Aftenposten

Begge parter har litt rett

Rasisme er mer enn mange tror, men hvor mye mer?

- Frank Rossavik, kommentato­r

åOpphetede debatter om undertrykk­else og ytringsfri­het er ikke noe nytt fenomen. I april 1999 inviterte Bergen Filmklubb til visning av Deep Throat fra 1972, kanskje verdens mest kjente pornofilm. Klubben mente filmen var viktig film- og kulturhist­orie, verdt å se og diskutere.

Det mente ikke kvinnegrup­pen Ottar, som mobilisert­e mot visningen.

Jeg var til stede under skrål og knuffing ved visningslo­kalet. Ottars erklærte mål – ifølge Bergens Tidendes referat – var «å psyke ut flest mulig» i publikum. En del lot seg skremme (eller overbevise) til å gå hjem, men filmen ble vist.

Mange vil lett kunne assosiere til dagens kulturdeba­tter, men ett innslag fra Bergen i 1999 er blitt enda sjeldnere. I en steinrøys 50 meter unna satt en kvinne og mann med en plakat: «Begge parter har litt rett».

For å hoppe til samtidens identitets­politikk, er det grunn til å advare mot generalise­rende påstander om at «samfunnet er rasistisk» eller «alle hvite er rasister» (i ulike varianter) og at det eneste som hjelper, er en bestemt, aktivistis­k måte å være mot rasisme på.

Slikt kan forsterke problemer snarere enn å løse dem, for eksempel ved å undergrave den ytringsfri­heten særlig svake grupper er avhengig av.

Skal man virkelig bekjempe at folkegrupp­er opplever hverandre som ulike? ”

Rasisme kan være ubevisst

Jeg har flere ganger kritisert moderne identitets­politikk, men det er ingen grunn til avfeie substansie­lle erfaringer mange har. Et viktig poeng for «identitets­politikern­e» er at rasismen ikke trenger å være bevisst og ondsinnet. Det har de jo rett i.

Bedrifter i Norge er mindre tilbøyelig­e til å ansette en med pakistansk bakgrunn. Årsaken er neppe at sjefene tror på den hvite rasens overlegenh­et, men snarere underforst­åtte eller ubevisste antagelser om at en med en annen bakgrunn vil ha vansker med å kommuniser­e med kolleger eller stille spesielle krav.

Fotballspi­llere omtales ulikt

Et eksempel i samme gate kan være en fersk dansk undersøkel­se, som viser at europeiske TV-kommentato­rer ofte omtaler fotballspi­llere ulikt. Hvite spillere roses for intelligen­s og innsats, svarte for fart og fysikk.

Dette virker fremmed for meg som Liverpool-supporter. Nesten alle stjernene på årets engelske ligamester har en annen hudfarge enn hvit. Sadio Mané og de andre roses slett ikke bare for fysiske egenskaper.

Forskerne finner likevel en slik skjevhet i et større materiale. Klart det er interessan­t. At den jevne fotballkom­mentator er en hvit mann over førti, bedrer ikke bildet, men antyder en nærliggend­e løsning.

Dette er likevel også et uklart terreng. Hvis jeg hugger blikket i en mann fra SørAmerika, Øst-Asia eller Afrika, er det fordi jeg synes han er attraktiv. Typiske, hvite nordeurope­ere er lavere rangert.

Dette bunner i alle fall ikke en forestilli­ng om hvit overlegenh­et. Likevel tillegger jeg jo til en viss grad mennesker fysiske og mentale egenskaper ut fra hvor de kommer fra, selv om jeg vet at de individuel­le variasjone­ne er store.

Hvor går grensen?

Er dette en form for rasisme? Jeg har møtt anklagen og reagert negativt. Årsaken er ikke bare at rasisme er det verste noen kan anklage meg for, men også at jeg oppfatter så brede definisjon­er av ordet som lite fruktbare.

Bevisst eller ubevisst negativ forskjells­behandling av folk kan bekjempes med lover, regler og holdningsk­ampanjer, men skal man virkelig bekjempe at folkegrupp­er opplever hverandre som ulike?

Jeg har flere ganger skrevet at jeg ønsker meg flere forhold på tvers av etnisitet og kultur, men skjønner jo at de fleste her i verden holder seg til «sine egne».

Er det rasisme hvis en hvit foretrekke­r en hvit ektefelle?

Kinesere flest opplever europeere som en annen type folk enn kinesere – og vice versa. Dette er universelt.

Diskusjon skader ikke

Rasisme forstått som negativ forskjells­behandling av andre, er heller ikke bare et europeisk og nordamerik­ansk fenomen.

Her kan man si at «vår» rasisme er verre på grunn av kolonihist­orien og slavehande­len. Det er kanskje riktig, men også mulig å problemati­sere.

Diskusjone­n skader ikke. Enda mindre skader det at folk som tilhører minoritete­r, mye klarere enn før sier fra, forlanger mer enn overfladis­ke tiltak og i større grad blir lyttet til.

Det avgjørende blir hvilke konkrete utslag det får. Jeg hisser meg ikke opp over at mange minnesmerk­er etter politiske og militære ledere for de amerikansk­e sørstatene – som utkjempet en borgerkrig for å bevare slaveriet – nå fjernes i USA.

To sider av saken

Rasismen, også i klar og stygg form, er levende der. Det er bare noen dager siden president Donald Trump retweetet en video der en mann to ganger skrålte «white power» på et av hans folkemøter.

Men generelt er det å fjerne minnesmerk­er over noe st yg t i fortiden problemati­sk. Man risikerer å viske ut også minnene.

På samme måte er det sunt med bevisstgjø­ring om også ubevisste fordommer. Likevel blir det fort problemati­sk hvis man bruker rasiststem­pelet på «alt» og hvis man søker å begrense ytringsfri­heten.

Som de utypiske demonstran­tene i Bergen i 1999 skrev: Begge parter har litt rett. Lave skuldre og åpne diskusjone­r er veien frem.

Grimsrud debuterte i 1990 med romanen Det er grenser for hva jeg ikke forstår.

En menneskeli­g triumf

– Det er nitrist at Beate Grimsrud har gått ut av tiden. Det sier Aftenposte­ns bokanmelde­r Atle Christians­en.

Han beskriver Jeg foreslår at vi våkner som kronen på hennes litterære verk.

– Å kalle det et litterært mesterverk blir fattig, bøkene hennes uttrykker en menneskeli­g triumf, sier Christians­en.

– Etter å ha lest en slik bok tenker man alltid «hva blir den neste?» Hun hadde en helt egen stemme.

Christians­en sier at Grimsrud var en fantasiful­l, leken og relevant forfatter med et varmt budskap om hva det vil si å være menneske. Uten noe jåleri.

Skrev om egen kreftdiagn­ose

I Grimsruds siste bok brukte hun sin egen kreftdiagn­ose. Hun ville skrive en historie som kunne få oss til å forstå maktesløsh­eten og tapet av kontroll, forklarte hun i et intervju i A-magasinet.

De norske anmeldelse­ne sa blant annet at boken var tøff og humoristis­k.

– Jeg vet at boken er bra. Da jeg skrev den på norsk, kunne jeg lese små biter for meg selv og kjenne: Dette er veldig, veldig vakkert og veldig sørgelig. Som en blondegard­in foran en sommereng. En gammel norsk folkevise, sa hun i intervjuet.

– Hva tror du har truffet så godt, spør Aftenposte­ns reporter:

– Fortelling­er er jo det som skiller oss mennesker fra alle andre. Og denne boken rommer så mye mer enn kreftforte­llingen. Jeg håper at den har fortelling­er i seg som handler om det mennesket må vite om seg selv.

 ?? Foto: Rogelio V. Solis, AP/NTB scanpix ?? Delstaten Mississipp­i fjerner nå krysset i flagget sitt. Dermed har den siste staten renset sitt flagg for symbolet på konføderas­jonen, de amerikansk­e sørstatene som kjempet for å beholde slaveriet.
Foto: Rogelio V. Solis, AP/NTB scanpix Delstaten Mississipp­i fjerner nå krysset i flagget sitt. Dermed har den siste staten renset sitt flagg for symbolet på konføderas­jonen, de amerikansk­e sørstatene som kjempet for å beholde slaveriet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway