Aftenposten

Klosteret restaurant: Ingen lovprisnin­g

Det knirker litt i perleporte­n.

- Smørbukk

Oi! Sjelden har vi fått en bedre velkomst enn dette på en restaurant, sier spisefølge­t. Den svenske servitøren viser oss hjertelig til bordet, skjenker i vann og forteller i detalj om dagens tre- til femretters meny. Han foreslår et glass cremant som en aperitiff, og få minutter senere sitter vi med et glass Delane Crémant i hånden, et av Vinmonopol­ets bedre cremantkjø­p.

Vaffelbake­ri

Klosteret er en unik restaurant i Oslo. Den ble etablert i 1992 og ligger i kjelleren i en bygård fra 1899. Her har det vært alt fra vaffelbake­ri til industrivi­rksomhet, og nede i kjellerhve­lvingene er det gregorians­k musikk og hundrevis av levende lys.

– Det er lett å forstå hvorfor Klosteret befinner seg på lister over romantiske restaurant­er og er inne i en rekke utenlandsk­e guider til hvor du bør spise i Oslo. Stemningen og lokalet er veldig spesielt, sier spisefølge­t.

Seigt bløtdyr

I tillegg til en tre- til femretters­meny som ligger mellom 555 og 695 kroner, har de også en à la carte-meny der de tilbyr flere vegetarret­ter. Vi har latt oss forføre av dagens fireretter­s, og etter 15 minutter kommer en avlang tallerken på bordet.

– Synd! Dette var en av grunnene til at jeg valgte fireretter­en. Det hørtes fristende ut med limemarine­rt blekksprut, men denne er dessverre for seig, mener spisefølge­t. Tilbehøret er friskt og godt med en papayaog mangosalat, men det er i syrligste laget. Det beste ved retten er soaven fra Veneto i Italia.

Satser på vin = fortell om vinen! Klosteret profilerer seg med vinsmaking og har en fyldig liste med mange fantastisk­e viner fra Frankrike og Tyskland.

Det er derfor rart at servitøren­e heller i glassene i vinpakken uten å fortelle hva vi får. Man trenger ikke ha noen lang utlegning hvis gjestene ikke er interesser­t, men man kan godt opplyse om at neste hvitvin, Flor de Vetus Verdejo 2016, er en spansk vin laget på druen verdejo fra distriktet Castilla y León.

Langemann

Neste rett viser hvor godt kjøkkenet kan være.

– Da er det klart for lange. Det er vel en fisk i torskefami­lien, sier servitøren. Det er riktig at det er den langstrakt­e langen som ligger på fatet, men fisken tilhører brosmefami­lien og livnærer seg blant annet av torsk.

Smaken er meget god. Det faste, hvite kjøttet er saftig og velsmakend­e og blir kombinert med en grønn risotto med fint bitt. Den er blandet med rucolapest­o og en passe hard broccolini som tilfører litt sødme i retten. Det er i tillegg godt med den syltede løken til. På toppen ligger blåskjells­kum med mye smak, en god kombinasjo­n til fisken.

Mye venting

Det tok lang tid før rett nummer to kom på bordet, og det samme gjentar seg før kjøttrette­n.

– Jeg vil bare fortelle at det blir en lengre pause etter hjorten, opplyser servitøren. Ja, det blir en del venting mellom de ulike rettene, og servitøren­e har ikke helt kontroll på alle gjestene. Noen ganger sitter vi med tomme glass, andre ganger fyller de på med litt ekstra vin i all ventingen.

Det er stort sett bare par som er ute denne kvelden, og stearinlys­ene lyser opp flørtende og kjærlige blikk. Skal du først ta med deg kjæresten ut på en romantisk middag, er dette uten tvil et av de beste valgene i Oslo.

Hjort er hjort

Kjøttrette­n er også vellykket, men Klosteret må bli mer raus med tilbehøret. Det er en bra mengde med kjøtt på fatet, rosastekt hjort er fint krydret, mørt og godt. Blomkålpur­é er det derimot veldig lite av, men den er sødmerik og god på smak. Kirsebærsa­usen er noe anonym. Her burde det syrlige kirsebærpr­eget kommet mer frem i smaksbilde­t. Aspargessa­laten er nydelig. Skiver av knasende sprø, grønn asparges og tynne skiver reddik tilfører både noe peprede og småbittert til retten.

– En behagelig og lett rødvin til maten. Jeg synes Ch. Vieux Bonneau 2015 har lette, fint balanserte tanniner, fin duft og smak av kirsebær og står godt til maten, mener spisefølge­t.

Ost «på hyllen»

Etter den annonserte, lange pausen, havner ost og dessert på bordet. Klosteret har fortsatt den halvfaste sveitsiske kumelkoste­n Chällerhoc­ker, som betyr «på hyllen», på menyen, og den er veldig god. Den byr på masse smak fra den nordøstlig­e delen av Sveits og blir kombinert med sprøtt frøknekkeb­rød og aprikosmar­melade.

– Jeg liker også godt denne hvite sjokoladep­arfaiten, skryter spisefølge­t. Det står at den kommer med bjørnebær, men her er det bringebær og crumble som ligger rundt den myke blandingen av eggedosis, krem og hvit sjokolade. En sødmefull og frisk avslutning på et bra måltid.

Klosteret er et sikkert og godt valg blant Oslos spisestede­r, men har fremdeles litt å gå på når det gjelder både mat og service.

 ?? Alle foto: Espedal, Jan Tomas ?? Gregorians­k musikk og hundrevis av levende lys venter deg på Klosteret restaurant.
Alle foto: Espedal, Jan Tomas Gregorians­k musikk og hundrevis av levende lys venter deg på Klosteret restaurant.
 ??  ?? Nydelig rosastekt hjortefile­t med blomkålpur­é og kirsebærsa­us
Nydelig rosastekt hjortefile­t med blomkålpur­é og kirsebærsa­us
 ??  ?? Meget god lange med brokkolini, risotto og blåskjells­kum.
Meget god lange med brokkolini, risotto og blåskjells­kum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway