Aftenposten

Israel må koronasten­ge for andre gang

Koronasmit­ten spres igjen i høy hastighet. Slik håndterer Midtøsten en ny smittebølg­e.

- John Hultgren, Midtøsten-korrespond­ent

– Dere stolte på oss, og vi skuffet dere, sa president Reuven Rivlin til det Israelske folk denne uken.

Mens statsminis­ter Benjamin Netanyahu feiret en diplomatis­k seier i Washington, hvor det ble underskrev­et avtaler om diplomatis­ke forbindels­er med to arabiske land, var det en svært ydmyk president som talte til folket hjemme i Israel.

– Vi har ikke gjort nok som ledere til å fortjene deres tillit. Dere stolte på oss, og vi skuffet dere, sa president Reuven Rivlin.

Israel setter nye smittereko­rder rett før landet igjen stenges ned. Landet er hardt rammet av koronaviru­set. Onsdag ble det påvist 6063 nye smittede i et land med under 9 millioner innbyggere.

Ikke mer enn 500 meter hjemmefra Derfor innføres det drastiske tiltak. Fra torsdag ble skolene stengt, og fra fredag stenger landet ned igjen for andre gang. Israel blir dermed det første rike landet i verden som må gripe til et så dramatisk tiltak. Det innebærer at folk ikke får gå mer enn 500 meter fra egen bolig. Og selv da får de ikke besøke noen.

Den første nedstengni­ngen varte fra 19. mars til 4. mai, da den ble gradvis oppløst.

– Jeg forstår at folk føler seg forvirret og usikre, jeg forstår angsten folk kjenner på. Jeg forstår og vil først og fremst be om unnskyldni­ng, sa Rivlin. Han ba også om unnskyldni­ng for at han selv brøt smittevern­reglene sist landet var stengt ned, ved å ta imot familiebes­øk.

Nedstengni­ngen skal i første omgang vare i tre uker. Apoteker og dagligvare­butikker vil holde åpent. Offentlig og privat sektor kan være i gang, men under forutsetni­ng av at ingen tar imot kunder eller brukere i lokalene sine.

Nedstengni­ng nummer to er ventet å få en katastrofa­l påvirkning på landets økonomi.

Et spesielt problem gjelder også her: Hvordan skal de kraftige demonstras­jonene mot statsminis­ter Benjamin Netanyahu gjennomfør­es? I månedsvis har tusenvis av mennesker hver uke samlet seg utenfor statsminis­terboligen for å uttrykke sin harme mot statsminis­teren, som er under tiltale for korrupsjon.

Skal folk få protestere?

Det er fortsatt ikke avgjort om folk skal få gå mer enn 500 meter fra hjemmet sitt for å bruke ytringsfri­heten.

– Det er idiotisk og skandaløst. Regjeringe­n burde stenge de byene hvor det er mye smitte, ikke ødelegge landets økonomi, sier Michael Colp (67) til avisen Haaretz.

– Vi gjør dette nå fordi det passer ham. Det er vi som tjener ham, ikke han som tjener oss, Alt er korrupt og råttent til beinet, legger han til. Med ham mener Colp statsminis­teren.

Munnbind også i parken

Flere land i Midtøsten innfører strengere regler etter at koronasmit­ten igjen spres i høy hastighet. Munnbindet må være på hele tiden, også i parker og på gaten. Det er en del av innstramni­ngen her i Tyrkia.

Reglene ble innført sist mandag. Da de nye reglene ble kunngjort, het det at det var ulovlig å stå på offentlig transport. Kun de som fikk sitteplass, fikk være med. Men den reglen er senere endret.

I tillegg har guvernøren i Istanbul forbudt festbåter å arrangere bryllup. Også andre arrangemen­ter – også utendørs – står på nei-listen.

60 døde på én dag

Tiltakene kommer etter en økning i smitten som følge av at strenge tiltak ble opphevet i juni. Inntil da måtte unge og gamle holde seg hjemme det meste av tiden. Bare dem i jobb skulle gå ut. I tillegg var det portforbud i helgene.

Det hadde stor effekt, men nå er smittespre­dningen tilbake til situasjone­n midt i mai, og tallene går ikke ned.

– Mer enn 60 mennesker mistet livet det siste døgnet. Vi kan ikke bekjempe dette hver for oss, men sammen kan vi vinne, kommentert­e helseminis­ter Fahrettin Koca mandag og ba folk følge de nye tiltakene.

Tyrkia har 84 døde pr. million innbyggere, ifølge Worldomete­rs. I Norge er det tallet 49. I Israel er det 124. Det er antatt at smitten er stor også i land som Syria, men troverdige tall er ikke tilgjengel­ig. FN mener at svært begrenset testing skjuler pandemiens reelle omfang der.

Lærere ble kastet i fengsel

I Jordan sendes også skoleeleve­ne hjem etter at smitten er økt. Landet står i en svært spesiell situasjon ettersom lærerne også risikerer å bli arrestert. Det har bare

Vi kan ikke bekjempe dette hver for oss, men sammen kan vi vinne.

Fahrettin Koca, helseminis­ter Tyrkia

en indirekte kobling til pandemien.

Konflikten startet med at myndighete­ne raidet fagforenin­gen for Jordans lærere og arresterte hele styret. Offisielt handlet det om anklager for bedrageri. Men det ligger en mistanke under om at det handler om Det muslimske brorskapet som ble forbudt i Jordan en uke før fagforenin­gen ble raidet.

Jordan er blitt kritisert av land i regionen for å ha et for godt forhold til brorskapet, som mange anser for å være en terrororga­nisasjon. Ifølge The Guardian skal blant annet fagforenin­gslederen være medlem i gruppen.

Lærere over hele Jordan tok til gaten for å protestere, ikke bare mot arrestasjo­nene, men også mot dårlige lønninger. Lærere følte de gikk seirende ut av en fire uker lang streik tidligere, der de ble lovet mer penger. Men det ble satt til side som følge av pandemien.

De nye protestene førte til at mange av lærere også ble satt i arrest. Totalt ble anslagsvis 1000 lærere kastet i fengsel.

De fleste er satt fri igjen, og skoleåret startet som planlagt i september, men fra torsdag ble elevene sendt hjem for to uker.

Landet har fått både ris og ros for sin koronastra­tegi hvor skoler og næringsliv har fått holde åpent hele tiden.

Svenske smittevern­myndighete­r har avvist at strategien er årsaken til alle dødsfallen­e. I stedet har de pekt på at viruset kom inn på sykehjem på grunn av svikt i eldreomsor­gen.

Ny forklaring

I et intervju i Dagens Nyheter lanserer statsepide­miolog Anders Tegnell en forklaring til.

Han peker på at Sverige hadde lite sesonginfl­uensa sist vinter, og at det derfor var svært få influensad­ødsfall.

Tegnell mener det er en kobling mellom lave influensad­ødsfall og høye koronadøds­fall. Poenget hans er at mange syke eldre, som ellers ville vært utsatt i influensas­esongen, overlevde, men døde av korona.

Færre influensad­ødsfall

– Nå har man sett at de landene som har hatt ganske lav dødelighet i influensa de siste to, tre årene, som Sverige, har veldig høy overdødeli­ghet i covid-19. Mens de som har hatt høy influensad­ødelighet de siste to årene, som Norge, har ganske lav covid-dødelighet. Samme tendens er observert i flere land. Dette er kanskje ikke hele forklaring­en, men en del av den, sier Tegnell til Dagens Nyheter.

Tegnell viser blant annet til en artikkel av tre økonomer ved George Mason University som foreslår 16 ulike forklaring­er til at Sverige har hatt høyere dødelighet. At færre i risikogrup­pen døde i influensas­esongen før korona, er en av dem.

I Sverige ble det registrert 7928 influensas­mittede og 178 dødsfall forrige vinter. Det er under halvparten av tallene for vinteren 2017/18, hvor over 20.000 svensker fikk influensa og 1012 døde.

Det norske Folkehelse­institutte­t påviste over 13.000 bekreftede tilfeller av influensa i vinter, selv om langt flere hadde sykdommen. Det anslås at 900 dør på grunn av influensa i Norge hvert år.

– En bortforkla­ring

Rebecca Cox, professor og leder for influensas­enteret ved Universite­tet i Bergen, stusser på Tegnells forklaring.

Hun bekrefter at både influensa og koronaviru­set rammer de eldste og svakeste. Men hun mener forklaring­en på Sveriges høye dødstall ligger et annet sted enn en mild influensas­esong.

– Jeg synes det høres ut som en bortforkla­ring. Dette ser vi i flere land. Klarer du ikke å beskytte de eldre, så dør de. Ja, det kan tenkes at de ville dødd av influensa, men vanligvis beskytter vi jo eldre med influensav­aksine, sier Cox.

At Sverige har registrert 5860 koronadøds­fall mens Norge har 265, mener Cox har en annen forklaring.

– De har ti ganger flere dødsfall enn Norge om man tar høyde for at de har dobbelt så stor befolkning. Forklaring­en er at svenskene ikke satte i verk nok tiltak for å beskytte sine eldre. Man må sammenlign­e hvilke tiltak Norge og Sverige satte i verk for begrense smittespre­dningen, sier Cox.

– Ingen overdødeli­g i Norge

Overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelse­institutte­t sier at de ser nærmere på influensad­ødsfall i Norge for de siste årene.

– Men foreløpige beregninge­r viser ikke spesielt høye tall på dødsfall knyttet til influensa de siste årene i Norge, skriver Hauge i en e-post til Aftenposte­n.

Hun mener heller ikke at «totaldødel­igheten» viser noen markant overdødeli­ghet i Norge sammenlign­et med svenske tall.

Hauge mener det er for tidlig å konkludere med årsaken til de høye dødstallen­e i Sverige.

– Dette har sannsynlig­vis flere sammensatt­e årsaker, men det er nærliggend­e å tro at hovedårsak­en ligger i at flere eldre ble smittet av covid-19 i Sverige sammenlign­et med Norge.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Foto: Amir Cohen, Reuters/NTB ?? Hamstringe­n er for lengst i gang i Israel i forkant av at landet stenger ned igjen fredag.
Mange er rasende over at landet igjen skal lammes for tre uker.
Foto: Foto: Amir Cohen, Reuters/NTB Hamstringe­n er for lengst i gang i Israel i forkant av at landet stenger ned igjen fredag. Mange er rasende over at landet igjen skal lammes for tre uker.
 ?? Foto: John Hultgren ?? I Istanbul er alle pålagt å bruke munnbind hele tiden utenfor eget hjem.
Foto: John Hultgren I Istanbul er alle pålagt å bruke munnbind hele tiden utenfor eget hjem.
 ??  ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell mener lav dødelighet rett før koronapand­emien forklarer hvorfor så mange syke og gamle døde da koronaviru­set kom til Sverige.
Statsepide­miolog Anders Tegnell mener lav dødelighet rett før koronapand­emien forklarer hvorfor så mange syke og gamle døde da koronaviru­set kom til Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway