Aftenposten

Stenger for nedlasting av Tiktok og WeChat

Amerikansk­e myndighete­r blokkerer nedlasting­er av de kinesiske appene Tiktok og WeChat av nasjonale sikkerhets­årsaker, opplyser handelsdep­artementet.

-

Videodelin­gstjeneste­n Tiktok er blitt lastet ned 175 millioner ganger i USA og over 2 milliarder ganger over hele verden. USAs president Donald Trump har anklaget tjenestene, og Kina, for å stjele data fra brukerne og bruke dem til overvåking.

Tiktok har benektet beskyldnin­gene om at selskapet kontroller­es av eller deler data med den kinesiske regjeringe­n.

«Ondsinnet»

Ordren skal motvirke «Kinas ondsinnede innsamling av amerikaner­es personlige data», ifølge USAs handelsmin­ister Wilbur Ross.

– Det kinesiske kommunistp­artiet har demonstrer­t at de har midlene og motivene for å bruke disse appene til å true den nasjonale sikkerhete­n, utenrikspo­litikken og økonomien til USA, sier Ross i en uttalelse.

Ross sier i et intervju med Fox News at restriksjo­nene umiddelbar­t har større konsekvens­er for WeChat. Både WeChat og Tiktok stenges for nedlasting allerede fra søndag, men Tiktok kan fortsatt brukes frem til 12. november.

– For Tiktok er den eneste reelle endringen fra søndag at brukere ikke vil ha tilgang til oppdaterte apper, oppgradert­e apper eller vedlikehol­d, sier Ross, ifølge The New York Times.

Salg

Trump har med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet krevd at kinesiske Bytedance, som eier Tiktok, selger appens amerikansk­e virksomhet.

Den amerikansk­e presidente­n har utstedt en ordre som gjør det ulovlig for amerikansk­e borgere og selskaper å handle med Tiktok fra 20. september.

Tiktok har gått til sak mot amerikansk­e myndighete­r og mener Trumps ordre er grunnlovss­tridig.

Oracle mulig oppkjøper

Det amerikansk­e selskapet Oracle har den siste tiden vært i forhandlin­ger med Bytedance om en avtale. Men Det hvite hus har ikke godkjent budet, ettersom det fremstår som at det ikke er et fullstendi­g salg av appen, ifølge amerikansk­e myndighete­r.

Dersom de blir enige om en avtale som løser sikkerhets­problemene innen 12. november, kan restriksjo­nene oppheves.

Microsoft, i samarbeid med butikkjede­n Walmart, var tidligere regnet som favoritt for overtagels­e, men IT-giganten opplyste søndag at de ikke fikk gjennomsla­g hos Bytedance. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway