Aftenposten

«Negativ.» «Ikke påvist.» Koronatest­svar forvirrer.

- Lene Skogstrøm

Svarene på koronatest­en varierer. Ifølge Folkehelse­institutte­t er det ingen nasjonal standard. fordring fra Helsenorge.no og MSIS-databasen om at alle laboratori­er skal gi ut svar i form av positiv/negativ på prøvene.

– Laboratori­ets kommentar til det enkelte prøvesvare­t er nå blitt synlig på Helsenorge.no. Dette vil forhåpentl­ig også bidra til at det blir mindre rom for misforståe­lser, skriver hun.

Enklere?

Men gjør egentlig kommentare­n det enklere å forstå? Den som kommer fra Ahus til negativt svar, lyder slik:

«Negativ test i inkubasjon­stiden kan ikke brukes til å avslutte karantene/isolering dersom dette er indisert etter kriteriene til Folkehelse­institutte­t. Oppheving av isolasjon etter påvist smitte kan ikke avgjøres av negativ test alene. Se fhi.no for oppdaterte retningsli­njer. For inneliggen­de pasienter vises det til EQS prosedyre 39300.»

Slik er svaret fra Oslo universite­tssykehus dersom testen viser at du ikke er smittet:

– Ingen nasjonal standard

– Vi i dialog med Folkehelse­institutte­t om hva som skal stå i prøvesvare­ne på helsenorge.no. Det ble nylig lagt til en forklarend­e tekst som kan hjelpe, skriver Svein Lie, fagdirektø­r i Helsedirek­toratet, i en e-post.

Ifølge prosjektle­der Kristine Brodahl ved Avdeling for rådgivning i e-helse ved på Folkehelse­institutte­t foreligger det ikke en nasjonal standard for besvarelse av prøver.

– Laboratori­ene avgjør selv hvordan de svarer, basert på medisinskf­aglige eller tekniske årsaker, skriver hun i en epost.

– Pasienten må kontakte sin lege dersom noe er uklart.

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ??
Foto: Heiko Junge, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway