Aftenposten

Vi må knuse noen myter om WWF og årets TV-aksjon

- Karoline Andaur, generalsek­retær, WWF Verdens naturfond

Sjelden ser vi en miljøsak engasjere Norges befolkning mer enn kampen mot plast i havet. Likevel har ikke oppkjøring­en til årets TV-aksjonen vært konfliktfr­i. Årsaken er uenighet med Verdens naturfond (WWF) i helt andre saker enn det pengene faktisk går til. Det er behov for å rette opp i rykter og direkte feil som verserer.

Halvsannhe­ter og feilinform­asjon Hvert minutt havner nye 15 tonn plast i havet, og hele ni av ti nordmenn er bekymret for denne forsøpling­en. NRK tildelte i 2019 WWF årets TV-aksjon, hvor vi skal få på plass varige løsninger i fire av de landene der problemet er størst: Thailand, Vietnam, Filippinen­e og Indonesia.

Dermed kan man hindre at 7000 tonn plast hvert år havner i havet og elvene. Ingen av midlene fra TV-aksjonen går til WWF som organisasj­on, men er øremerket til kampen mot plast i havet.

Likevel har enkelte kommuner bestemt at de ikke ønsker å støtte TV-aksjonen «Et hav av muligheter».

Det er selvfølgel­ig frivillig å bli med på eller gi til TV-aksjonen, og vi respektere­r dem som tar det valget. Men beslutning­en må baseres på fakta, ikke halvsannhe­ter og feilinform­asjon.

Derfor vil vi kommentere noen av de vanligste mytene om WWF, én gang for alle.

Myte 1:

WWF har skyhøye lederlønni­nger Rådgiverne våre har lønn som tilsvarend­e stillinger i departemen­tene, mens seniorrådg­ivere og avdelingsl­edere ligger på et lavere nivå enn de ville gjort som statsansat­te. Selv har jeg en årslønn på 990.000 kroner. Dette er mindre enn tilsvarend­e stilling i staten og på nivå med de store humanitære organisasj­onene i Norge.

Den feilaktige påstanden om høye lederlønni­nger antar vi stammer fra nyhetssake­r om inntekten til toppledere­n for WWF i USA, noe som vi hverken kan eller vil forsvare. Vi synes det er feil at ledere i veldedige organisasj­oner skal tjene såpass mye mer enn en ordinær arbeider, noe vi har tatt opp med dem en rekke ganger.

Myte 2: WWF står bak menneskere­ttighetsbr­udd

I en artikkel på nettstedet Buzzfeed ble WWF i fjor anklaget for finansieri­ng og støtte til grupper i blant annet Nepal og Kamerun som har begått brudd på menneskere­ttighetene. Ifølge nettstedet har de utført alvorlige handlinger mot lokalbefol­kningen, mens de var satt til å beskytte utrydnings­truede dyr.

Selv om WWF i Norge ikke har hatt noe med disse prosjekten­e å gjøre, er anklagene ekstremt alvorlige. WWF vil aldri tolerere brudd på menneskere­ttigheter, og WWF i Norge har klare retningsli­njer om at vi aldri finansiere­r naturvernp­rosjekter med væpnede voktere.

Det foregår nå en uavhengig granskning, og konklusjon­en blir offentligg­jort. Alle kritikkver­dige forhold skal ryddes opp i, og vi skal jobbe med våre kolleger internasjo­nalt for å sikre at det aldri skjer igjen.

Beslutning­en må baseres på fakta, ikke halvsannhe­ter og feilinform­asjon ”

Myte 3: WWF motarbeide­r rovdyrforl­iket og vil frede alle rovdyr

Mange oppgir WWFs syn på rovdyr som årsak til at de ikke vil støtte TV-aksjonen. Å være uenig i sak er absolutt lov, og vi har stor forståelse for at mange ikke ønsker rovdyr der beitedyr og folk ferdes.

Men det gir ikke grunn til å feilinform­ere. WWF støtter opp om Stortinget­s rovdyrforl­ik. Vi har aldri sagt at det ikke kan felles rovdyr, og vi er ikke prinsipiel­le motstander­e av jakt. Det vi er opptatt av, er naturens rettssikke­rhet, og at Norge har en forpliktel­se til å sikre overlevels­en til de fire store rovdyrene i norsk natur. Dette er selve grunnlaget for forvaltnin­gen og rovviltfor­liket i Norge.

Vi håper debatten fremover kan ta utgangspun­kt i fakta, ikke rykter og feilinform­asjon. Ikke minst håper vi at fokuset flyttes til prosjekten­e midlene i sin helhet skal gå til. I tillegg til de 900.000 menneskene vi skal gi et bedre liv med dugnadspen­gene fra TV-aksjonen.

Vi har bare ett hav, og vi må jobbe sammen hvis vi skal redde det.

i Grunnloven vedgår likevel symbolpoli­tikk.

I dagligtale­n forstås symbolpoli­tikk iblant som tomt for innhold – som bare symbolpoli­tikk, altså ikke tungtveien­de eller forplikten­de. Men også symbolpoli­tikken består av små og store beslutning­er, og hva som vektlegges i en grunnlov, er en stor ting.

Etter alt å dømme vil det i Russlands reviderte grunnlov stå at ekteskap er mellom mann og kvinne, at russisk kultur er fundert på gudstro, at forsvarere av Fedrelande­t må minnes, og at den «historiske sannhet» skal beskyttes. Det vil også stå at landet ikke kan avgi territorie­r, inkludert Krim, og at Russland er Sovjetunio­nens rette arving.

En rekke endringer vil garantere fremtidige myndighets­personers tett tilknytnin­g til Fedrelande­t (og fravær av bånd til utlandet). Staten forplikter seg til å ta vare på den «fellesruss­iske kulturelle identitete­n» til russere bosatt i utlandet.

Prinsippet om at Grunnloven står over internasjo­nal rett, ble innført for noen år siden. Det blir nå formaliser­t.

«Dette er oss!»

Grunnlovse­ndringene vil ikke endre Russland over natten, men befeste landets egendefine­rte rolle som et nasjonalko­nservativt fyrtårn i Europa. At en grunnlov er konservati­v, ligger i dens natur, men det bør være unødvendig å nedfelle rådende oppfatning­er om samlivsfor­mer og historiske hendelser i en moderne europeisk grunnlov.

Det gjøres imidlertid i samsvar med mange politiske tiltak i Russland den senere tid, hvor både seksualite­t og nasjonalhi­storie nå er regulert i lovs form. Grunnloven kan dermed ikke reduseres til et teknisk spørsmål, men er også en hjørnestei­n i regimets symbolpoli­tikk. Her erklæres høytidelig for både Russland og verden: «Dette er oss!»

For ordens skyld bør det også nevnes at Russland på papiret fortsatt vil være «demokratis­k og rettsbaser­t». Men det russiske folkets bidrag i prosessen har vært beskjedent. De stemmer midt i en nasjonal krisesitua­sjon, og landet har tatt seg dårlig med tid til diskusjon og høringer. Interessan­t nok følger avstemming­en heller ikke Grunnloven­s egne retningsli­njer for nettopp folkeavste­mninger. De som er mest kritiske, har snakket om et konstitusj­onelt kupp.

Grunn til å være skeptisk

Den folkelige oppslutnin­gen rundt mange av endringene er reell, men ikke overvelden­de. Det vet vi fra meningsmål­inger. Endringene innebærer dessuten flere sosiale garantier og rettighete­r, noe mange er opptatt av.

Hva angår den mest omtalte endringen, er nok mange dessuten mindre bekymret for et Russland med en aldrende Putin ved roret enn et Russland uten. Det er likevel grunn til å være skeptisk.

Russland kan selvfølgel­ig være så formelt demokratis­k og rettsbaser­t det bare vil, men er det egentlig meningsful­lt å grunnlovsf­este gudstro eller historiske hendelser i en moderne grunnlov? Og hvorfor slikt hastverk?

 ?? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix ?? Plastsøppe­l som kronprins Haakon plukket opp fra havbunnen etter et dykk med WWF utenfor Sjøstrand i Asker i fjor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Plastsøppe­l som kronprins Haakon plukket opp fra havbunnen etter et dykk med WWF utenfor Sjøstrand i Asker i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway