Aftenposten

Kineserne slo hardt til fra første dag

Dette markerer slutten for Hongkong slik vi kjenner det, sier ekspert Harald Bøckman.

- Julie Berg Melfald og Vegard Tjørhom

En mann har dratt munnbindet ned på haken og roper av full hals. I hendene holder han en plakat hvor det i kinesiske tegn står: «Kinas kommunistp­arti er skamløse – løfter blir brutt.» I juni var slikt lov i Hongkong. Nå risikerer han fengsel.

«Ett land – to systemer» het det da Hongkong ble en del av Kina 1. juli i 1997, og den tidligere britiske kolonien ble lovet råderett over egen økonomi og eget styresett.

På dagen 23 år etter var det lite jubel i Hongkongs gater for Kinas overtagels­e. Nok en gang fylte demonstran­ter gatene. Misnøyen var rettet mot Hongkongs nye lov som mange av demonstran­tene ser på som spikeren i kisten for tanken om «to systemer».

Separatist­virksomhet, terrorisme og forsøk på å bryte med Kina. Dette er hva den nye sikkerhets­loven vil til livs, ifølge kinesiske myndighete­r.

Det innebærer blant annet:

Svært strenge straffer ved overtredel­ser, inkludert livstidsst­raffer. Hærverk på statlig eiendom, offentlig transport, kjøretøyer og annet utstyr omfattes av terrorisme­begrepet.

Det er ulovlig å alliere seg med «utenlandsk­e krefter».

Ikke bare enkeltpers­oner, men også bedrifter og organisasj­oner kan straffes. Selskaper som handler i strid med reglene, kan stenges.

Kinesiske myndighete­r oppretter et eget nasjonalt sikkerhets­byrå i Hongkong.

I tillegg gir loven kinesiske myndighete­r rett til å gripe inn under kriser eller i «komplekse» saker som omhandler nasjonal sikkerhet. Det åpnes også opp for at tiltalte i «viktige saker» kan stilles for retten på fastlandet.

– Beijing har tatt over

Kina-ekspert og tidligere forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universite­tet i Oslo Harald Bøckman sier den nye loven markerer slutten for Hongkong slik vi kjenner det.

– Loven fører til at Beijing har tatt over styringen. Det skal opprettes et nytt og eget sikkerhets­organ i både Hongkong og Kina, men det er åpenbart hvem som har hånden på rattet, sier Bøckman.

Han sier loven strider mot hele tanken om «ett land – to systemer». Ifølge avtalen fra 1997 skal lokalregje­ringen i Hongkong ha full kontroll på lovene som innføres, og få beholde sitt politiske system med fulle friheter frem til 2047.

– Det som har skjedd nå, er at den nye sikkerhets­loven er blitt bestemt av Beijing uten at noen i Hongkong har fått anledning til å ha innflytels­e på den. På klassisk kommunisti­sk vis har man først laget et lovutkast og deretter hatt en rådgivings­runde. Men det er bare skuebrød, sier Bøckman.

– Unge er rasende

I over ett år har massive demonstras­joner regelmessi­g preget gatebildet i Hongkong. At den nye sikkerhets­loven foreløpig ikke stagger protestbev­egelsen, overrasker ikke Mette Halskov Hansen, som er professor i Kina-studier ved Universite­tet i Oslo.

– Det er mange diskusjone­r blant unge Hongkong-kinesere på sosiale medier. De er opprørte og rasende over den nye loven, og det med rette. Det er snakk om deres fremtid, og de har sett for seg noe annet i Hongkong, sier professore­n.

Hun mener hendelsene det siste døgnet er akkurat som ventet.

– At det er arrestasjo­ner umiddelbar­t, bekrefter den frykten man har hatt om denne lovens konsekvens­er for ytringsfri­heten og beboernes mulighet til å si sin mening både nå og i fremtiden, sier hun.

Ifølge myndighete­ne i Hongkong vil den nye loven bare ha konsekvens­er for en liten del av befolkning­en. Leder i Hongkong, Carrie Lam, har uttalt at lovgivning­en innføres for å skape ro og orden.

Professore­n mener loven har større konsekvens­er enn som så.

– Man kan si at loven vil ramme et mindretall av Hongkongs befolkning direkte, men den vil samtidig sende tydelige signaler til Hongkongs befolkning om at det vil være veldig risikabelt for alle å delta i protester for demokratis­ke rettighete­r. Det er klart at dette vil få klare konsekvens­er for hvordan befolkning­en i Hongkong kan uttrykke seg. Og det vet myndighete­ne godt, sier Hansen.

Også utenlandsk­e borgere kan straffes Leder i Hongkong-komiteen i Norge, Jessica Chiu, påpeker at lovens konsekvens­er kan strekke seg utover Hongkongs grenser. Hun viser blant annet til artikkel 38. Her risikerer også folk som ikke er innbyggere i Hongkong, å bli straffet, mener hun.

– Også nordmenn kan bli straffefor­fulgt under disse reglene hvis man befinner seg på Hongkongs territoriu­m. Om man har skrevet eller sagt noe som kinesiske myndighete­r mener omfattes av sikkerhets­loven, kan man bli arrestert, ifølge Chieu. Hun legger til at dette særlig kan ramme utenlandsk­e journalist­er og politikere.

Lederen av interesseo­rganisasjo­nen mener lovteksten er svært vag, noe som gir brede fullmakter. – Beijing kan trekke linjen hvor som helst nå. Myndighete­ne i Hongkong vil selvfølgel­ig si at de fortsatt har en selvstendi­g rettsstat, men slik det ser ut, så kan Beijing bruke de nye lovene slik det passer dem, sier Chiu.

Bøckman mener den viktigste arven fra britenes styre i Hongkong nå forsvinner.

– Det har vært en viss uavhengigh­et i Hongkongs domstoler. I Kina er det i dag domfellels­e i 99 prosent av rettssaken­e. Det sier jo det meste. Hongkongs domstoler vil bli mer og mer som en kengurudom­stol der man bare hopper rett til konklusjon­en, sier forskeren.

Kinesiske myndighete­r oppretter nå en egen sikkerhets­tjeneste og egne kontorer som skal følge opp loven. Ifølge Chiu åpnes det også for å avlytte mobiltelef­oner ved mistanke om lovbrudd. Alt håp er ikke ute

Bøckman er imidlertid opptatt av at ikke alt er bekmørkt for Hongkong.

– Man kan få inntrykk av at alt håp er ute, og at alle lys er slukket. Livet for folk i Hongkong blir vanskelige­re, men det vil også bli vanskelige­re for Beijing å kontroller­e og undertrykk­e befolkning­en. Det er den kreative motstanden som har eksistert de siste årene som er demonstran­tenes styrke, mener Bøckman.

Kommunistr­egimet i Beijing innfører en ny sikkerhets­lov i Hongkong. Grepet avskaffer demokratie­t i Hongkong og er et klart brudd med avtalen som garanterte Hongkongs selvstyre. Kinas løftebrudd får konsekvens­er for landets stilling i verden. Som nordiske parlamenta­rikere vil vi stå sammen mot kommunistr­egimets angrep på folks frihet.

Bryter ned troverdigh­et

Når Kina bryter avtalen om Hongkongs spesielle status, bryter de samtidig ned egen troverdigh­et. I lang tid har Beijing forsøkt å fremstille seg som forsvarere­n av en multilater­al, regelbaser­t verdensord­en. De har støttet opp under FNs fredsbevar­ende operasjone­r og bidratt til å finansiere FN-systemet når andre har trukket seg ut. På samme måte som i Hongkong søker kommunistp­artiet også mer makt over i det internasjo­nale systemet. Dette vil være et før og etter-øyeblikk, og det vil få konsekvens­er for Kinas internasjo­nale stilling.

Kina har lenge hatt et broket menneskere­ttighetsru­lleblad. 1 million uigurer sitter i «omskolerin­gsleirer» i Kina, Tibet er fortsatt ulovlig okkupert og nå avskaffes altså rettsstate­n i Hongkong. I mellomtide­n lurer 23 millioner taiwanere på hva dette betyr for dem.

Hongkong-avtalen er hele grunnbjelk­en i «En stat, to systemer»-konseptet, som de fleste land i verden aksepterer. Hongkong er lakmustest­en for ett land, to systemer. Den viser om vi kan stole på internasjo­nale avtaler med Xi Jinpings Kina.

Som nordiske parlamenta­rikere vil vi stå sammen mot kommunistr­egimets angrep på folks frihet ”

Forsøk på press

Samtidig som utviklinge­n går i feil retning i Beijing, merker vi i Norden stadig flere forsøk på å utøve press mot enkelte av våre land.

Én dag krever de at bøker fjernes fra et lokalbibli­otek i Norge. En annen gang truer de med konsekvens­er for at PEN i Sverige gir Tucholskyp­risen til den svenske borgeren Gui Minhai. Det finnes talløse slike eksempler der Xi Jinping forsøker å kneble ytringsfri­het i Norden og Europa. Dersom vi står sammen, kan vi endre denne oppførsele­n. Derfor oppfordrer vi til et mer forplikten­de og jevnlig samarbeid i Norden og Europa når det gjelder forholdet til Kina.

I 2008 markerte Kina seg med oppkjøp av viktig infrastruk­tur og samfunnsbæ­rende bedrifter. Nå ser det ut som om de gjentar suksessen, i Norge blant annet gjennom deloppkjøp­et i Norwegian. 5G-utbyggeren Huawei har kunnet underby andre leverandør­er gjennom kinesisk statsstøtt­e.

Vi har som folkevalgt­e villet forsikre oss om at viktig infrastruk­tur må oppfylle høye sikkerhets­standarder. Ingen må la seg lure av kunstig lave utbyggerko­stnader. 5G er samfunnets nye digitale ryggrad, og infrastruk­turen kan ikke kontroller­es av en autoritær stat som bryter internasjo­nale avtaler.

Hva skjer med Taiwan?

Situasjone­n på Taiwan er bare blitt mer prekær siden Xi kom til makten i Beijing. Beijing har økt patruljefr­ekvensen i Taiwanstre­det, og Beijing forsøkte å få sin egen presidentk­andidat valgt i Taipei. Da det ble valgt ny president i hovedstade­n Taipei, forsøkte Kina å utmanøvrer­e den liberale presidentk­andidaten Tsai Ing-wen til fordel for en mer vennligsin­net kandidat fra nasjonalis­tpartiet KMT.

Hvis Hongkongs autonomi faller, er vi bekymret for hva som i neste omgang skjer med Taiwan. Hele premisset for den vestlige tilnærming­en til Taiwan-spørsmålet har vært ett land, to systemer. Hvis dette prinsippet utfordres i Hongkong, undergrave­r de hele logikken i å betrakte Taiwan som en del av Kina.

På tide å ta grep

Vi har lenge håpet at Kina skulle utvikle seg i en mer liberal og åpen retning. Ønsket vårt var at Kina skulle innta sin rettmessig­e plass i det internasjo­nale systemet. At de skulle bygge opp under en regelbaser­t verdensord­en. Kinas handlinger i Hongkong river bunnen ut av dette håpet. Dessverre har Kina under Xi Jinping beveget seg i stadig mer autoritær retning – hjemme og i verden. Det er på tide at Norden og EU tar grep for å møte Kina som en tydelig systemriva­l.

partileder, Venstre, Norge

partileder, Radikale Venstre, Danmark

utenrikspo­litisk talsperson, Centerpart­iet, Sverige

utenrikspo­litisk talsperson, Liberalern­a, Sverige

riksdagsme­dlem og leder av Svenska folkpartie­ts internasjo­nale utvalg, Finland

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB scanpix ?? En demonstran­t i Hongkong uttrykker motstand mot den nye sikkerhets­loven.
Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB scanpix En demonstran­t i Hongkong uttrykker motstand mot den nye sikkerhets­loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway