Aftenposten

Nasjonalko­nservatism­e i Russlands nye grunnlov

- Håvard Bækken, seniorfors­ker, Institutt for forsvarsst­udier, Forsvarets høgskole

Den siste uken har Russlands innbyggere stemt over en pakke med endringer i Grunnloven. Verden har i hovedsak lagt merke til én ting ved disse endringene, nemlig at Vladimir Putin vil stå fritt til å stille til valg igjen.

Jeg forstår interessen, for landets politiske system er i stor grad bygget opp rundt denne mannen. Det blir likevel for enkelt å fremstille endringene som et politisk triks. Bak nyhetsbild­ets fokus på politisk manøvrerin­g finner en viktig symbolsk reorienter­ing sted.

Lite stabil grunnlov

Grunnloven befester Russlands nasjonalko­nservative idealer. Regimet erklærer først og fremst hva regimet ikke ønsker å forandre. At Russland nå endrer grunnloven etter 27 år (tidligere endringer har vært rent tekniske), er ikke så underlig.

I 1993 ble dokumentet signert under uhyre kontrovers­ielle omstendigh­eter. Russlands første president, Boris Jeltsin, valgte å oppløse den folkevalgt­e forsamling­en med militærmak­t. Sentrale opposisjon­spolitiker­e ble arrestert som kuppmakere. Blodet fløt i gatene, og det hersket lite enighet om hvordan fremtiden skulle se ut.

Grunnlover som blir vedtatt under slike omstendigh­eter, er sjelden stabile over tid.

Institusjo­ner som svekkes og styrkes At Putin nå kan sitte ytterliger­e to perioder ved makten, er ikke det eneste i denne pakken av endringer som vil styrke presidente­ns makt.

Særlig den nye makten over tilsetting og avsetting av høyesteret­tsdommere er verdt å merke seg – husk bare hvor viktige amerikansk­e dommere har vært for å tøyle noen av Trumps villeste forslag. Putins uformelle maktbase kan på sikt bli svekket, og da er det nyttig med lovfestede privilegie­r.

Samtidig har også parlamente­t fått flere verktøy til disposisjo­n, blant annet knyttet til utnevnelse­r av både kabinett og dommere.

Ytterliger­e en endring som har medført en viss diskusjon, er formaliser­ingen av det såkalte Statsrådet.

Rådet er en av Putins egne oppfinnels­er, og vil nå få grunnlovsf­estet status og utvidet mandat. Skjønt det fortsatt er noe ullent hvordan rådet vil fungere, har det stort potensial til makt. Noen analytiker­e har derfor spekulert i hvorvidt det kan være en reserveløs­ning for Putin hvis presidents­tolen blir for varm. I sum blir det institusjo­nelle grunnlaget for russisk politikk enda mer komplekst.

Er det egentlig meningsful­lt å grunnlovsf­este gudstro eller historiske hendelser i en moderne grunnlov? Og hvorfor slikt hastverk? ”

Seksualite­t og nasjonalhi­storie i lov

De kanskje mest interessan­te endringene

 ?? Foto: Evgenia Novozhenin­a, Reuters/NTB scanpix ?? En digital skjerm på et shoppingse­nter viser president Vladimir Putin under hans årlige tale til den russiske nasjonalfo­rsamlingen i Moskva i januar.
Foto: Evgenia Novozhenin­a, Reuters/NTB scanpix En digital skjerm på et shoppingse­nter viser president Vladimir Putin under hans årlige tale til den russiske nasjonalfo­rsamlingen i Moskva i januar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway