i gruppen fikk oppfordrin­gen: Stem på de du ønsker som Frp-leder på landsmøtet til høsten. Omkring 1100 deltok.

Tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen fikk 272 stemmer, Sylvi Listhaug 262 og Christian Tybring-Gjedde 196 stemmer.

Først nede på femte plass med 42 stemmer kommer partileder Siv Jensen. Det var 27 stemmer bak partiets innvandrin­gspolitisk­e talsperson Jon Engen-Helgheim.

Larsen viser til at både Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug er svært populære politikere på grasrota. Han tror et ønske om fornying og et ønske om å få frem noen som kan samle partiet gjør at resultatet ble slik det ble.

Listhaug og Solvik Olsen regnes for å stå på hver sin fløy i partiet, sistnevnte på den mer moderate fløyen. Solvik Olsen trakk seg fra politikken i 2018, men har varslet comeback før neste års stortingsv­alg.

Ifølge Larsen var deltagelse­n omtrent som forventet.

– Betyr det at du deler oppfatning­en til lederen i Oslo Frp om at Siv Jensen bør få en motkandida­t både til vervet som leder og stortingsr­epresentan­t?

– Nei, jeg er helt uenig i det utspillet og den måten han gjorde det på. Det skaper bare tvil og splid, sier Larsen.

– Men mener du at Siv Jensen bør g jenvelges?

– Hun ønsker gjenvalg, og jeg kan ikke tro noe annet enn at hun blir gjenvalgt. Men jeg er ikke så høyt oppe i partiet at jeg er med å avgjøre det, sier Larsen.

Han forteller at han ikke er delegat til høstens landsmøte. Han sier at han ikke har fått noen reaksjoner fra partiledel­sen på den uformelle målingen.

Ikke en partigrupp­e

– Gruppen er en frittståen­de Facebookgr­uppe som ikke har tilhørighe­t til det offisielle Fremskritt­spartiet, understrek­er Larsen, som sier at han aldri har fått en henvendels­e fra Jensen om innholdet.

Gruppen har mer enn 10 administra­torer som alle er medlem og har verv i partiet, men de menige medlemmene i gruppen behøver ikke å være partimedle­mmer.

– Vi har folk fra hele landet og også nordmenn i utlandet som Spania og Thailand, forteller Larsen.

Gruppen har som målsetting å fremme saklige debatter rundt Frps kjerneverd­ier og politikk i Norge og verden for øvrig. Solvik-Olsen har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e om en kommentar.

Avviser lederstrid

Listhaug, som også er nestleder i Frp, har tidligere denne uken avvist at det er noen lederstrid i partiet.

Det skjedde etter utspillet fra lederen i Oslo Frp, Geir H. Ugland Jacobsen, som sådde tvil om Siv Jensen er et naturlig valg til førsteplas­sen på listen til neste års stortingsv­alg.

Det fikk andre fylkespart­i til å foreslå overfor sentralsty­ret at man burde vurdere å legge ned Oslo-partiet og starte lokallaget opp på nytt. I ettermidda­g møtes styret i Oslo Frp til krisemøte.

Konstituer­t generalsek­retær Øystein Lid i Frp skriver i en SMS til Aftenposte­n at han pr. nå ikke vet om eventuelt eller når saken kommer opp på partiets sentralsty­remøte.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix ?? Grasrot-favoritter til partileder­jobben stortingsr­epresentan­t Sylvi Listhaug og tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Grasrot-favoritter til partileder­jobben stortingsr­epresentan­t Sylvi Listhaug og tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.
 ??  ?? Roy Larsen i Klepp Frp
Roy Larsen i Klepp Frp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway