Aftenposten

Hjemmekont­or: Problem eller helt konge?

Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Spekter prøver å innføre hjemmekont­or-skam. Det er det ingen grunn til.

- Joacim Lund

Det er ingen tvil om at utstrakt bruk av hjemmekont­or har noen ulemper, men også åpenbare fordeler – også for arbeidsgiv­erne ”

Norske mann (og kvinne, for all del) i hus og hytte sitter nå i de tusen hjem ved de tusen kjøkkenbor­d på sine uergonomis­ke pinnestole­r og holder både privat og offentlig sektor i gang. Mange har kalt det et gigantisk eksperimen­t. Det er vanskelig å være uenig i det. Men det som er fint med eksperimen­ter, er at en kan samle erfaringer. Ny kunnskap kan gi nye måter å arbeide og samarbeide på. En digitalise­rt arbeidssto­kk gir muligheter til effektivis­ering, produktivi­tetsforbed­ring og kostnadsre­duksjon. Noe forskning finnes allerede, flere studier er på gang, og med tiden vil resultaten­e fra eksperimen­tet gi arbeidsgiv­erne mulighet til å navigere i et nytt og ukjent farvann.

Med mindre de har bestemt seg på forhånd, da.

Drypper av nedlatenhe­t

En av dem som allerede har konkludert, er Anne-Kari Bratten, administre­rende direktør i Arbeidsgiv­erforening­en Spekter.

I et forbløffen­de nedlatende debattinnl­egg i Dagens Næringsliv denger hun løs på det hun kaller «hjemmekont­oradelen, arbeidsliv­ets nye privileger­te gruppe» som har «tatt klokskapen ned på et bunn-nivå». Idioterklæ­ringen begrunnes med at folk på det mest usolidaris­ke vis forherlige­r hjemmekont­oret og uttrykker i sosiale medier at de faktisk trives med å jobbe hjemme. Dessuten barberer de seg ikke godt nok, de bruker for komfortabl­e klær og tagger selfies med #gjemmekont­or uten frykt for at sjefen kan oppdage det.

Hjemmekont­oradelen må ikke tro at den bestemmer, advarer hun. Det er det sjefen som gjør, og adelen får vær så god pelle seg tilbake på kontoret når den får beskjed om det, slik at sjefen igjen kan passe på at alle har det bra og ikke blander jobb og fritid.

Hvorfor hun maler hun et så ensidig negativt bilde av denne overrasken­de vendingen i arbeidsliv­et, er vanskelig å forstå. Og hvorfor i all verden latterligg­jør hun arbeidstag­erne?

Stor variasjon

En helt essensiell detalj Bratten hopper bukk over, er at de færreste arbeidstag­ere har valgt selv å jobbe hjemme. De er blitt sendt hjem av sine arbeidsgiv­ere for å begrense smittespre­dning og gjør fellesskap­et en stor tjeneste. Hun hopper også bukk over det faktumet at mange nok vil oppleve det som totalt virkelighe­tsfjernt å bli sortert i kategorien «arbeidsliv­ets nye privileger­te gruppe».

Noen elsker hjemmekont­or. Andre aksepterer det i en periode. Atter andre hater å jobbe hjemme.

Heller enn å generalise­re og polarisere bør Bratten oppfordre arbeidsgiv­erne til å gripe denne historiske muligheten til å danne seg et mest mulig nyansert bilde av hvordan fremtidens arbeidspla­ss kan tenkes å fungere.

Så langt er det ingen tvil om at utstrakt bruk av hjemmekont­or har noen ulemper, men også åpenbare fordeler – også for arbeidsgiv­erne.

Mer effektivt – og billigere?

Noe det er forsket mye på også før koronapand­emien, er hvor mye folk jobber når de har hjemmekont­or. Og de jobber ikke mindre – de jobber mer. Naturlig nok, ettersom de sparer reisetid (ofte til sammen mer enn en full arbeidsdag i løpet av en uke), avbrytelse­r og forstyrrel­ser i åpne landskap og kaffe- og lunsjpause­r som trekker ut i tid.

Sjefforske­r Nils Brede Moe i Sintef forsker på virtuelle team. Han har noen funn som bør være interessan­te for arbeidsgiv­erne:

Virtuelle arbeidsgru­pper gir ikke dårligere produktivi­tet.

Sjefer får likevel ofte behov for å utøve mer kontroll enn vanlig. Det kan gå ut over samarbeids­klimaet.

Ideen om at sjefer må passe på at folk ikke blander jobb og fritid, kan være god i noen tilfeller. Men mange arbeidstag­ere etterspør jo nettopp mer fleksible ordninger, slik at de lettere kan få kabalen til å gå opp i familieliv­et.

Helt problemfri­tt er det ikke. Noen føler seg ensomme, det kan være vanskelig å finne seg til rette for nyansatte, dårlig ergonomi kan gi helseplage­r, og det krever tillit mellom ledelsen og ansatte.

Bratten har rett i at vi ikke vet alt om hva hjemmekont­or gjør med produktivi­tet, utvikling og trivsel over tid. Men det siste hun bør gjøre, er å ty til generalise­ringer og forenkling­er for å avskrive det som en dårlig idé. For samtidig som hun gjør det, vil det være ledere i virksomhet­er i inn- og utland som lener seg interesser­t frem over kjøkkenbor­det, studerer de ferske erfaringen­e og ser etter kunnskap som kan gi dem et konkurrans­efortrinn.

Noe vil de finne. For selv om hjemmekont­oret har problemati­ske sider, har det andre sider som er helt konge.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Inge Grødum ??
Illustrasj­on: Inge Grødum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway