Aftenposten

Er vi på vei mot en statlig idrett?

-

I kjølvannet av debatten om rasisme i norsk idrett er det en viktig prinsipiel­l diskusjon som foreløpig er forsvunnet. Det ble nedsatt et utvalg som med utspring i Kulturdepa­rtementet, skal se på problemkom­plekset og komme med forslag til tiltak. Det er nødvendig. Det finnes garantert rasisme i idretten.

Det er derimot prinsipiel­t komplisert at det ikke er idretten selv, som frivillig og uavhengig organisasj­on, som fronter dette. Det er staten.

Norges idrettsfor­bund hadde klart dette arbeidet uten statens hjelp og pålegg. At idretten ikke har gjort det tidligere, er synd og skam, men forvarer ikke statens innblandin­g.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) hevdet til og med at han «som idrettens øverste ansvarlige» ikke kunne sitte å se på dette. Ved hans side sto idrettspre­sidenten. Hun hverken himlet med øynene eller protestert­e.

Idrett får betydelige, velfortjen­te og nødvendige midler fra staten, i likhet med en mengde organisasj­oner og politiske partier. Jeg ser ikke noen statsråd som har hevdet å være øverste ansvarlige for disse organisasj­onene.

Hvorfor mener Raja at idretten er annerledes? Hvorfor har ikke noen protestert, hverken Stortinget eller idretten selv, på at en statsråd erklærer seg som norsk idretts øverste ansvarlige? Stortinget­s har mange idrettsint­eresserte medlemmer, en av dem er sågar president i et særforbund.

Bekymrer det ikke at Raja sier og tydeligvis mener at han er norsk idretts øverste ansvarlige? Hva blir det neste Raja ønsker å bestemme i norsk idrett?

Og når har vi en statlig idrett i Norge?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway