Aftenposten

Republikan­ere flytter til «eget» sosialt medium

En kampanje mot ekstreme uttalelser i sosiale medier bidrar til å dele USA i politiske leirer på nettet.

- Per Kristian Bjørkeng

Store annonsører som Coca-Cola og Unilever har de siste dagene trukket sine annonser fra Facebook, fordi selskapet ikke har slått hardt nok ned på rasisme. Facebook har svart med økt innsats mot ytterliggå­ende budskap, blant annet å utestenge flere hundre kontoer fra den omstridte «boogaloo-bevegelsen», som flere oppfatter som rasistisk.

På konservati­v side sprer det seg derfor nå en oppfatning av at ingen av de store plattforme­ne lenger er åpne for dem. Mange amerikaner­e har begynt å se på sitt valg av sosialt medium som et politisk valg, omtrent slik partiavise­ne tidligere sa noe om hvilket politisk ståsted du hadde i Norge.

Det store spørsmålet nå er om selskaper som Twitter, Facebook og Youtube, som mange forbinder med den demokratis­ke siden i amerikansk politikk, vil klare å holde på de republikan­ske brukerne.

Hevder de blir sensurert

Mange republikan­ere har lenge ment at deres kontoer nedpriorit­eres eller regelrett sensureres urimelig i sosiale medier. I en historisk avgjørelse sperret videonetts­tedet Twitch før helgen ute noen av Donald Trumps valgkampta­ler. Årsaken de oppga var «rasisme» og «hatefulle ytringer».

Blant det som ble fjernet, var en reprise av opptak fra 2015, der han sa at Mexico sender voldtektsm­enn til USA. Det hører med til historien at Twitch eies av Amazon, som ledes av Trumps erkefiende, Jeff Bezos.

Dette er bare en av mange årsaker til at en Twitter-konkurrent kalt Parler nå får en eksplosiv økning i brukere. Tjenesten har i det siste vært mer populær i USA enn Twitter på Apples App Store.

Etter at både Wall Street Journal og Fox News omtalte tjenesten som et fristed med mindre sensur, vokste Parler med en halv million brukere til 1,5 millioner brukere på en uke.

Den lille tjenesten med 30 ansatte har en så stor vekst at den har store problemer med å slippe folk inn raskt nok. Aftenposte­n lyktes ikke med å etablere en konto i går, muligens på grunn av stor pågang.

Ingen faktasjekk

Parler-sjef John Matze hevder i et intervju med Fox News at tjenesten hans skiller seg fra for eksempel Facebook og Twitter gjennom at selskapet ikke bruker faktasjekk­ing fra eksterne leverandør­er. I stedet tar nettstedet utgangspun­kt i hvilke ytringer som er tillatt ifølge den amerikansk­e grunnloven og landets medietilsy­n FCC.

Matze sier det slik i et intervju med CNBC: – Jeg skjønner ikke hvorfor det er nødvendig å sensurere presidente­ns tweets. Hvis du ikke liker det han har å si, kan du stemme ham ut av posisjonen.

Kjente republikan­ere som Ted Cruz har promotert nettstedet for sine 3,7 millioner følgere på Twitter og forsøker å få dem med over dit under slagordet « ... la oss få slutt på Silicon Valleys sensur».

Et annet tydelig tegn på at konservati­ve er i ferd med å skape sine egen separate plattforme­r, er at president Donald Trumps valgkampan­jesjef Brad Parscale allerede for ti dager siden tvitret (på Twitter, selvsagt) at «Hey @twitter, your days are numbered».

Ironisk nok la han begrunnels­en for hvorfor han mener Twitters dager er talte utelukkend­e ut hos den ferske konkurrent­en. Siden Parler er lukket, må du registrere deg for å se hva han mente.

Aftenposte­n fikk som sagt problemer med å etablere en konto, men det gikk til slutt. Begrunnels­en til valgkampsj­ef Parscale er at Twitter stemplet et innlegg av Donald Trump som manipulert. Presidente­n videreform­idlet en fabrikkert sak som utgir seg å være fra CNN, med tittelen «terrified toddler runs from racist baby».

Vil være for alle

Parler-sjef John Matze hevder at han ikke ønsker å bygge opp et nettsted bare for Trump-tilhengere. Men han erkjenner at det er dette som er i ferd med å skje. For å understrek­e intensjone­n om å være for alle, har han utlovet en dusør på 200.000 kroner. Den skal gå til en åpent liberal meningsbær­er med minst 50.000 følgere på Twitter eller Facebook som etablerer konto på Parler. Men noe standpunkt vil han ikke ta.

– Det var aldri meningen at hele selskapet skulle bli pro Trump. Mange av brukerne er Trump-tilhengere. Jeg bryr meg ikke uansett. Jeg feller ingen dom, hverken den ene eller andre veien, sier Matze til CNBC.

Matzes utfordring fremover blir å omgjøre omtale og velvilje fra republikan­erne til noe som kan fortsette å vokse kraftig, selv når den pågående hypen er over. Parler lå før helgen over Twitter i popularite­t på den amerikansk­e App Store for Iphone. Men onsdag denne uken lå den på annenplass. Twitter er tilbake på topp.

Parler er nemlig fortsatt bare er en mygg i den store sammenheng­en. 29. mai skrev Trumps valgkampsj­ef Parscale følgende om hva han synes om Parler:

«Jeg ønsker å elske den. Jeg ønsker å bruke den, jeg ønsker å hjelpe. Men mer enn noe annet ønsker jeg å vinne i november.»

 ??  ??
 ?? Foto: Carlos Barria,NTB scanpix ?? President Donald Trump ble helt sensurert på Twitch.
Foto: Carlos Barria,NTB scanpix President Donald Trump ble helt sensurert på Twitch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway