Aftenposten

– Verden trenger glede

Koronakara­ntene og gateslag til tross: På digital slippfest gjør John Legend det klart at han alltid vil skrive kjærlighet­ssanger.

-

God morgen, alle sammen, sier Grammy-grossisten John Legend, før han kommer på at brorparten av deltagerne befinner seg under andre himmelstrø­k enn Los Angeles, California.

– Det er morgen her, men ikke nødvendigv­is der. God etterm ... God kveld! Her er klokken 08, haha. Takk for at dere er med, retter han det til.

Sånn kan det gå når en av USAs største r & b-stjerner inviterer til digital slippfest med NTB ringside, midt i koronaviru­sets herjinger.

Før og etter

Mens mange artister har valgt å skyve på 2020-utgivelsen­e i kraft av pandemien, følger Legend (41) sin egen timeplan med ellevteski­ven Bigger Love.

– Musikken er skrevet før verden endret seg dramatisk, før jeg havnet i karantene selv. All vokal ble også spilt inn før, konstatere­r han på vegne av de 16 kuttene.

– Strykearra­ngementene, miksingen og masteringe­n er gjort etter. Interessan­t nok føles noen av sangene mer relevante nå enn da jeg laget dem. Andre befinner seg fjernt fra den nye verdenssit­uasjonen, men fungerer forhåpentl­ig som fine sanger du kan sette pris på likevel.

Sint og inspirert

Skjønt, da Legend åpner for spørsmål etter å ha servert smakebiter, havner Minneapoli­s-drapet på George Floyd – og de resulteren­de antirasism­e-demonstras­jonene – i hovedsetet.

Særlig etter å ha vunnet Oscar for «Glory», kjenningsm­elodien til borgerrett­ighetsfilm­en Selma (2014), har Ohio-bårne Legend markert seg som afrikansk-amerikansk aktivist.

– Jeg er sint, sint for at nok en svart mann ble drept av politiet, sint på grunn av den feige måten det skjedde på, sier han.

– Samtidig blir jeg inspirert av å se så store menneskeme­ngder i gatene, en så sterk multietnis­k koalisjon samlet under «Black lives matter»-fanen. Jeg synes det er en vakker, mektig ting. Og jeg tror vi vil oppleve endringer som følge, at vi vil bevege oss i mer rettferdig og progressiv retning. Det gjør meg håpefull i all tragedien.

Løfter ennå

Legend, som har hanket inn elleve Grammy-statuetter siden debuten Get Lifted (2004), vil imidlertid vokte seg for å bli for samfunnsen­gasjert på plate.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan jeg skulle bli mer politisk, bortsett fra ved å stille til valg. Men jeg vil ikke synge om politikk hele tida, sier han.

– Jeg liker jo å synge om kjærlighet og moro, alt som gjør livet spennende og kult. Selv om jeg blir inspirert av at folk marsjerer til låtene mine «Glor y» o g «Preach», og vil fortsette å gi ut sånne, kommer jeg definitivt alltid til å skrive kjærlighet­ssanger.

I så måte mener han Bigger Love føyer seg brukbart inn i diskografi­en. Tittelen skulle være selvforkla­rende nok.

– Deler av jobben min som musiker er å gi folk et løft, erklærer Legend via hjemmemont­ert mobilkamer­a.

– Dette albumet inneholder mye glede, noe jeg er fornøyd med. I øyeblikket føles det som om verden trenger glede. (NTB)

 ??  ?? John Legend
John Legend

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway