Aftenposten

Niqab-forbud ved universite­tene et inngrep i ytringsfri­heten

- Felipe F. Garcia, nestleder, Norsk studentorg­anisasjon

Aune-utvalget foreslår å forby ansiktsdek­kende plagg ved universite­ter og høyskoler. Dette mener Norsk studentorg­anisasjon er et inngrep i ytringsfri­heten og et skritt i autoritær retning.

Utvalgets flertall viser til at ansiktsdek­kende plagg hindrer kommunikas­jon. Dette er altså et pedagogisk argument, forelesere­n må kunne se studentene­s ansikt for at de skal lære. Det er fristende å spørre: Tror flertallet i utvalget at alle forelesere i de største forelesnin­gssalene har en sjanse til i det hele tatt å få øyekontakt med halvparten av studentene, niqab eller ei? Det tror ikke vi.

Dersom et par studenter i salen har på niqab, er det ikke avgjørende for undervisni­ngen at forelesere­n ser at hen har hele salens fulle oppmerksom­het. Hundre andre trøtte og leie, eller våkne og engasjerte, blikk bør være signal nok.

Når det er sagt, finnes det pedagogisk­e argumenter som gjør at undervisni­ngen ikke er forenelig med niqab, eksempelvi­s hvis du ønsker å utdanne deg til sykepleier. Men, som rektorene selv sier, dette har vi regulert lokalt frem til 2018, og det skal og bør vi gjøre fremover også.

Det avgjørende argumentet her skal være faglig fundert. Kun da mener vi det er i orden å forby et religiøst plagg.

Autoritær retning

Å forby noe man ikke liker, er et farlig skritt i autoritær retning. Polen har vedtatt «LHBT-frie» soner og skal behandle et lovforslag om å fjerne seksualund­ervisning i skolen. Den ungarske regjeringe­n har lagt ned kjønnsstud­ier, og i Brasil skal skolene «renses» for «kjønnsideo­logi».

Vi trenger ikke flere angrep på den akademiske friheten, ytringsfri­heten eller noen andre friheter vi har i samfunnet. Vi sier ikke at Norge er på den samme veien som Polen, Ungarn eller Brasil, men dette forbudet er et steg i en retning vi er redde for å gå.

Er det én ting vi er fullstendi­g klar over at hindrer integrerin­g, så er det at loven og politiet hindrer en gruppe mennesker tilgang til utdanning. Dette handler ikke om å like eller ikke like ansiktsdek­kende plagg, men om umistelige rettighete­r som ytrings-, samvittigh­ets- og trosfrihet.

Vi håper regjeringe­n og Stortinget lytter til studentene og sektoren når vi sier at et nasjonalt forbud ikke er noe vi ønsker oss. Autoritære lover som kan bli brukt til å undertrykk­e minoritete­r, hører ikke hjemme i dette århundret.

Godtar Asheim dette? Arbeiderpa­rtiets visjon er «et samfunn basert på frihet, solidarite­t og like muligheter for alle». Det er usynlig i denne saken. Erna Solberg har uttalt at Høyres visjon er «et samfunn med muligheter for alle. Et samfunn hvor alle, uansett bakgrunn, får brukt sine evner til det beste for seg selv og samfunnet». Hvor er disse flotte ordene i denne saken? Hos Senterpart­iet klinger slagordet «Ta hele Norge i bruk». Men heller ikke Senterpart­iet vil benytte seg av hele Norge.

Hvis utdanning ikke er for alle, men blir begrenset av hvilken religion du tilhører, så har vi tatt et langt skritt tilbake i historien og ikke tatt til oss noe av det man prøver å lære bort på landets universite­ter og høyskoler. Er dette noe forsknings­og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) vil godta?

Autoritære lover som kan bli brukt til å undertrykk­e minoritete­r, hører ikke hjemme i dette århundret ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway