Aftenposten

Steriliser­er kvinner med tvang

Kina. Zumrat Dawut ble tvangsster­ilisert. I de to områdene med den største uigurbefol­kningen falt befolkning­sveksten med 84 prosent mellom 2015 og 2018.

- Kristoffer Rønneberg

Zumrat Dawut husker den vonde bussturen til sykehuset. Det var den fjerde mandagen i oktober 2018. Trebarnsmo­ren, som tilhører den utsatte folkegrupp­en uigurene, var nedbrutt og i dårlig form.

Først hadde hun lidd seg gjennom 62 dager i en overfylt celle i en internerin­gsleir. Og da hun slapp ut, måtte hun betale en bot på 18.400 yuan (25.000 kroner) fordi hun og ektemannen Imran hadde ett barn mer enn det myndighete­ne tillot.

Nå skulle hun steriliser­es. Mot sin egen og Imrans vilje.

– Jeg prøvde å overtale dem, men ingenting hjalp. De tvang meg til å gjennomfør­e operasjone­n, forteller hun Aftenposte­n i dag.

I bussen satt fem andre kvinner på vei mot samme skjebne.

Jeg prøvde å overtale dem, men ingenting hjalp. De tvang meg til å g jennomføre operasjone­n. ” Zumrat Dawut

Flyktet fra Kina

Etter kontrollen på sykehuset ble Dawut ført til en korridor. Dørene var merket «operasjons­rom» med kinesiske tegn. Inne på ett av disse rommene fikk hun en sprøyte som gjorde henne bevisstløs.

– Da jeg våknet, lå jeg i et annet rom. Jeg fikk nye sprøyter for å dempe smertene. Og så ble jeg sendt hjem i den samme bussen som hadde fraktet meg dit. De andre kvinnene var ikke med meg tilbake, sier Dawut.

Trebarnsmo­ren kan fortelle historien sin fordi hun klarte å flykte fra Xinjiangre­gionen i Vest-Kina. Først til Pakistan, deretter til en småby i den amerikansk­e delstaten Virginia.

Historien hennes fra den oktoberdag­en i 2018 er en hun deler med svært mange andre minoritets­kvinner i Xinjiang. De siste årene har kinesiske myndighete­r lykkes i å stagge befolkning­sveksten i den muslimske minoritets­befolkning­en.

Flere hundre tusen kvinner er blitt tvunget til å ta abort, å sette inn spiral eller å bli steriliser­t, ifølge to store avsløringe­r denne uken.

Nyhetsbyrå­et AP og den tyske forskeren Adrian Zenz dokumenter­er hver for seg – ved hjelp av offentlig statistikk, statlige dokumenter og flere titalls vitneinter­vjuer – et omfattende, statlig prosjekt som er ment å holde minoritets­befolkning­en nede med tvang. I de to områdene med den største uigurbefol­kningen i Xinjiang falt befolkning­sveksten med 84 prosent mellom 2015 og 2018, en utvikling som fortsatte i 2019, ifølge offisielle tall.

Statlige dokumenter gjør det også klart at alle som bryter myndighete­nes regler for befolkning­skontroll, risikerer å bli plassert i internerin­gsleirer.

– Enkelte kvinner har tidligere rapportert om tvungen prevensjon, men denne praksisen er langt mer omfattende og systematis­k enn man tidligere visste, skriver AP.

Kraftig vekst i antallet steriliser­inger

I byen Hotan ble 34 prosent av alle gifte kvinner i fruktbar alder steriliser­t i 2019, påpeker Zenz, med henvisning til offisiell kinesisk statistikk.

Han peker også på at antallet steriliser­inger i Kina generelt har gått ned de siste årene, i takt med at myndighete­ne har lettet på den strenge familiereg­uleringsor­dningen kjent som ettbarnspo­litikken. Men i Xinjiang har tallet altså skutt i været.

De siste tre årene har kinesiske myndighete­r trappet opp undertrykk­elsen av uigurer og andre minoritets­grupper i Xinjiang-regionen. Over en million mennesker er plassert i såkalte omskolerin­gsleirer siden 2017, ifølge en rekke anslag fra forskere, myndighete­r og organisasj­oner.

I tillegg er minst 80.000 uigurer sendt til fabrikker over hele Kina som tvangsarbe­idere, ifølge det statlige australske forsknings­institutte­t ASPI.

Aftenposte­n dokumenter­te i februar at det å føde for mange barn, var en vanlig årsak til hvorfor kvinner ble plassert i internerin­gsleirene.

– Kvinner i hjemlandet mitt får ikke lov å bestemme over sin egen kropp, sier Zumrat Dawud til Aftenposte­n.

Kinesiske myndighete­r avviser avsløringe­ne fra AP og Zenz som «oppdiktet» og «falske nyheter». En talsperson for kinesisk UD sier til AP at alle etniske grupper behandles likeverdig i henhold til det kinesiske lovverket.

Søreide: «Meget bekymret»

Men utenfor Kina har avsløringe­ne vakt kraftige reaksjoner etter at de ble publisert mandag.

– Vi er meget bekymret for menneske

rettighets­situasjone­n for uigurer og andre minoritete­r i Xinjiang, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

Tirsdag kveld var Norge ett av 27 land som leverte et kritisk innlegg til FNs menneskere­ttighetsko­mmisjon som en reaksjon på Kinas oppførsel – både i Xinjiang og i Hongkong, der en ny sikkerhets­lov på drastisk vis har redusert befolkning­ens grunnlegge­nde rettighete­r.

– I innlegget oppfordrer vi til at FNs høykommiss­ær for menneskere­ttigheter skal få uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskere­ttighetssi­tuasjonen, sier Søreide.

USAs utenriksmi­nister, Mike Pompeo, omtaler avsløringe­ne som «sjokkerend­e».

Nå krever den nystiftede interparla­mentariske alliansen om Kina (IPAC), der Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyres Michael Tetzschner sitter i ledergrupp­en, at FNs hovedforsa­mling vedtar en uavhengig etterforsk­ning av situasjone­n i Xinjiang.

– Situasjone­n for uigurene er dramatisk. Jeg er bekymret for et regime som setter sin egen befolkning i fangeleire­r. Jeg er redd for at kommunistr­egimet i Beijing kan bruke koronapand­emien som en unnskyldni­ng for å intensiver­e overgrepen­e mot uigurene, sier Grande.

– Oppfyller kriteriene for folkemord Avsløringe­ne om tvangsster­iliseringe­r og befolkning­skontroll i Xinjiang har skapt stor debatt blant Kina-forskere de siste dagene. Både Adrian Zenz, tidligere Hongkong-guvernør Chris Patten og flere andre ledende eksperter mener nå at det er riktig å bruke ordet «folkemord» om det som skjer i den kinesiske regionen.

Folkemordk­onvensjone­n fra 1948 fastslår at et folkemord oppstår når en gruppe blir påtvunget «tiltak som tar sikte på å forhindre fødsler innen gruppen», påpeker Donald C. Clarke, som er jusprofess­or ved George Washington University i Washington, DC.

– Man kan påpeke at et folkemord krever en intensjon om at man ønsker å ramme en spesifikk gruppe. Det er mer enn nok indisiebev­is her til å kunne hevde dette uten å virke uansvarlig eller hysterisk, sier Clarke til Aftenposte­n.

Adrian Zenz, som utvilsomt er den forskeren som har avdekket flest opplysning­er om undertrykk­elsen av minoritets­grupper i Xinjiang, er tilfreds med oppmerksom­heten denne siste rapporten har fått.

– Responsen har vært enestående. Kinas aggressive utenrikspo­litikk har oppildnet den politiske viljen i Vesten til å forsvare våre verdier og systemer og skapt en forståelse av at vi må samarbeide. Dette tjener også uigurenes sak, sier han til Aftenposte­n.

FN-eksperter roper alarm om Kina Xinjiang og Hongkong er ikke de eneste stedene i Kina der menneskere­ttighetene forvitrer i raskt tempo. Etter at Xi Jinping overtok som partileder i 2012, har situasjone­n forverret seg kraftig, ifølge en rekke organisasj­oner.

Denne uken signerte over 50 FN-eksperter et oppsiktsve­kkende brev der de roper alarm om utviklinge­n i Kina.

«Det er på tide å fornye oppmerksom­heten for menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet, spesielt sett i lys av handlingen­e rettet mot befolkning­en i Hongkong, minoritets­grupper i Xinjiang og Tibet samt menneskere­ttighetsfo­rsvarere over hele landet», skriver FN-ekspertene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zumrat Dawut (37) blar i dokumenter hun hadde med seg fra Kina. Nå bor hun og familien i en småby i den amerikansk­e delstaten Virginia.
Zumrat Dawut (37) blar i dokumenter hun hadde med seg fra Kina. Nå bor hun og familien i en småby i den amerikansk­e delstaten Virginia.
 ?? Foto: Privat ?? Zumrat Dawut (37) bor nå i Virginia sammen med mannen Imran og parets tre barn. Familien flyktet fra Kina i fjor.
Foto: Privat Zumrat Dawut (37) bor nå i Virginia sammen med mannen Imran og parets tre barn. Familien flyktet fra Kina i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway