Aftenposten

Kvinner forteller om klapp på rumpa og uønsket massasje

#Metoo-bølgen skyllet over store deler av verden for tre år siden. Men Danmark så lite til den – før nå. Hvorfor tok det så lang tid?

- Maria T. Pettrém

De siste ukene har saker om sexisme, seksuell trakasseri­ng og likelønn preget Danmark. Det hele startet med en tale under en TV-sendt humorgalla. Talen gikk viralt i hele Skandinavi­a. I talen tar programled­er Sofie Linde et kraftig oppgjør med manglende likelønn og seksuell trakasseri­ng i dansk mediebrans­je. Hun forteller blant annet at en mektig mediemann skal ha forsøkt å true til seg oralsex da hun var 18 år.

Talen har fått en rekke kvinner til å stå frem og fortelle om egne opplevelse­r. Mediehusen­e dansk TV2 og DR Nyheder er blant dem som har fått mye kritikk. Kvinnene som har stått frem, beskriver en hverdag preget av:

Uønsket massasje

Klapp på rumpa

Slibrige kommentare­r

Fiendtligh­et mot graviditet og barsel Etter Lindes tale har 1614 danske mediekvinn­er skrevet under på et støttebrev.

«En heksejakt»

I Sverige og Norge førte #metoo-bevegelsen i 2017 til opprør og krav om politisk endring. Flere menn ble navngitt og anklaget for seksuell trakasseri­ng.

Danmark hadde også enkelte #metoosaker. En av dem var avsløringe­ne av en overseksua­lisert kultur i filmselska­pet Zentropa, som stort sett ble vitset bort. Men det var langt stillere der enn i nabolanden­e.

#Metoo fikk rundt fire ganger så mye oppmerksom­het i de største svenske avisene som i de danske. Det viser en undersøkel­se fra Nordicom ved universite­tet i Göteborg.

Lektor Jannie Møller Hartley ved Roskilde universite­t forteller at mange i Danmark var kritiske. Spesielt mannlige journalist­er. Der ble #metoo gjerne omtalt som en «heksejakt» eller en «folkedomst­ol».

– Tror du #metoo nå er kommet til Danmark?

– Ja, det tror jeg faktisk. Hadde du spurt for en uke siden, ville jeg nok sagt nei. Men måten dette nå sprer seg til andre bransjer, tyder på at noe er i ferd med å skje.

– Hardt for vår identitets­forståelse

I undersøkel­sen kommer det også frem at #metoo-sakene stort sett ble plassert på kultur- og debattside­ne i danske medier. I svenske medier sto de på nyhetsplas­s.

– I Danmark ble #metoo redusert til et debattfeno­men. Noe man skulle være enig eller uenig i. Vi diskuterte på individpla­n. I Sverige handlet det om strukturel­le problemer, sier Rikke Andreassen, professor ved Roskilde universite­t.

Andreassen tror Sofie Lindes tale har endret dette.

– Jeg tror ikke Sofie Linde har startet en ny bevegelse. Den startet i 2017. Men jeg tror #metoo har fått en ny kickstart i Danmark, sier hun.

Hartley mener de skandinavi­ske forskjelle­ne i #metoo-bevegelsen må forstås i en større sammenheng. Likestilli­ng har så å si vært fraværende i den danske debatten siden 1990-tallet. Det har heller ikke blitt ansett som et politisk problem, ifølge henne.

Andreassen tror #metoo også rokker ved den danske selvforstå­elsen.

– Danmark ser seg selv som et likestilt, seksuelt frigjort land. Derfor er det hardt for vår nasjonale identitets­forståelse når vi konfronter­es med at vi ikke er det. Det er hardt for oss å være et land med seksuelle overgrep, sier hun.

Sexisme blant politikere

Den siste uken har debatten også nådd dansk politikk. Både tidligere og nåværende kvinnelige politikere har delt historier om seksuell trakasseri­ng. Tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt var en av de første.

Nå har også to konservati­ve politikere stått frem med sine opplevelse­r. Kvinnene forteller om ufrivillig­e berøringer, sleske kommentare­r og klapp på baken.

En undersøkel­se gjennomfør­t av A4 Medier i 2019 viste at hver tiende politiker hadde opplevd seksuell trakasseri­ng. Også Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n har kastet seg inn i debatten.

Andreassen mener at selv om Sofie Linde har fått mye støtte, er det fremdeles mye motstand mot #metoo i Danmark. Flere har gått offentlig ut og kritisert Linde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway